19. října 2021

HRAJEME SI: Moje zlato!

Hru Moje zlato! jsem zkoušela poprvé před několika týdny ve svém babyclubu, kde máme každý pátek deskohraní pro malé i velké a učíme se spoustu nových her. 

Tuto jednoduchou hru tam přinesl jeden klučina a mě hned zaujalo, že je stejně ilustrovaná jako naše oblíbená karetka Kdo to byl? Tak jsme ji hned vyzkoušeli a já jí brzy na to objednala holkám :-D.

Je to hra, kterou můžou hrát obě a která je rychlá, svižná, že u toho obě vydrží. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

BALENÍ HRY

Také milujete pevné krabičky na magnet? Přesně taková je i tato! Magnetické otevírání je jednoduše geniální. Snadno ho otevřou i děti a nestane se vám, že by se krabička v batohu nebo kabelce otevřela a vysypala. Navíc mi tento typ krabičky přijde odolnější a pevnější.


 

CO VŠE HRA OBSAHUJE

  • 4 kostky
  • 4 karty lodí
  • 18 truhlic/pokladů


 

HÁZECÍ KOSTKY

Abych pravdu řekla, tak já mám kostky v deskovkách ráda! Spousta lidí je nemusí, že jsou o náhodě, ale já házím ráda a baví mě to. Takže i samotné kostky byly takovým tím plusem, abych hru holkám koupila. Mají na sobě celkem 4 různé znaky - meče, zlato, diamant a klíč. Dle svého hodu odemykáte a nakládáte poklady na svou loď.


 

POKLADY/TRUHLY

Z jedné strany pokladů jsou znázorněné klíče, které jsou potřeba k jejich odemčení a z druhé strany je vyobrazený "lup", který vám přináší body. Můžete objevit mince, diamanty ale taky kostru ryby, za kterou není žádný bod.


 

PIRÁTSKÉ LODĚ

Pirátské lodě jsou základnou každého hráče. Můžete si vybrat ze čtyř barev. Konečně je někde taky místo žlutý oranžová, jinak se holky perou o to, kdo bude žlutá. Takhle je jedna oranžová a druhá červená hahaha :-D.


 

NÁVOD NA HRU

V pravidlech se dočtete jakým způsobem připravit hru, jak otevřít truhlici, jak naložit náklad, kdy hra končí a také jakým způsobem hrát se staršími dětmi a prvkem škodění ostatním. My hrajeme zatím klidově bez škodění, jinak by mi prostřední Sofinka hned zdrhla :-D.


 

PŘÍPRAVA HRY

Nejdříve si každý z hráčů vybere barvu lodi a položí ji před sebe.

Truhly se zamíchají a uprostřed stolu se z nich vytvoří hromádka. Tři z nich se položí kolem hromádky a ty jsou vždy aktivními pro odemykání. 

K ruce si vezmete kostky a hra může začít.


 

PRŮBĚH HRY

Hodíte všemi čtyřmi kostkami a pokud nejste se svým hodem spokojeni, můžete hodit znovu.

Dle vašeho hodu omrknete tři dostupné truhly a pokud máte hozen dostatek klíčů, můžete některou z nich odemknout. 

Odemčenou truhlu si položíte vedle své lodi a v dalším kole se ji pokusíte naložit na svou loď. Místo truhly, kterou jste si vzali ze středu stolu, položíte další z balíčku truhel.


 

Pokud hodíte symboly na truhle, můžete si ji naložit na svou loď. Kdyby se na kostkách objevil symbol mečů, ten funguje jako žolík a může nahradit jakýkoliv jiný potřebný symbol, ale taky klíč.


 

Jakmile máte poklad naložený, schováte si ho pod svou loď a už se vám započítávají body. Pokud by poklad zůstal vedle vaší lodi i po ukončení hry, nezískáte žádný bod.



 

KONEC HRY

Hra končí tehdy, jakmile některý z hráčů otevře poslední truhlici. Pak má každý ještě jeden hod jako šanci naposled naložit náklad na svou loď.

Následně se počítají body a to tak, že za každou zlatou minci a každý diamant je 1 bod.

Vyhrává ten, kdo má nejvíce bodů (případy remízy najdete v pravidlech).


VARIANTA PRO STARŠÍ HRÁČE 

Se staršími hráči můžete LOUPIT! Tedy okrádat ostatní hráče o truhly, které nemají naložené na svojí lodi. Útočit budete v případě hození mečů - kostku s meči položíte na kartu lodě protihráče. Následně se snažíte hodit tak, abyste mu mohli sebrat truhlu. Pokud hodíte správné symboly, zvítězili jste a uloupenou truhlu si umístíte rovnou pod svou loď.


ZÁVĚREM

Kapesní rychlovka, která se vejde do kabelky i malého batůžku, kterou jednoduše vysvětlíte všem kolemjdoucím i prarodičům a která z mého pohledu nesmí chybět v žádné dětské sbírce her. Veselé ilustrace k tomu doslova vybízí.

Moc se mi líbí možnost házení kostek a zároveň pro malé škodíky i verze s loupením lupu protihráčů - některé děti se v tom škodění doslova vyžívají. Truhly jsou pevné, takže odolají i pokusu o zakousnutí mladšími sourozenci.

Pokud vás hra zaujala a chtěli byste si ji domu pořídit, můžete ji zakoupit třeba zrovna ZDE anebo taky kdekoliv jinde. Je běžně dostupná a snadno sehnatelná :-).

 

Cena: 259Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat