26. října 2021

HRAJEME SI: Balanční stavebnice Špalíci

Balanční stavebnice Špalíci jsou dalším ze skvělých produktů dílny Targe, od kterých znáte určitě nejčastěji zvukostrom anebo velkou duhu. 

Špalíky jsme v loňském roce dostali do babyclubu a pro malé děti mi přijdou skvěli nejen proto, že jsou lehoučcí a barevní, ale podporují fantazii, procvičují si různé druhy balancování a zároveň se učí rozlišovat barvy. Zároveň se dají kombinovat s velkou duhou i půlkruhy.

Nově k nim jsou také zalaminované předlohy, které vám napomůžou ve vymýšlení různých kreací a balančních výtvorů. Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

ZALAMINOVANÉ PŘEDLOHY

Nově jsou ke špalíkům připravené předlohy, kterých je celkem 25. Některé stavby jsou jednoduché, že je dítko zvládne stavět samo, ale jiné jsou složitější a je potřeba i více rukou - tedy podpora kooperace ať už sourozenců, dětí anebo rodičů s dětmi. Mám je časem v plánu dát na kroužek, aby se s nimi dětem v babyclubu lépe pracovalo a nesbírala jsem je všude možně po herničce.


 

ŠPALÍCI DETAILNĚJI

Špalíků je tedy celkem 15 s tím, že třináct barev je stejných jako na velké duze a přidána je navíc přírodní a bílá barva. Jsou vyrobeny z lipového dřeva a výškou jsou na tom podobně jako třeba zapalovač.


 

Baví mě na nich nejen barvy, ale i ta vůně dřeva. Dětem se dobře uchopují a staví s nimi z mého pohledu dokonce i častěji, než s klasickými kostkami. Jsou hladce opracované. Nikde jsem neobjevila nic, čím by si dítě mohlo ublížit nebo zarazit třísku.


 

MOŽNOSTI STAVBY

Líbí se mi, že se kromě základních staveb budete potýkat i s náročnějšími a nejednou nervy bouchly teda i mně :-D. Dětem doma nechávám předlohy volně, aby si stavěly dle toho, na co si sami troufnou ale já se vrhla na složitější stavby a neoplývám zrovna trpělivostí .. grr! 

Kooperace typu "tady to přidrž", "tohle posuň", "trochu blíž" apod. byla mnohdy při chystání recenze s manželemnutností a i děti takhle musí komunikovat, což je fajn.

No, mám se od nich ještě co učit :-D.




 

Děti zjistí, že špalíky mohou zapojit i do volného hraní například s vláčkodráhou, farmou nebo silnicí a postaví si kolem třeba domek, strom anebo je obyčejně sestaví jako plot, ze žlutého špalíku vytvoří seno nebo je přeskakují s koníky.

 



 

Krásně se dá stavět i do výšky ať už podle předlohy anebo dle vlastní fantazie. Děti ve věku, které mám v babyclubu (tedy 1-3/4 roky) baví většinou ze všeho nejvíce komíny různých druhů, které následně mohou s velkou radostí zbořit.

 




ZÁVĚREM

Do babyclubu se snažím vybírat hračky, které jsou neokoukané, které třeba ani jen tak někdo nezná a které mohou být inspirací pro nákupy k narozeninám či Vánocům. Snažím se minimalizovat plastové hračky a ráda bych, aby časem převažovalo právě dřevo.

Líbí se mi, že kromě učení základních barev si děti na Špalících procvičují také odstíny a rozlišují například to, který z modrých odstínů je nejtmavší. Můžou je podle odstínů také řadit a porovnávat s ostatními barvami. Dá se s nimi pracovat mnoho způsoby, kterými se učí ale zároveň se dají krásně využít při jakémkoliv volném hraní.

Pokud vás Špalíci zaujaly, najdete je na eshopu řemeslné dílny Targe přímo ZDE.

 

Cena: 420Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat