5. září 2018

MÁMA ČTE: Praktický návod na kojení

Kojení je snad největším tématem týkající se dětí. Vždy dokáže vzbudit velkou vlnu jak pozitivních reakcí, tak i dost negativních a nepříjemných. Z jedné strany jde velká podpora v tom o kojení bojovat ale z druhé strany je podpora opačná - a to kojení ukončit, neřešit, netrápit se a nasadit umělé mléko.

Více než 90% problémů s kojením vzniká už v porodnicích. Troufám si říct, že to je bohužel kvůli neobnovené informovanosti personálu, který se stále ve většině případů řídí zastaralými postupy.

V jednom z mých starších článků, který jsem psala vloni na podporu světového týdne kojení 2017 se můžete podívat (případně stáhnout a sdílet) na plakáty, které jsem vytvořila a kterými jsem se snažila vyvrátit nejčastější mýty, jimiž jsou novopečené maminky, a nejen ony, často doslova utlačovány a běda, jestli je nebudou dodržovat. 

Článek najdete zde - Světový týden kojení.

Kdo už mě nějakou dobu sleduje, tak ví, že mám za sebou dvě sekce - tedy císařské řezy v obou případech. Sama jsem si po prvním zažila svoje, bohužel, a nebýt facebookové "kojící skupiny", dokojila jsem po několika týdnech. U Sofinky jsem v první řadě měnila porodnici a také už jsem si uměla trochu "dupnout" a snažila jsem se domlouvat na kompromisech.

Základ je opravdu už v té porodnici, do které s připraveným mateřským mlékem už přicházíte. Není to žádný počítačový program a nikde Vám neběží "loading". Nemusíte čekat, až se vytvoří a rozjede, už tam je a čeká na první setkání s miminkem.




Před několika měsíci byla přeložen do češtiny úžasná publikace s názvem Praktický návod na kojení a já bych Vám ho v této recenzi chtěla představit.

Je to návod, který by měl mít doma úplně každý a který by se měl rozdávat v těhotenských či poporodních balíčcíchch místo vzorků UM, dudlíků a lahviček.


OBSAH PRAKTICKÉHO NÁVODU NA KOJENÍ

  • Na co jako těhotná nemyslíte
  • Skutečný příběh - kontakt kůže na kůži ihned po porodu
  • Až přijdete z porodního sálu
  • Co o kojení určitě potřebujete vědět
  • Kdyby mi to řekl někdo už předtím
  • První a druhá noc po porodu
  • Věci, které dělat nemusíte
  • Tři tajemství o kojení
  • Na tohle si dejte pozor
  • Vyhněte se bolestivě nalitým prsům
  • Co dát miminku místo dudlíku?
  • Jste po císařském řezu?
  • Skutečný příběh - císařský řez
  • Moje miminko se vůbec nepřisává!
  • Straší vás žloutenka?
  • Hurá, jdeme domu z porodnice!
  • Nepřibírá a nepřibírá
  • Mohu kojit i v těchto případech?
  • Jak to bude dál
  • Udělejte si test o kojení
  • Nejhorší rady, které ženy dostávají
  • Správné řešení testu ze strany 93
  • Pomohla mi poradkyně
  • Podpora kojení v nemocnici - nemocnice přátelská k dětem (BFHI)
  • Použitá literatura




VÍTE, CO JE "PAUZA" V BRADĚ MIMINKA?

Mám odkojeno téměř 5 let, aktivně se o kojení zajímám ale o  "pauze" v pohybu brady jsem se dozvěděla úplně poprvé až v tomto návodu. Přitom je to jeden ze zásadních pohybů, který je potřeba při kojení hlídat a který řekne vše. Znamená totiž, že miminko nejen saje, ale také polyká mléko.

"Pauza" Vám o efektivním kojení řekne mnohem víc, než zbytečné stresování vážením. Pak vzniká strach, že máte málo mléka, anebo že ho nemáte vůbec. Pokud nevidíte "pauzu", miminko pouze saje a pak nemá co přibývat na váze že. Přitom mléko je, fakt .. je tam.

O "pauze" v pohybu brady jsem se nedozvěděla ani v porodnici, v žádném případě. Ani u žádného z pediatrů. Nikdo mi o tom nic neřekl. Zde se opět dostáváme k té nedostatečné informovanosti nejen personálu v nemocnicích ale také pediatrů. Přitom je to tak moc důležité.

Pozorujte kojení a všímejte si detailů. Už od začátku se soustřeďte na správnou polohu i správné přisátí miminka - tím bude i dostatečná stimulace. V prvních dnech se tvoří vzácné kolostrum, které je také přezdíváno jako tekuté zlato.




VĚCI, KTERÉ DĚLAT NEMUSÍTE

  1. Nemusíte přebalovat miminko před kojením 
  2. Nemusíte vážit miminko před a po kojení 
  3. Nemusíte trvat na odříhnutí
  4. Nemusíte se snažit odložit bdělé miminko do postýlky a čekat, že samo usne
  5. Nemusíte se snažit, aby miminko neusnulo na prsu
  6. Nemusíte dávat pozor na to, co jíte
  7. Nemusíte pečlivě sledovat, kolik toho vypijete
  8. Nemusíte si odsávat mléko po kojení
  9. Nemusíte mít miminko v peřince

To je známých věcí že? Určitě jste aspoň 3/4 z toho samy někde zaslechly, kamarádky si Vám postěžovaly nebo dokonce jste to i zažily na vlastní kůži.

Já taky, nemyslete si. Upřímně jsem nechápala a nechápu to doteď proč přebalovat miminko před kojením, když se po kojení zaručeně doslova pos .. a to pomalu až na záda.

Vážení byl taky pěkný vopruz. U Klaudinky jsme měly váhu na pokoji a v té době jsem to brala jako pravidlo ale u Sofinky jsem musela jezdit na chodbu a už jsem věděla, že to není úplně echt.




Navíc když jste u druhého dítěte už navyklé kojit podle potřeby, tak je to pro Vás už tak automatické, že na nějaké vážení stejně zapomínáte. Proto jsem se pak domluvila na kompromisu, abych nemusela vážit přes noc. Nechtěla jsem být úplně "rebel" a odmítat vážení kompletně. Přeci jen chcete mít po porodu klid a pohodu, ne se dohadovat s personálem. A přiznám se, že jsem několikrát i zapomněla a napsala jsem tam prostě něco z hlavy .. jo tak jsem rebel, maličko :-D.

Co se týče odříhnutí, tak některé děti jednoduše "nekrkaj", když to tak napíšu. Klaudinka nebyla vůbec ten typ na odříhnutí, ta s tím začala až mnohem později. Na druhou stranu Sofinka hodně blinkala a bylo potřeba, aby si odříhla. U ní jsem navíc musela vysadit ještě mléčné výrobky a najednou ejhle, blinkání postupně vymizelo úplně.

Uspávání dítěte u kojení je naprosto geniální! Klaudinku jsem nikdy nemusela nijak uspávat a to vážně! Ta usínala téměř 3 roky u kojení a pak začala chodit spát sama. Neznám tedy nějaké čtení pohádek před spaním nebo večerní rituály. Znám jen kompletní kojící kóma, jak tomu říkáme :-D.

Sofinka to má podobně. Někdy se rozhodne, že je potřeba drbat záda ale většinou mi také usíná u kojení - když zrovna neusne v šátku/nosítku. Co víc si přát? Však to jde úplně samo :-).




Dávat si pozor na to, co jíte není tak úplně potřeba v případě, pokud se snažíte stravovat zdravě a pestře. Naopak pokud se pravidelně "prasíte" různými věcmi nebo jednoduše vůbec neřešíte, co jíte tak je potřeba dohlédnout na složení konkrétních potravin - hlavně různých džusů nebo čehokoliv, co má v sobě umělé složky, na které může dítě opravdu ošklivě reagovat osypáním.




Uznávám, že jako prvorodička je každá z nás vykulení ze všeho nového, ale zapomínáme věřit samy sobě a našim dětem. Informace se na nás hrnou ze všech stran a všichni najednou ví všechno nejlépe. My zrovna porodily, tak přeci nic nevíme a musíme poslouchat zkušenější. Bože ženský! To jsme to dopracovaly co?




CÍSAŘSKÝ ŘEZ A NÁSLEDNÉ KOJENÍ

Klaudinka přišla na svět akutním císařským řezem, kdy kolem mě začali všichni doslova plašit a já se nezmohla na nic jinýho, než na pláč, protože jsem nevěděla co se děje a proč jde o minuty.

Byla jsem tak oblbnutá léky, že jsem ji ani pořádně neviděla, když mi ji ukazovali a nebyla jsem ani schopna pořádně vyslovit její jméno. Následné převezení na pokoj a dítě někde v luftu, je taky dost nepříjemný pocit.

Neproběhl žádný pokus o přiložení aspoň tělo na tělo, když ne okamžité kojení. 

Na pokoji mi manžel ukazoval fotky a až na fotkách jsem ji viděla lépe. Smutné co? Následně manžela poslali domu (!!!) a já vyčerpáním usnula. Vzbudila jsem se po cca 5 hodinách a až pak proběhl první kontakt a první kojení. Sestra mi ji na prso doslova narážela, jako špunt na lahev ale Klaudinka mi u kojení neustále usínala, takže jsem jí musela neustále budit.

Také mi bylo řečeno, že po císaři ještě stejně nemám vytvoření mléko, takže jde jen o to, aby miminko stimulovalo prsa a naučilo se přisávat. Ach jo. I v případě císařského řezu (i při předčasném porodu) přicházíte do porodnice s prsy, ve kterých je už mléko. Jediný rozdíl mezi císařským řezem a vaginálním porodem je doba, kdy matka své dítě kojí poprvé a kdy je dítě v mezičase dokrmování lahví nebo dostane dudel. A to pak následně může být příčinou těžkostí s přisáváním miminka či kojením jako takovým.

V některých případech se kvůli lékům může mléko spouštět hůře, to ale můžete okamžitě napravit neustálým kontaktem kůže na kůži.

Mně v té době nedošlo, že ji dokrmují UM. To mi bylo "prozrazeno" až třetí den se slovy "tak, už nemusíme dokrmovat a můžete jen kojit". Spadla mi čelist a byla jsem v šoku, proč mi to nikdo neřekl dřív? Proč se mě nikdo nezeptal?

Sofinka na svět přišla také císařským řezem, kvůli nepostupujícímu porodu. Tento císař byl mnohem víc v pohodě, v klidu, s domluvou. Něco se sice "nedalo" úplně domluvit - jako třeba otec na sále nebo okamžité kojení (ano vím, že když bych hodně naléhala, tak by to třeba šlo, ale já už mlela z posledního a nebylo sil) ale manžel se Sofinkou mohl nějakou tu chvilku být a i já ji na první kojení dostala mnohem dřív, než Klaudinku.

Každopádně hned jsem řekla, že nechci, aby ji dokrmovaly UM a že budu odstříkávat pokud jim nestačí, že prostě kojím. Snažila jsem se tam domlouvat na kompromisech a opravdu nevyvolávat konflikty nebo dělat dusnou atmosféru. Nebyl problém, obě strany spokojené. U Sofinky jen nastaly komplikace s tím jejím velkým jazykem, a byly mi nabízeny savičky (místo kloboučků) ale i ty jsem odmítla, že to zvládneme - a zvládly :-).




Pokud jste (nejen) po císařském řezu od miminka oddělená. Odstříkávejte mléko po kapkách do zkumavky. Miminku by mělo být podáno přímo ze zkumavky do úst.

Pokud je dokrm opravdu nezbytný, nepoužívejte lahev ale laktační pomůcku přímo na prsu, případně pohárek/zkumavku, pokud se miminko nepřisává.


ZÁVĚREM

Po téměř 5 letech kojení, o které se dost aktivně zajímám a snažím se v něm stále samovzdělávat, jsem si myslela, že už vím opravdu dost a že základ znám kompletně ale opak je pravdou.
Tento průvodce mě i přes to naučil spoustu věcí, které jsem neznala. Je to základ v kostce k nezaplacení a budu ho mít stále po ruce.

Je doslova k nezaplacení. Tak přeplněný základními informacemi, které jsou podstatné pro správný a efektivní průběh kojení, že opravdu smekám. Často se informace také opakují, lépe si je pak zapamatujete.

Plný detailních fotek. Texty jsou opravdu podrobné a to tak, že se nedají nepochopit. Vše Vám bude okamžitě jasné.

Najdete v něm podporu, cenné rady i uklidnění. Bude to Váš parťák do nepohody a kdykoliv budete potřebovat, bude Vám nápomocen.

Vydává ho o.z. MAMILA s podporou mnoha nadšených lidí, kteří vydání pomohli.

Nečekejte s nákupem. Vykašlete se na milion nesmyslů ve výbavičce, ale jako jednu z prvních věcí pořiďte tento návod. Jsem opravdu nadšená až fascinovaná, že něco takového vzniklo a jak je to úžasná pomůcka.

Pokud nevíte, co pořídit těhotné kamarádce, sestře, sestřenici, tetě apod. Pořiďte jim tohle jako správný a opravdu kvalitní základ kojení. Co bych za to bývala dala já. Mohla jsem si ušetřit příšerné šestinedělí u Klaudinky, ale nakonec jsem za ty zkušenosti ráda.

Já ho budu vozit všude s sebou. Na každé setkání, na každý sraz, aby se o něm dozvědělo co nejvíc lidí, protože může opravdu hodně změnit :-).




Praktický návod na kojení zakoupíte na oficiálních stránkách Mamila.sk, zatím se nedá pořídit jinde ale doufám, že se to změní :-).


Cena: 6,95 €

1 komentář:

  1. Super knížka. Já četla v porodnici podobnou, asi méně obsáhlou a už si nepamatuju přesně jakou. Každopádně jsem rozhodně pro podporu kojení! Mé Baru jsou už dva a čtvrt a stále je to prsomilka. :-) Tuhle knížku určitě zařadím do druhého článku o dárcích pro těhotné. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat