5. srpna 2021

HRAJEME SI: Karetní hra Kdo to byl?

Kdo to provedl? Kdo to byl? Kdo se tady pokadil?

Dokažte nevinu vašeho mazlíčka v téhle velmi vtipné karetní hře s názvem Kdo to byl?, ve které se snažíte zapamatovat si, jaké zvíře bylo zmíněno nejméně a zároveň být nejrychlejší v odhazování karet - což kolikrát o ten stůl opravdu bolí, když se snažíte porazit ostatní a bránit toho svého mazlíčka.

Když jsem si vybírala další produkty, ve spolupráci s eshopem 4kids.cz, hledala jsem nenáročnou rychlovku, oddechovku, kterou rádi vytáhneme i když jsme nejvíce unaveni, která nám doma nesmí chybět a kterou všem rychle vysvětlíme doslova na potkání. Našla jsem ji! Říká se, že když nejde o život, jde o hovínko .. jenže tady jde o hovínko jako kdyby šlo život!



BALENÍ HRY

U karetních her mám ráda, když jsou v pevné krabičce, která se třeba vysouvá - jako jsou karetky od Djeca. Ostatní jsem schopna hned u prvního balení natrhnout. Tato hra je v krabičce z pevného kartonu, která se navíc otevírá bokem a je na magnet. Takže ani jen tak nehrozí, že by se vám karty v batohu nebo tašce vysypaly.




OBSAH HRY

  • Brožurka s návodem - česky a slovensky
  • Hrací karty v šesti barvách
  • Balení hovínek



MALÁ HOVÍNKA

Ta děti budou zajímat ze všeho nejvíce. Ty naše si k nim dokonce i čuchaly, jestli budou smrdět. No naštěstí nesmrdí, i když by to bylo asi zajímavé zpestření hry :-D. Velikost mají kolem dvou centimetrů a jsou v podstatě negativními body, které se snažíte nesbírat.




BROŽURKA S NÁVODEM

V miniaturní ale mile psané brožurce se dozvíte, co je vaším úkolem. Kromě obrany svého mazlíčka musíte zapojit i paměť a najít vlastní strategii, která vám dopomůže k vítězství. Dále se dočtete o přípravě i průběhu hry. Na druhé straně jsou ještě drobné poznámky, na co si dát pozor a také kdy končí kolo a následně i celá hra.



HRACÍ KARTY

Hracích karet je celkem 36 - jsou rozděleny do šesti barev po šesti kartách. Každá barevná sada karet má stejné druhy mazlíčků - ryba, papoušek, králík, křeček, želva a kočka. Každý hráč vždy hraje s jednou sadou v jedné barvě. Karty v ruce nemáte barevně pomíchané.




HONEM, JDEME HRÁT!

V první řadě dodám, že hra je určena pro 3-6 hráčů. Každý z hráčů si tedy vybere svou barvu, se kterou bude bránit své mazlíčky. K ruce si někam připravte zároveň i žetony hovínek, které se na konci každého kola přiřadí majiteli, který nezvládnul bránit svého mazlíčka. 

Jakmile máte v ruce svou barvu, hra může začít. Ten, který hru začíná, se už nezapojuje do prvního vyhazování karet. Vždy tedy, pokud vyslovíte nějaké zvíře, ostatní se snaží být co nejrychlejší ale vy se kola zdržíte. Začnete větou například "můj králík to v obýváku neudělal, byla to něčí .." mezitím položíte doprostřed stolu kartu vašeho králíka a dodáte jiné zvíře - "byl to něčí .. papoušek". 

V tu chvíli se semele boj o nejrychlejšího papouška, který dosedne na kartu králíka a ten, kdo byl první, má slovo a pokračuje "můj papoušek to nebyl, byl to něčí .. křeček". A zase se protihráči snaží co nejrychleji položit kartu křečka na kartu papouška. Tímto způsobem hrajete až do doby, než to někdo poplete. 

Jakmile odhodíte všechny karty, ostatní hráči dohrávají. A jakmile v průběhu hry řeknete zvíře, které již nikdo v ruce nedrží, tak jste prohráli - vezmete si hovínko a započne další kolo. Je tedy potřeba pamatovat si, která zvířata již padla a při vykládání si všímat i toho, co odhazují ostatní hráči.

Hra končí, jakmile některý z hráčů nasbírá tři hovínka. Mnohdy to může být i dosti vyrovnané anebo naopak rychlé. Manžel má takhle už přezdívku "sběrač hovínek". Zkouší různé strategie, které se mu nevyplácí a zapomíná si pamatovat zmíněná zvířata.


DOPORUČENÝ VĚK

Hra je oficiálně doporučena pro věk 6+ ale nebála bych se hru zkusit i s mladšími. Záleží na povaze a úrovni každého dítěte, to se může dost lišit. Každopádně s dětmi je to klidnější hra ale v partě pěti dospělých je to boj o obranu našich mazlíčků, kdy společně s rychlostí vítězí i síla - náš stůl by mohl povídat :-D. Jakmile se snažíte být nejrychlejší a položíte kartu s lehkostí, může vám ujet a protihráč vás předběhne. Já si tedy určila strategii typu "přikurtuju kartu ke kartě" a docela mi to vychází :-D.


ZÁVĚREM

I když se snažíme víc a víc probádat hry pro naší věkovou kategorii, stejně si nejvíc ze všeho užíváme tyto dětské. Posledně rodinu velmi zaujaly Spící královny, které jsme hráli celý víkend nejvíce ze všech her a tentokrát rodinu (věk 29+) nejvíc zaujala právě tato karetní hra - a taky karetka Virus. Takže i když máme možnost hrát propracovanější hry, nejvíce se nakonec stejně nasmějeme u těchto zábavných rychlovek. To jsme prostě my :-).

Stejně jako výše zmíněné Spící královny a Virus, řadím i tuto hru jako "berem všude sebou". Zabere pár minut, vysvětlíte během chvilky a nasmějete se, až se budete za břicha popadat. Většinou jsme hráli v pěti lidech a v šesti to pak musí být ještě náročnější. Ve třech s dítkem to bude spíš taková kliďárna, pokud zrovna nemáte dítě zákeřné. Pokaždý je hra jiná, pokaždý je strategie jiná a to je na tom bájo.

Pokud vás hra zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 299Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat