31. ledna 2019

UČÍME SE: Hromnice aneb uvedení Páně do chrámu

Na blogu se mimo jiné snažím zabývat i významějšími dny a svátky ať už se jedná o Velikonoce, Vánoce anebo třeba anglosaský Halloween.

Blíží se Hromnice, které jsou významným dnem hned na začátku února, ale co ten den znamená a co se k němu váže?

Právě to se dozvíme v dnešním článku :-).


CO JSOU HROMNICE

Hromnice jsou svátkem, který se slaví 2. února. V lidovém křesťanství se staly oslavou přicházejícícho jara. Dříve se právě na Hromnice sklízel Betlém a někdy dokonce i Vánoční stromeček. Bylo to definitivní ukončení vánočního období

Světily se svíce, kterým se říkalo Hromničky a ty se pak během bouře dávaly do oken, aby chránily obydlí. Světily se ale také studánky a obecně veškeré vodní zdroje, aby bylo po celý rok dostatek vody pro lidi, dobytek a úrodu a také, aby voda léčila všechny nemoce.

V tento den se slaví také světový den zasvěcených osob.


UVEDENÍ PÁNĚ DO CHRÁMU

Jedná se o biblickou událost, kdy Marie s Josefem přivedli Ježíše (40 dní od jeho narození) do chrámu, aby ho zasvětila jako prvorozeného Bohu. Tam se setkal s prorokem Simeonem, který Ježíše nazval světlem k osvícení národů.


STAROSLOVANSKÉ ZVYKY

Podle staroslovanského kalendáře byl v tuto dobu očekáván příchod boha Peruna, který byl představitelem plodivé síly a přicházel na pomoc. Pomoc zvítězit nad temnými silami a svrhnout vládu zimy. Jeho příchod se očekával v podobě jarního zahřmění.

Věřilo se, že při tomto zahřmění utíkají zlý duchové a schovávají se. Slované tomuto zahřmění dávali velkou moc a jakmile zahřmělo, poklekli a líbali zemi.

Hromnice se slavily tak, že se dělaly posvátné ohně a také "hromovali", čímž pomáhali bohu Perunovi zahánět zlé síly. Bouchalo se smetákem či hráběmi do podlahy, kladivem na posvátné skály či stromy. Jednoduše se třískalo a hromovalo vším, co bylo po ruce.


PRANOSTIKY

  • Na Hromnice o hodinu více (prodlužuje se den)
  • Na Hromnice jasná noc, bude ještě mrazů moc
  • Zelené Hromnice, bílé Velikonoce
  • Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout ( :-D )
  • Na Hromnice zimy polovice.

http://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/na-hromnice-2-unora-o-hodinu-vice/

ZDROJE

Žádné komentáře:

Okomentovat