8. listopadu 2018

ČTEME: Houpánky a kolébánky

Houpánky a kolébánky aneb básničky pro nejmenší na každý den.

Většinu malých dětí baví různé básničky a říkanky, nejlépe s ukazováním nebo pohybem, takže knížek s nimi není nikdy dost a čím víc tím opravdu líp - aspoň v našem případě :-).

"Říkanky a hříčky s nimi spojené nám zpestří a obohatí společné chvíle s malými dětmi. Ty nejmenší, které ještě nerozumějí slovům, vnímají rytmus, který je potěší ve chvílích radosti, nebo ukonejší, když usínají. Postupně, jak děti poznávají svět, mohou je říkanky provázet v běžných denních situacích a umocnit jejich nadšení a úspěchy, nebo jim pomohou překonat těžší chvilky."



ROZDĚLENÍ KNIHY

  • V náručí i na kolenou
  • Před spaním
  • Usínání s hračkami
  • Co už známe, umíme?
  • Oblékání bez trápení
  • Zaostři si jazýček
  • Hezké pozdravení
  • Co je jaké? 
  • Barvy kolem nás
  • Veselá hláska BÉ, veselá slovíčka
  • Kdo skotačí, dobře spí


Kapitola V náručí i na kolenou obsahuje celkem 3 básničky - Houpeme se, Posloucháme a První zvuky. Nejmenší děti nám nerozumějí ale potřebují slyšet naši řeč, nejlépe rytmizovanou a dále také různé zvuky - například zvířat. A právě to podpoříte s těmito básničkami :-).




Druhá kapitola, Před spaním, obsahuje celkem 9 různých básniček - Umýváme se, Usínáme po večeři, Všichni spí, Spíme v pelíšku, Návštěva, Zamykáme oční víčka, Přivoláváme skřítka, Co se skrývá pod víčky a poslední básnička je Moje hvězdička.




Tyto básničky zpestřují pravidelně každodenní rituály, které začínají umýváním před spaním. Často dokáže pomoct (s tím máme i vlastní zkušenost), když vyjmenujete kdo všechno už spí. Dítko pak zjistí, že spí už opravdu všichni - dokonce i dědovo auto v garáži a spokojeně usíná.




Pod každou básničkou najdete zajímavé tipy, které můžete postupně vyzkoušet a třeba opravdu zafungují - u mě tedy zaručeně! :-D




Kapitola Usínání s hračkami obsahuje celkem 3 básničky - Medvídek, Pejsek a Jako z mechu.




Další je kapitola Co už známe, umíme?, která obsahuje dvě básničky - Papírek letí a Míček letí. Ty jsou v podstatě o házení a chytání různých věcí, což napomáhá k pohybové zdatnosti a také přináší poznatky o váze a vztahu váhy, případně i tvaru předmětu, k rychlosti a pohybu.


Kapitola Oblékání bez trápení obsahuje celkem 2 básničky, které podporují děti k oblékání či obouvání botiček.




Další v pořadí je kapitola Zaostři si na jazýček, která napomáhá dětem procvičit si náročná písmena, jako například R nebo Ř. Obsahuje tedy celkem 2 básničky - Co kdo dělá a Řekneš ř?

Kapitola Hezké pozdravení obsahuje jen 1 básničku - Pá, pá. "Už od prvních slůvek učíme děti zdravit a až postupem času vysvětlujeme, kdy a který pozdrav je vhodné použít.

Co je jaké? je následující kapitola. Ta obsahuje básniček celkem 7 - Kaštánek, Čepička pro trpaslíky, Hrany, Oblázky, Drsný pomocník, Chundelatý kamarád a V kuchyni. Tato kapitola je zaměřena na naše smysly, především na hmat, ale zapojí se i smysly ostatní. 




Barvy kolem nás je název další kapitoly, která je zaměřena na barvy a obsahuje celkem 2 básničky - Jablíčka a V trávě :-).




Předposlední je kapitola Veselá hláska bé, veselá slovíčka, která obsahuje 3 básničky - Nové zvuky, Zimní bobování a Bubák Bubáček. Jsou zaměřeny na hlásku "B". Osobně mě pobavila básnička s Bubákem, kde je tip na to, si nějakého namalovat nebo vytvořit.

Poslední je kapitola Kdo skotačí, dobře spí a ta obsahuje 4 básničky - Žabáček, Píďalka, Žížala, Myška. Pohyb totiž taky patří ke kolébánkám. Dítě, které nemělo přes den dostatek pohybu, těžko usíná.




Zkuste si také žížalí pohyb na trávníku či koberci :-).




DOPORUČENÝ VĚK

Určitě bych tuto knihu doporučila opravdu už pro ty nejmenší, klidně už pro děti před prvním rokem, které už sedí a začínají více zkoumat okolí kolem nich.

Je ale skvělá i pro starší děti kolem 2-3 let. A takovou žížalu či píďalku Vám zaručeně milerád předvede i starší sourozenec :-).


ZÁVĚREM

Jak už jsem psala v úvodu, tak podobných knížek není vážně nikdy dost a můžete je krásně kombinovat například s hrou Říkej a předváděj a v dalším z mých starších článku mrkněte i na další tip podobných knížek, kteté jsou vhodné pro kluky i holčičky  :-).


Aktuálně v nakladatelství Portál bohužel nejsou skladem (dotisk bude po Vánocích), ale pokud Vás zaujaly natolik, že byste je chtěli svým dětem pořídit, tak si jejich dostupnost zkuste pohlídat přímo ZDE.


Cena: 67Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat