27. ledna 2021

HRAJEME SI: Three little pigs - Tři malá prasátka

Víte, jak moc mám ráda hry od značky Orchard toys a jelikož si Klaudinka zamilovala pohádku Tři malá prasátka, tato hra byla sázka na jistotu. Jsou to hry, které jsou kvalitní, pevné a bytelné a moc se mi líbí, jakým způsobem jsou ilustrované a nápadité.

Za ten rok a půl, co produkty Orchard Toys doslova sbíráme, protože je všichni opravdu milujeme, už máme pěknou zásobu a stále jsou všechny jako nové, časté hraní na nich není nijak znát a že hrajeme opravdu často, protože holky moc baví.

Dnes bych vám ráda, díky placené spolupráci s eshopem booksforjoy, hru Tři malá prasátka podrobněji představila a věřím, že si ji zamilujete alespoň z poloviny tak, jako my. Navíc balení této hry je řešeno jako kufřík, který můžete jednoduše přenášet.

 

 

OBSAH HRY

  • Hrací plocha
  • Figurky prasátek (4 barvy)
  • Stojánky na figurky (4 barvy)
  • Hrací kostka
  • Střelka s pokyny
  • Domečky (4 sady)
  • Návod


 

FIGURKY PRASÁTEK

Figurky prasátek jsou celkem čtyři a to v základních barvách. Ke každé patří také malý plastový stojánek, na který figurku nasadíte, aby mohla stát.




HRACÍ KOSTKA

Hrací kostka je svou velikostí klasická, jak je známe, ale není plastová, jak často bývá v dětských hrách, takže se dobře kutálí tím, jak je těžší, a dobře se s ní hraje.



STŘELKA S POKYNY

Touto střelkou nebo "spinnerem" se točí v případě, kdy stoupnete na políčko vlka. Rozhodnete tím o osudu vašeho domečku - jestli bude sfouknut slaměný, dřevěný anebo jestli se vlk pokusí sfouknout cihlový domeček, který ale sfouknout nelze. Šipka je v balení bokem, tu jen jednoduše přicvaknete.


 

3D DOMEČKY

Cestou herním plánem si stavíte různé druhy domečků, které se skládají ze dvou částí a jednoduše je spojí i malé děti. Domečků jsou celkem čtyři sady - čtyři slaměné, čtyři dřevěné a čtyři cihlové. V průběhu hry si je vzájemně přebíráte a škodíte si. Fotka může zkreslovat, ale domečky jsou veliké asi jako celá dlaň předškolního dítěte.






 

HRACÍ PLÁN

Hrací plán se skládá z pěti částí, které poskládáte k sobě. Každá část má své místo, takže sestavíte v podstatě takové puzzle. Je veliký, takže budete potřebovat trochu více prostoru a je zároveň pevný, bytelný, takže si troufám říct, že když ho polijete pitím, zas tolik se nestane. Takové hry proto u nás v domácnosti tří torpéd vítám.


 

V detailech můžete vidět jednotlivá políčka, která vám vždy určí akci, kterou vykonáte - buď budete točit střelkou a někomu zničíte domeček anebo si naopak vezmete část domečku dle políčka, na které stoupnete - sláma, dřevo, cihly. Ve středu si všimněte cihlového domečku - tam je potřeba dojít, až nasbíráte všechny tři druhy svých domečků.




 

PŘÍPRAVA HRY

Postavíte do středu hrací plán, nachystáte hromádky domečků, připravíte k ruce střelku s pokyny, figurky dáte na start, který se nachází vpravo dole a můžete začít hrát.



PRAVIDLA HRY

Postupuje se podle hodinových ručiček a chodí se dokola, do domečku se chodí až nakonec, kdy máte postaveny všechny tři druhy vlastních domečků.

Jakmile se stoupne na vlka, tak se roztočí střelka a splní se pokyn. Musíte říct "Zafuním, zaduním a tvůj domeček sfouknu" - pokud střelka zastavila na slámě, tak svému protihráči vezmete část slaměného domečku a buď si ho necháte (pokud ho potřebujete) anebo ho vrátíte zpátky na hromádku. To samé platí i v případě, když střelka zastaví na dřevu. Ale pokud zastaví na cihle, tak vlk nic sfoukávat nebude a protihráči jsou v bezpečí.

Pokud na hracím plánu stoupnete na políčko slámy, dřeva nebo cihly, tak si vždy vezmete jednu část domečku z konkrétního materiálu. Pokud již budete mít jednu část, zkontrolujte si, abyste si vzali správný díl a mohli jste postavit domeček.

Když už máte všechny tři domečky postaveny, musíte se rychle dostat do střední části, kde je cihlový domeček. Je potřeba opravdu co nejrychleji, protože je stále dost velká šance, že vám protihráč některý z domečků zboří a pak je opět nutné ho zpátky postavit.

Vítězem se tedy stává ten, kdo jako první postaví všechny tři domečky - ze slámy, cihel i dřeva a úspěšně se dostane do střední části hrací plochy.

 

ZÁVĚREM

Upřímně řečeno jsem se bála, co holky řeknou na takovou "škodící" hru, protože Sofinka je Sofinka a ta se urazí v podstatě už ve chvíli, kdy se hádají o to, kdo bude mít žlutou figurku. No a Klaudinka ještě nedávno škodící hry nedávala a to ani prohry samotné.

Velkým překvapením byl Klaudinky ďábelský smích, když mi zbořila domeček. A také mě překvapilo, že když už se škodilo, tak nikdy nebyl nikdo zasednutý na jednu osobu ale vše se hezky střídalo. Sofi, když poprvé přišla o část domečku, tak se rozbrečela, že jí nestojí, ale pak mi Klaudinka vzala můj domeček a v tu ránu přišel silný ďábelský smích od Sofinky, který s těmi jejími tekoucími slzami měl úplně jiný grády.

Mne to přijde roztomilé, když se takhle někdo naštve, urazí nebo rozbrečí, jakmile prohraje nebo že se mu zboří domeček a moc bych si přála, aby tohle byly dlouho jediné jejich problémy a starosti. Vždy se to snažím nějak odrazit a situaci otočit, ale já jsem úplně to samý, co holky - takže se není čemu divit.

Moc se mi líbí zase jiný způsob hraní i když jde v podstatě o házení kostkou a postupování - tedy dost záleží na náhodě, tak vidím přidanou hodnotu ve 3D domečcích i docela v tom škodění, kdy se děti uvolní a začnou být docela i zákeřné.

Navíc si u toho pohádku můžete celou vyprávět.


 

Pokud se vám hra Tři malá prasátka zalíbila, což věřím, že určitě a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu booksforjoy přímo ZDE.

 

Cena: 450Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat