30. ledna 2019

ČTEME: Z knihovny si půjčujeme - leden 2019

Jelikož mám rozjeté pravidelné spolupráce s několika knižními eshopy (a Vendulkou Hegerovou) + si kolikrát také domluvím jednorázové spolupráce, tak ta návštěva knihovny šla jaksi do dalekého pozadí. Navíc jsme po poslední návštěvě knihovny prohlásili, že se to s dětma nedá :-D.

Ale konečně se našla příležitost, kdy jsme do knihovny zašli - po roce. A doufám, že se bude opět jednat o pravidelnou návštěvu a objevování nových knih anebo časopisů.

No a co jsme si po takové dlouhé pauze zapůjčili? Tyto přenádherné tituly :-).




Knihy jsou řazeny čistě jen podle velikosti. Nic více v seřazení nehledejte :-D. Zapůjčené knihy máme v obýváku na okně v poličce na kořenky z Ikei, aby byly nejvíce na očích.


CO JSME SI ZAPŮJČILI?



PRVNÍ OBJEVY - ZVÍŘATA V ZIMĚ

Tuto knihu si prosadila Klaudinka a musím říct, že u ní dlouhou dobu obě sedávaly. Ne-li celou výpůjční dobu.




Já osobně tyto knihy nijak zvlášť nemusím, ba naopak, ale když se Klaudince tak moc zalíbila, tak jsme ji zapůjčily a opravdu s ní řádily obě.

Je tedy od nakladatelství Svojtka a je podobná takovým těm "Minipediím".




Má hodně silné strany, které mají různé pohyblivé prvky. Navíc na každé dvoustraně hledáte konkrétní zvířata a také se dočtete zajímavosti. 




Domu se ji zakoupit nechystám, ale časem si ji třeba zase půjčíme anebo najdeme i jinou verzi.


ROK V LESE

Rok v lese je krásná kniha plná zvířat, úplně bez textu.

Strany má na dotek úžasně příjemné, že je nejen já, ale i holky neustále osahávají a jsou pevné.




V úvodu se dozvíte zajímavé informace o jednotlivých zvířatech. Například čím se živí medvěd hnědý, v čem je přebornice kachna divoká, kdo je nejmenší savec, kdo ví úplně všechno, komu závidějí krásu, kdo má rád společnost anebo kdo sní o tom, že bude mít velkou rodinu.

Kniha Vás provede celým rokem, rokem v lese. Jak se les mění v jednotlivých měsících a co se v něm všechno děje.




Ale já mám s knihou trochu problém. Je to opravdu krásný nápad a moc krásné zpracování, jenže upřímně, ta zvířata se tváří, jako kdyby měla něco zaraženého v zadku :-D. Já si nemůžu pomoct, ale ty jejich pohledy jsou vážně komické a nesedí mi.

No a na další "problém" mě upozornila kamarádka, která má knihu doma a všimla si trochu smutného osudu rodinky zajíců, kdy na ně v červenci skáče rys, v srpnu se zaječice schovává s v září pokračuje životem už sama, takže vlastně přišla o ta svá mláďata - což je sice příroda, ale v knize by to být nemuselo. Přeci jen se malé děti všímají všeho možného i nemožného a pak se ptají. Tohle by mi bylo líto vysvětlovat.




Takže knihu si pořizovat domu trvale nechystám, ale třeba si ji zase někdy zapůjčíme.


VELKÁ KNIHA DROBNÉ HAVĚTI

Krásná kniha! Moc krásná kniha, která je zároveň i trochu interaktivní.

Hned v úvodu máte totiž za úkol najít všech 15 míst, kde se v knize objevuje konkrétní modrá moucha - všechna správná umístění pak najdete na konci knihy.




Na seznamu ji mám už pár let, ale stále jsem ji odkládala. Teď, když se mi konečně dostala do ruky, ji zase dávám na vršek žebříčku wish listu a budu ji potřebovat mít doma trvale.

Dočtete se v ní o broucích, slunéčkách, motýlech, nočních motýlech, mravencích, včelách, nočním hmyzu, termitech, mouchách, vážkách, stonožkách, kobylkách a sarančatech, pakobylkách, kudlankách, vodním hmyzu, hlemýždích, žížalách, pavoucích apod.




Je krásně ilustrovaná, vtipně napsaná a je plná zajímavých informací jako například jak rychle se pohybuje hlemýžď, jestli se brouci bojí tmy anebo proč chodí mravenci v zástupu. 

Mimochodem víte, že pakobylka může v nebezpečí odvrhnout nohu a utéct? Ztracená noha jí pak doroste.




Zapůjčením této knihy jsem se předvědčila o tom, že ji pořídím domu hezky na trvalo. To je přesně taková ta kniha, která je doslova ozdobou dětské knihovny :-).


CELÝ SVĚT V OBRÁZCÍCH

Tahle kniha mi naprosto vyrazila dech.

Ta je tak obsáhlá, až může působit chaoticky, ale to u nás vůbec nevadí. Obsahuje nespočet různých věcí a opravdu doslova celý svět v obrázcích.




Hned v úvodu se seznámíte s postavami v knize a na vedlejší straně se mrknete na rychlý obsah, ať víte, co Vás v knize čeká.

Narazíte na témata jako třeba Doma, Co jíme?, My chceme do obchodu!, ať žije jaro!, Mezitím na zahradě, Samí ptáci, Letiště, Nad vodou, Pod vodou, Blahé léto, Čas na zákusek, Co má kola, Město ve dne, Město v noci, Veřejné práce, Veřejná doprava, Zpátky do školy, Parádní podzim, Sport, Vítej zimo, Vánoce apod.

Je to přesně ta kniha, u které Vám bude jedna dvoustrana trvat hodinu a stejně nebudete mít šanci prohlédnout si úplně vše, co kniha obsahuje.




Taková fantastická cesta pestrobarevným světem. Ilustrace jsou zvláštní, ale zajímavé a nedá se od ní jen tak odtrhnout. Oči sice chvílemi přejíždějí, protože se na dvoustraně nachází opravdu mnoho informací, ale po několika prolistování knihou si zvyknou :-D.




Tuto knihu budeme taky potřebovat trvale v naší knihovně.


VČELY

Kniha Včely je stejně jako Mapy takovým borcem mezi knihami. Tu bych taky trvale pořídila do naší knihovny. Ta je tak krásná, že si v ní listuji i sama.




Hned v úvodu se dozvíte, že včely žijí na Zemi přinejmenším 100 milionů let. a že pochází ještě z doby, kdy na naší planetě vládli dinosauři.

Moc se mi líbí chvílemi legrační ilustrace a ten velký formát. Člověka strany pohltí ani neví jak a najednou se z něj stane odborník na včely :-D.

Seznámíte se s druhy včel a tím, co mají v popisu práce. Včely tvoří dokonale organizovanou komunitu, ve které má každý jasně danný úkol.




Zjistíte, jak vypadá včelí tanec, rojení, jak probíhá opylování, za co všechno včelám vděčíme, jak proběhlo první setkání včel a člověka. Dozvíte se, že med umožňoval starověkým lidem uchovat si krásný vzhled a to bez ohledu, jestli byli živí nebo mrtví.




No a také jaký je včelařův úbor a co je vše potřeba, jaká je práce včelaře, jaké jsou druhy úlů, jak vzniká med a další včelí produkty a mnoho dalšího.

Úžasná naučná kniha s krásnými vtipnými ilustracemi a nespočtem zajímavých informací.


ZÁVĚREM

Z tohoto výběru bych moc ráda postupem času pořídila 3 knihy a to Velkou knihu havěti, Celý svět v obrázcích a Včely.

Když jsem se ptala Klaudinky, která se jí líbí nejvíce, tak zmínila všechny tyto knihy, které se jí prý líbí stejně. Tak snad nějakou pořídíme třeba rovnou v květnu k svátku anebo místo sladkostí k Velikonocům :-).

Vždycky jdu do knihovny s tím, že nemám vůbec páru, co tam objevím a nakonec mám problém odejít jen s pěti knihami. Víc je fakt moc, těch 5 je takový ideál, kterého se snažím držet.

Žádné komentáře:

Okomentovat