12. října 2021

TVOŘÍME: 5 tipů na podzimní tvoření v 5 různých technikách

Abych pravdu řekla, tak doma jsme nikdy vyloženě cíleně netvořili a nemalovali, pokud jsme se nezapojili do nějaké výzvy, třeba od Radky Rubešové anebo něco podobného. Co vedu babyclub, tak každý týden hledám inspiraci na nějaké tvoření, malování a vyrábění. Je to taková "posvačinková" klidová aktivita pro děti i rodiče.

A protože vás inspirace zajímá a několikrát jste mi psali, abych to sesumírovala do jednoho článku, rozhodla jsem se sepsat inspiraci na podzimní tvoření v 5 různých technikách. Aby to nebylo jen na stejné brdo, ale i něčím zajímavé a třeba i něco, co jste ještě nezkoušeli nebo neznáte.

V následujících 5 obrázcích si vyzkoušíte práci s krepovým papírem, barevným papírem, prstovými barvami, klovatinou a vodovkami. Všechny tyto techniky jsou vyzkoušeny s dětmi od 1 roku, ale vždy záleží individuálně na každém dítěti, jestli se chce zapojit. Horní hranici bych vyloženě neurčila, protože třeba vymývaná klovatina nebo krepák může bavit i mnohem starší děti.

 


 

PODZIMNÍ STROM - KREPOVÝ PAPÍR

 

Co budete potřebovat

  • Pevnou čtvrtku
  • Krepový papír v podzimních barvách
  • Rozprašovač s vodou
  • Hnědý suchý pastel či uhel
  • Nůžky

 

Postup 

Připravte si vodu do rozprašovače, ale dejte pozor, aby opravdu rozprašoval. Narazila jsem už na rozprašovače, co byly spíš jako stříkací pistole. Takové nebrat. Na tohle tvoření je potřeba rozsáhlá a jemná sprška. 

Ustřihněte z každé barvy krepového papíru zhruba 2cm (šmiknout konec role) a nechte dítě, aby ho natrhalo na kousky.

Na stůl si dejte omyvatelnou podložku nebo noviny (barva z krepáku dolu jen tak nejde). Čtvrtku nastříkejte rozprašovačem a přikládejte jeden kousek za druhým. Je potřeba zaplnit celou plochu stromu aby se krepáky prolínaly. Nezapomeňte také vytvarovat kmen!

Průběžně krepáky stříkejte vodou.

Následně nechce výtvor proschnout a krepák opatrně sundejte dolu. Až bude čtvrtka úplně suchá, domalujte větve i kmen stromu.

 


 

PODZIMNÍ JABLÍČKA - BAREVNÝ PAPÍR

 

Co budete potřebovat

  • Čtvrtku s vytištěnou šablonou jablíčka
  • Barevné papíry (žlutá, oranžová, červená, zelená, hnědá)
  • Lepidlo v tubě


Postup

Krásné a jednoduché tvoření pro ty nejmenší. V tomto případě jsem Olivce jen asistovala nebo spíš jsem jí byla jen po ruce, jinak si výtvor celý dokončila sama.

Najdete si kdekoliv na internetu šablonu jablka a vytisknete ji na čtvrtku. Opět necháte dítě trhat barevný papír v podzimních barvách (je to skvělý trénink jemné motoriky a děti to jednoduše baví) a nachystáte si suché lepidlo v tubě.

Teď je na vás, jestli budete lepidlo dávat na plochu šablony anebo jestli budete lepidlem potírat jednotlivé kousky papíru. Když potřete plochu, může usychat, pokud dítě bude pomaleji lepit. Zkuste mu ukázat, jak lepidlem potřít papír nebo opačně jak papír otřít o lepidlo, aby následně držel na čtvrtce.



LISTY Z PRSTOVÝCH BAREV - OTISKY RUKOU

 

Co budete potřebovat

  • Čtvrtku
  • Prstové barvy
  • Pastelky


Postup

Tentokrát se trochu zašpiníme. Děti si mohou na ruce namatlat prstové barvy anebo jim je můžete natřít štětcem - dětem to bude příjemné, protože to lochtá. 

Pak už jen stačí dělat otisky a míchat barvy na rukách mezi s sebou, aby vznikaly opravdu ty podzimní odstíny.

Až barvy uschnou, dokreslete pastelkou žilky listů.



VYMÝVANÁ KLOVATINA 

 

Co budete potřebovat

  • Pevnou čtvrtku
  • Klovatinu 
  • Suché pastely
  • Lak na vlasy


Postup

Tuhle techniku miluju na tisíce způsobů a proto jsem vymyslela i podzimní strom.

Nejdříve klovatinou namalujte strom - ideálně co nejvíce rozvětvený. Snažte se roztírat klovatinu tak, aby se netvořila silná vrstva, která by dlouho usychala. Pomáhejte si štětcem.

Nechte klovatinu uschnout a jakmile je opravdu suchá, připravte si suché pastely a nechte dítě, aby vymalovalo kompletně celou bílou plochu. Míchejte barvy mezi s sebou, aby vznikl podzimní nádech a nebojte se přitlačit, aby byly výraznější.

Pak už jen stačí výtvor vložit do vany - já ho vždy připlácnu na hranu vany, a sprchněte dolu všechnu klovatinu. Zůstane vám po ní bílá plocha.

Výtvor nechte uschnout a případně ho zajistěte lakem na vlasy, aby nebarvil.



OTISKY LISTŮ S VODOVKAMA


Co budete potřebovat

  • Čerstvě nasbírané listí různých druhů a velikostí
  • Čtvrtku
  • Vodovky

 

Postup

Nachystejte si listí a žilkatou stranu pomalujte různými barvami vodovek. Můžete je různě míchat mezi sebou - což se Olívii povedlo až jsem sama koukala. Pak už jen plácněte na papír a vytvořte takto krásné otisky.


 

ZÁVĚREM

Babyclub mám zaměřený na děti ve věku 1-4 roky, které většinou nevydrží sedět u delšího tvoření či vyrábění a proto jsem zvolila tyto rychlovky, které se dají tvořit i na etapy, když je potřeba aby nejdříve uschnuly.

V jednoduchosti je krása a mnohdy se stačí vrátit do vlastního dětství, které může být nekonečnou studnicí nápadů a vzpomínek.

Doufám, že se vám tato inspirace líbila a pokud se do některé techniky pustíte, určitě mi pošlete váš výsledek nebo třeba zase jinou inspiraci, která se naopak vám osvědčila :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat