5. října 2021

HRAJEME SI: České pohádky - puzzle od Little Bears

Moji milí Little Bears nedávno vyběhli s krásnou novinkou. Pokud jste milovníky českých pohádek a zároveň rádi skládáte puzzle, je to něco pro vás. Puzzle mají úžasných 280 dílků a najdete v nich celkem 22 českých pohádek. Postavy jednotlivých pohádek se v obrázku krásně prolínají. Najdete je všechny? Pro kontrolu můžete mrknout na zadní část krabice, kde jsou všechny pohádky očíslované.

Dle obrázku i množství dílků vidíte, že jsou pro náročnější puzzlaře a aby měly i nějakou přidanou hodnotu, v každém popisu pohádky se ukrývá hádanka.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

CELKEM 22 ČESKÝCH POHÁDEK

Pro puzzle byly vybrány pohádky, které autorům četli rodiče v dětství a které i oni čtou svým dětem. Já osobně, abych pravdu řekla, holkám vyloženě takové pohádky zatím nečtu, protože většinou lehnou a spí ale základní pohádky znají a dokáží je vyprávět.

V puzzlích se setkáte například s pohádkou Čert a Káča, Hrnečku, vař!, O Palečkovi, O Popelce, Princ Bajaja, Sedmero krkavců, Zlatovláska, O hloupém Honzovi, Potrestaná pýcha, Neohrožený Mikeš apod.

Na zadní straně krabice jsou všechny očíslované a čísla jsou přiřazena ke konkrétnímu obrázku. Takže si můžete ověřit, jestli znáte správné názvy a třeba objevit i něco nového, co jste s dětmi ještě nečetli.


 

PRAKTICKÝ SÁČEK A DÍLKY PUZZLÍ

Ve většině puzzlí je sáček jednorázový, že ho roztrhnete, puzzle vysypete do krabičky a sáček vyhodíte, protože se nedá znovu použít. Proto se mi tady líbí, že je zavíratelný a puzzle jsou stále uloženy v něm, takže když by se stalo, že dítěti třeba spadnou, nerozsypaly by se hned po místnosti, ale budou držet v sáčku.


 

Dílky puzzlí jsou, řekla bych, klasické jako známe z větších puzzlí. A taky se mi líbí, že se nejedná o krabičku puzzlí, ve které je hromada dalšího místa, ale na to, kolik dílků obsahuje, je docela malá a nezabere moc místa. Puzzle v ní jsou uloženy tak akorát.


 

ROZLOŽENÁ BROŽURKA

Aby se vám lépe stavělo, puzzle obsahují taky velký obrázek, který vám může být nápovědou a věřím, že ho oceníte. Kolikrát se člověk v té žluté i červené a hlavně modré okolo docela ztrácí a my na obrázek koukali ke konci pak opravdu často. Tento obrázek můžete využít také jako podklad pro puzzle, aby se vám stavěly lépe :-).

 

 

Popis jednotlivých pohádek s hádankou k zodpovězení. Pokud si nevíte rady, stačí číst dál a dozvíte se odpověď. Čísla odpovídají číslům na zadní straně krabice puzzlí.


 

V brožurce se zároveň dočtete základní informace o autorech pohádek - o Boženě Němcové, Karlu Jaromíru Erbenovi a o bratřích Grimmech. Jsou zvýrazněni zelenou barvou a vždy po nich následují jejich pohádky.

 



 

SESTAVENÉ PUZZLE

Puzzle se doporučují od věku 5 let, ale teda na Klaudinku jsou těžké. I když zvládala sestavit některé části nevydržela u nich sedět dlouho. Až když jsem měla polovinu obrázku postavenou a lépe se v něm orientovala, začala sázet jeden dílek za druhým.

Nejtěžší je ta orientace, abyste zjistili jak jsou velké, kde je roh a kdy jak končí. Pak už se pomalu začnete orientovat v propojování a zjistíte co kde navazuje. A jakmile jsem si začala říkat, že to jde hezky od ruky, přišla na řadu modrá část, která je nejtěžší z celých puzzlí.

Ani nedokážu říct, jak dlouho jsme je stavěly. Možná hodinku a půl? Když počítám i to, že přišla Olivka a sestavenou část nám strhla ze stolu hahaha. Ach jo. Klaudinka různě odbíhala pryč a pak zase přibíhala, přidala pár dílků a pak zase šla :-D.


 

DETAILY PUZZLÍ

Pokud vám ilustrace něco připomínají, nejste zas tak daleko od pravdu. Ilustrátorka těchto puzzlí pracovala totiž i na knize Pohádky pro nemocné medvědy. Mně osobně k těm českým pohádkám takové ilustrace jdou, jako kdyby k nim patřily celé věky. Na následujících fotkách se detailněji podívejte na jednotlivé části složených puzzlí.










 

ZÁVĚREM

Krásný tip pro malé stavitele takhle hezky před Vánoci. Není to žáídná velká krabice, takže pokud zrovna bojujete s místem, tyto puzzle dáte kamkoliv. Dobře se skládají i na měnším stole ať už v kuchyni nebo na konferenčním v obýváku. Nepotřebujete vyloženě velký prostor. 

Ilustrace nejsou vyloženě dětské, to se mi na puzzlích moc líbí a zároveň jsou jedinečné a originální v tom, že jsem žádné podobné puzzle ještě nezaznamenala. Neutrálně zpracované pro kluky i holky a zároveň je to něco, co je opravdu naše, české, a co je kusem naší historie.

Pokud vás puzzle na téma českých pohádek zaujaly a chtěli byste je dětem pořídit, najdete je na eshopu eshop.littlebears.cz a to přímo ZDE.


Cena: 349Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat