4. ledna 2021

LUŠTÍME: Kouzelné čtení - Interaktivní mluvící časopis (zima 2020)

Knížky kouzelného čtení včetné puzzlí a her se u nás zabydlují přibližně od podzimu roku 2016, kdy Klaudinka dostala sadu s tužkou ke 3. narozeninám. Sofinka dostla svou tužku pro změnu ke 4. narozeninám ale od Ježíška dostaly obě sluchátka, aby si mohly každá vládnout svým světem.

Když se dostala na světlo světa informace, že k těm všem knížkám, puzzlím, pexesu a hrám přibyde ještě časopis, byla jsem hodně zvědavá, jakým způsobem bude fungovat  jak mě zaujme.

Zatím jsem na zkoušku koupila jen aktuální číslo - tedy zimu 2020, ale s největší pravděpodobností budeme pokračovat. Jsem totiž dost zvědavá, s čím dalším přijdou. A taky musím říct, že se mi moc líbí způsob, jakým je časopis ilustrovaný. Tak se na něj pojďme podívat blíž :-).

 


 

ÚVOD A SEZNÁMENÍ

Časopisem vás budou provázet Ema s Albertem. Ema je Bertova starší sestra a ničeho se nebojí - ani hadů, ani opic s velkýma očima. Albert je hodně zvědavý, ale vždy si rád předem všechno promyslí. V tomto čísle se s nimi vydáme za dobrodružstvím do pralesa. 

Jak už to znáte z knížek, tak je potřeba se nejdříve dotknout ikony pro zapnutí, aby tužka načetla přímo soubor k časopisu - ten si stáhnete na webu kouzelného čtení.

A můžeme se dát do čtení, prohlížení i luštění :-).



 

OBSAH

I když má časopis přes dvacet stran, je plný akcí, aktivit, luštění i učení. Hlavní kapitoly budou nejspíše vždy stejné, jen se obméní konkrétní témata.

 

  • Zpíváme se
  • Téma
  • Detektivní příběh
  • Vaříme
  • Cvičíme
  • Hrajeme si
  • Tvoříme
  • Kreslíme a čteme s Kvídem
  • Komiks
  • Angličtina

 

Tím, že tužka přečte cokoliv, na co kliknete, tak dítko přesně ví, co je kde psáno a může s časopisem pracovat doslova samostatně. Dozví se, jak se nazývají všechny kapitoly a co je čeká na které straně.

 


PUNTÍK S OBRÁZKEM

Pokud se chcete dozvědět, co máte dělat, dotkněte se tužkou puntíku s obrázkem, který najdete v nadpisu každé z rubrik. Získáte tím přehled o tom, co vás čeká a co si vše můžete vyzkoušet.

 


VYSVĚTLIVKY IKON 

  • Kniha - Základní názvy a informace
  • Žárovka - Další doplňující informace
  • Bublina - Co kdo říká
  • Kostka 1 -Jednoduchý kvíz
  • Kostka 2 -Težší kvíz
  • Kruh - Opakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká

 

V DEŠTNÉM PRALESE

Ema a Bert si vyrazili na výlet do deštného pralesa. Spolu s nimi se můžete pustit do prozkoumávání okolí. Poznat zvířata, které v pralese žijí, poslechnout si zajímavé zvuky anebo si zahrát kvízy ve dvou úrovních obtížnosti. 

Krásná dvoustrana, ukrývající mnoho zvířat a věcí. Ve spodní části jsou barevné puntíky, kterými si děti procvičují barvy a které budou využívat i při kvízových otázkách.

Otázky z knízu jsou například:

  • Najdeš nelétavého ptáka?
  • Najdi šedivého hlodavce
  • Představ si oblohu a ukaž, jakou má barvu
  • Co má růžovou barvu a drží to lama v tlamě?
  • Představ si kominíka a ukaž, jakou barvu má jeho oblečení



 

KDE JE KOLO PANA PĚNKAVY

Panu Pěnkavovi jednoho dne zmizelo kolo. Kolo bylo modré, sice i dost staré, ale dobře se mu na něm jezdilo. Kluci Řehoř a Patrik se nabídli, že mu pomohou kolo znovu nalézt. Zjistěte, kdo panu Pěnkavovi kolo sebral a jak na to kluci přišli? 

Pomocí tužky si přečtete celý detektivní příběh. Pod ikonou knihy si můžete poslechnout příběh po kouskách a pod ikonou bubliny, si příběh poslechnete v celku.

Luštění je docela jednoduché, ale spíš pro starší děti kolem těch šesti let.

 


JOGURTOVÁ ZMRZLINA

Dozvíte se jakým způsobem si připravíte jogurtové nanuky, se kterými vám pomůže hladová vlčí rodinka. Krůček po krůčku vám tužka napoví, jakým způsobem nanuky připravíte - že nejdříve musíte omýt ovoce, následně ho vložíte do misky apod. Tužkou se můžete dotýkat i vrchní části stránky, kde stojí nedočkavý tučňák, natěšený na to, co mu vlčí smečka připraví za překvapení.



JÓGA S LENOCHODEM

Chcete zlepšit svoji stabilitu a vyzkoušet si práci s dechem? Můžete si to vyzkoušet s lenochodem Alfonzem. Věděli jste, že se dýchání v nosních dírkách v průběhu dne střídá? Věděli jste, že je lenochod schopný prospat až dvacet hodin denně? Dozvíte se několik zajímavých informací přímo o lenochodech jak slovy lenochoda, tak i slovy vypravěče. A během cvičení se nezapomínejte průběžně napít vody.



CESTA PRALESEM

Džungle je plná opiček. Jedna z nich se ale zatoulala příliš daleko od domova a ztratila se, je potřeba najít její strom. Hra je na způsoby hadů a žebříků, kdy se dle barev posouváte. Cílem hry je dostat se právě do dutiny stromu s nápisem Cíl. Také můžete na celé dvoustraně aktivně využívat možnost tužky.



SEVERNÍ PÓL

Můžete si vyrobit severní pól, i když mně se upřímně do stříhání takového časopisu vůbec nechce, protože vím, že stačí chvilka nepozornosti a dostane se k tomu Olívie. Dlouho mi trvalo, než jsem začala stříhat Puntíka ale toho jsme odebíraly dvakrát, takže kdyby něco, mám ještě jeden. Ale časopis za stopade se mi stříhat vážně nechce :-D.

Tohle je pro mě naprosté kouzlo, které mě fascinuje. I když všechny obrázky vystřihnete, fungují s tužkou a povídají. poslechnete si slova mrože, ledního medvěda, sovy sněžné, eskymáka apod. Stejně tak na tužku reaguje i pozadí severního pólu.

Nechápu a fascinuje mě to. Je to přece papír?! :-D

 


ZA POLÁRNÍM KRUHEM

Zde se dozvíte jak nakreslit tučňáka a poslechnete si příběh o dvou medvědích kamarádech. Čtení je s obrázky, které děti vétšinou moc baví a i naše Klaudinka tímto způsobem moc ráda čte. Zároveň se snaží číst i následující slova.

Tučňáka můžete do časopisu překreslit. To mě taky fascinuje, že se v něm nejen stříhá, ale také kreslí i když ani to mi nejde přes prsty :-D.

Čeká vás zde i kvíz, ve kterém budete pracovat právě s obrázky v rámečku i textu. Budete hledat stejně barevné obrázky - stejně barevné jako konev, jako zmrzlina, jako ryba apod.

 


OVOCE A ZELENINA

Naučná dvoustranna s ovocem a zeleninou, které všichni běžně jíme a které známe. Dorazili jsme na zahrádku zahradnice Kláry. Zde se dozvíte základní druhy ovoce a zeleniny, na pravé straně je dokonce rozčlenění co je ovoce a co je zelenina no a nesmí chybět ani jednoduchý kvíz.

V kvízu vás čekají otázky například:

  • Která zelelnina může nejvíce vyrůst?
  • Kdo právě zalévá zahrádku?
  • Které zeleniny se prý bojí upíři?

S ikonou žárovky se dozvíte další zajímavé informace pro rozšíření vědomostí jako například, že brokolice je soubor květů, který roste na druhu kapusty anebo že okurky jsou dvojího druhu jako polní a hladké salátové a také, že kukuřice patří mezi obiloviny ale nezralé klasy se mohou jíst podobně jako zelenina.

 


VÝLET DO PRALESA

Poslechněte si vyprávění o tom, co Ema s Albertem zažili při svých cestách pralesem a instrukce k tomu, co máte nakreslit do bubliny v posledním obrázku, se dozvíte, když se ji dotknete tužkou. Můžete využít také notu pro poslech všech možných zvuků.



COLOURS

Na této dvoustraně se mluví anglicky. Tentokrát jsme se ocitli na zajímavém trhu plném ovoce, zeleniny a barev. Můžete si také vymalovat omalovánku a využít k tomu nově naučená slovíčka.

Tužka nereaguje pouze na barvy ale můžete se dotknout čehokoliv. Angličtině je moc dobře rozumět, až mě to překvapilo.

A samozřejmě nezapomeňte na jednoduchý anglický kvíz:

  • Do you see a market store?
  • Who is yellow?
  • Where id the brown banana?


HLEDÁNÍ ROZDÍLŮ 

Deset malých rozdílů je potřeba najít na těchto obrázcích. Rozdíly už ale hledáte bez tužky, zde vám nepomůže a na obrázek reaguje jen tím, že vám poví, co máte dělat.

 


DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je oficiálně pro děti od 3 do 7 let. Mně osobně to přijde pro tříleté děti náročnější jak v kvízech, tak i třeba v té detektivce. No a pro sedmileté už jsou ty barvy v džungli dost na hraně. Ale pokud máte více dětí v tomto mezivěku, je to ideální volba pro sourozence, kdy se uspokojí oba dva jen každý jinak. 

Je to přesně ten případ, kdy si to rodič musí rozhodnout individuálně podle svého dítěte. Je dítko, které bude ve čtyřech letech nadšené a pak je dítko, který vůbec nezaujme. 

U nás konkrétně Sofinka (4roky) časopis ještě v ruce neměla, ale Klaudinka (7let) si s nim ráda zaleze do postele nebo na koberec, přidá si k tomu sluchátka a luští.


ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, tak jsem čekala, že časopis bude mít o trochu více stránek. Když to pro představu srovnám třeba s Puntíkem, tak Puntík je dvakrát takový. Jo, sice jde o speciální kouzelné čtení a interaktivní časopis, ale já za těch 150 korun čekala opravdu více stran, alespoň o kousek.

Reklamy v něm najdete jen na další produkty z edice kouzelného čtení a to jen z druhé strany obálky časopisu. Ze zadní strany uvidíte, jak budou vypadat další dvě čísla - a to konkrétně jarní a letní. A když si časopis předplatíte, získáte k němu dárek z edice mini knih povolání (hasič, policista, lékař apod.) dle vlastního výběru. 

Upřímně řečeno, podoba s časopisem Puntík je silná. Rozumím tomu, že vymyslet úspěšný časopis, aniž by se nepodobal "konkurenci" je těžké, ale detektivka, cvičení, recept, čtení s obrázky, jak nakreslit tučňáka, desková hra. Možná jsem zaujatá, nevím, ale podoba je velká.

Každopádně mně se moc líbí angličtina a líbí se mi i forma ilustrací. U časopisů jsem v tomhle docela náročná a třeba taková Dráček se Šikulkou mě svým vzhledem vůbec nezaujaly. Zde se mi moc líbí ilustrace a jsem zvědavá, co bude následovat v dalších číslech.

Časopis je jedinečný tím, že spadá do kouzelného čtení, ale ocenila bych více originalitu i uvnitř :-).

 


Časopis jsem objednávala přes SEND, kde si rovnou můžete vybrat druh předplatného anebo koupit pouze jedno číslo s poštovným zdarma. Časopis lze koupit ale také na eshopu přímo u Albi.

 

Cena: 149Kč


3 komentáře:

  1. Dvacet stran opravdu není moc. Na druhou stranu chápu, že hodně stojí to nahrávání mluveného slova a hudby (případně dalších zvuků). Jsem zvědavý jak se bude časopisu dařit. Takhle mi přijde lepší občas koupit knížku a jinak předplácet Puntíka apod.

    Otázka trochu mimo - jaké máte sluchátka pro děti? Dcera má pět let a koukal jsem na nějaké sluchátka, která nemůžou hrát tak moc nahlas aby to neničilo dětský sluch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Martine, sluchátka jsme kupovali tyto https://sluchatka.heureka.cz/sencor-sep-255/# ale zatim je máme teprve od Vánoc. Nepoužívají je každý den, ale troufám si říct, že bohatě stačí :)

      Vymazat
    2. Super, děkuju moc. Myslím, že nálepka s jednorožcem bude mít úspěch. :D Pěkný den.

      Vymazat