28. října 2021

HRAJEME SI: Balanční kameny od Targe

Balanční kameny jsou dalším parádním produktem z dílny Targe. Stejně jako Špalíky, o kterých jsem psala před pár dny, jsme dostali v loňském roce do babyclubu i tyto kameny. Jsou ve stejných barvách jako velká duha a dají se tedy kombinovat.

Děti ve předškolkovém věku rádi staví různé druhy komínů a čelí mnohdy výzvám, protože komíny staví ze všeho, co najdou po ruce. Tyto balanční kameny jsou zajímavé v tom, že jsou každý docela jiný a nejsnadněji jdou stavět na plocho - pak už je stavění komplikovanější a musí se hodně přemýšlet, co jak sestavíte. Jsou tedy výzvou i pro starší děti.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

O BALANČNÍCH KAMENECH

Balanční kameny jsou broušené mnohostěny z lipového dřeva. Každý z nich má vždy nižší a širší rozměr. I když jsou veliké, dobře se s nimi manipuluje i nejmenším dětem. Jsou lehké a pečlivě opracované. V sadě jich je 13ks, přesně podle velké duhy.


 

Rozměry jsou přibližně ve velikosti 4x6x7cm. Balanční kameny používáme aktivně už víc jak rok, tak se to na nich pomalu podepisuje ve smyslu otiskávání jiných barev nebo promačkávání ale není to nic, co by nebylo běžné třeba u Grimms. Ničemu to nevadí, jen je potřeba s tím počítat.




 

TIPY NA HRANÍ

Já jsem zastánce toho, předložit "hračku" dětem a nechat je, ať si vymyslí samy, jakými způsoby si s ní budou hrát. Kolikrát jsou samy děti velkou inspirací a studnicí nápadů. A to platí jak u malých prcků, tak u starších dětí, třeba i školou povinných.


 

Pokud byste je chtěli nějakým způsobem navést, můžete zkusit kameny různými způsoby třídit podle barev anebo je řadit za sebou.


 

Klaudinka se tady nepříklad rozhodla, že postaví žížalu a snažila se u toho přikládat hrany vzájemně k sobě. Nedávala tedy kameny pouze za sebou, ale propojovala je stěnami.




 

Můžete kameny třídit a skládat také podle odstínů od nejtmavšího po nejsvětlejší. A pak vzájemně porovnávat i ostatní barvy roztříděné dle odstínů. Povídat si o tom, která je ze všech nejtmavší, nejsvětlejší a různě je porovnávat.



 

Tím, že jsou kameny pokaždé jiné, není úplně jednoduché postavit třeba obyčejnou pyramidu, u které je potřeba správně kameny vybírat a skládat na sebe.



 

A pak je tu stavění do pořádné výšky až kam si troufnete :-). Nejdřív nabrat sebevědomí postavením výšky o sedmi kamenech a pak zkusit klasický komín s kameny na plocho i na stojáka.





 

ZÁVĚREM

Dřevěným hračkám jsem začala propadávat bohužel až po vlně plastových šíleností ale v babyclubu se je snažím upřednostňovat a když jsem si budovala nové vybavení, věděla jsem, že tam chci pořádnou dávku dřeva a jsem ráda, že si s nimi děti opravdu rádi hrají a vyhrají si s nimi. 

Ta vůně dřeva je skvělá a nadšení dětí ještě větší. Spolupracují s rodiči i mezi sebou anebo si staví samy podle své fantazie. Kombinují je s duhou, špalíky, půlkruhy apod.

Pokud vás Balanční kameny zaujaly, najdete je na eshopu řemeslné dílny Targe přímo ZDE


Cena: 1160Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat