17. ledna 2019

VYRÁBÍME: Učíme se barvy a přiřazujeme je pomocí víček

Jedné krásné klidné noci jsem bloudila na Pinterestu a nasávala inspiraci pro další články, když jsem narazila na naprosto jednoduchou aktivitu s barvami, kterou jsem doslova okamžitě vyrobila.

Neustále mám pocit, že v dnešní době člověk přemýšlí zbytečně moc složitě a pak je tak moc fascinován jednoduchou aktivitou vytvořenou ve stylu "co dům dá".

Tak se na ni pojďme podívat :-).



CO BUDEME POTŘEBOVAT

  • Páry víček různých barev
  • Suchý zip (samolepící)
  • Nůžky

POSTUP

Úplně jednoduše si nastříháme suchý zip na větší kousky.

Nebo použijeme již hotové kulaté suché zipy, které já osobně mám už nějakou tu dobu z Aliexpressu ale dají se pořídit i na eshopu samostatne-dite.cz anebo v Lidlu.

Nalepíme na víčka a pořádně přimáčkneme.

No a to je vše .. hotovo a zábava může začít.


PŘEDLOŽENÍ DÍTĚTI

Před několika měsíci jsme doslova propadli montessori táckům, které využíváme na všechny možné aktivity a to včetně stavění Lega a musím říct, že s nimi i holky rády pracují a berou si je kolikrát i automaticky.

Ma připravený tácek položíme misku s nespojenými víčky. Miska je na levé straně, aby dítě pracovalo zleva do prava (souvisí to s přípravou na psaní).

Názorně dítěti ukážeme jak se s víčky pracuje a dále to necháme na něm.




Sofinka se rozhodla víčka kompletovat způsobem, že si stejné barvy dávají pusinku :-D.




DOPORUČENÝ VĚK

Jelikož jsou víčka malá, tak bych tuto aktivitu nechala na dobu, kdy už dítě nemá potřebu strkat si předměty do pusy. Což je dost individuální a může to přijít v 18 měsících nebo až ve 2 letech.


ZÁVĚREM

Ze začátku můžete začít jen s pár základními barvami. Klidně i čistě použít jen dvě barvy a postupně je přidávat podle toho, jak bude dítě úspěšné.

U nás se víčka hromadí pomalu, jelikož petky vůbec nekupujeme (vyjma oslav), ale manželovo neteř je sbírá do chráněné dílny, takže jsme je konečně dokázali aspoň trochu spárovat :-D.

Odkazy na suché zipy ať si každý zvolí sám:


Odkaz na montessori tácky z eshopu Samostatné dítě přímo ZDE.

Doufám, že Vás aktivita zaujme tak, jako zaujala nás.

Nadšení je veliké i u pětileté Klaudinky :-D.

1 komentář:

  1. Super aktivita, hned jsem ji doma vyrobila, takze diky za tip 👍😉 Ty nase prcky jeste ohromne bavi ta vicka od sebe rozdelovat krajenim detskym drevenym nozem (jako jsou ty krajeci potraviny) 😁 Efca

    OdpovědětVymazat