24. srpna 2021

HRAJEME SI: Milostný dopis - původní verze

Milostný dopis byl před pár lety obnoven a nová verze obsahuje semišový sáček a žetonky. Také prošla novou grafikou. Původní má ale svoje kouzlo a proto jsem ráda, že se mi do rukou naprostým kouzlem dostala právě tato verze.

Když jsem psala Petrovi z Deskofobie o autogram, čekala jsem, že mi přijde jednoduše podepsaná fotka .. jenže on si s balíčkem vyhrál a kromě několika fotek a drobností okolo, mi poslal i tuto hru, kterou jsem tehdy měla nějakou tu chvíli jž vyhlídnutou. Bylo to tedy velké překvapení a nebudu lhát, že na ni teď mám úplně jiný pohled hahaha.

Netuším, jak moc je tato verze nesehnatelná ale o to větší pro mě má váhu. Tak se na ni pojďme detailněji podívat. Zjistila jsem totiž, že hru buď milujete anebo nesnášíte a i my jsme to měli ze začátku tak nějak prapodivné.

 

 

OBSAH HRY

  • Brožurka s návodem
  • 4 přehledové karty
  • 16 hracích karet


 

PŘEHLEDOVÉ KARTY

Přehledové karty vám pomůžou zorientovat se nejen ve funkcích jednotlivých karet, ale také v tom kdo jakou kartu asi může mít, protože to potřebujete znát, abyste protihráče mohli porazit. Na přehledových kartách vidíte počet konkrétního druhu karty - princ je dvakrát ale strážná pětkrát.


 

BROŽURKA S NÁVODEM

Hra je celkově doslova kapesní. Dáte ji klidně i do kapsy u kalhot. Vše je maličké ale tím pádem i dokonale cestovní. Na brožurku je skoro potřeba lupa, ale bystré oči vše v pohodě přečtou. Na začátku jsou dvě stránky textu, jako vydrženého z nějaké knihy. To vám přiblíží příběh této velmi rychlé kapesní hry.


 

Kromě příběhu a cíle, přípravy a průběhu hry se také dočtete několik řádků o jednotlivých postavách.


 

Zjistíte, že je příběh a tedy celá hra zasazená do fantasy světa Tempest. Že je sice princezna okouzlující a překrásná, ale v případě konfrontace váš dopis hodí do ohně a zapře, že ho kdy viděla. Takže pozor, když se vám dostane do ruky. Také se dozvíte, že si Hraběnka ráda pohrává s ostatními, což se také odrazí na hře. Baron má sice tiché a jemné vystupování, to ale jen skrývá muže zvyklého poroučet.




 

PŘEHLED KARET A JEJICH FUNKCE

Každá karta má svoji funkci ve chvíli, kdy ji zahrajete. Možností ale moc nemáte, tak dávejte pozor a zbystřete, ať si zbytečně neuškodíte. Se Strážnou hádáte, kterou kartu v ruce drží protihráč - pokud se trefíte, vyhráli jste kolo. Komorná vás chrání proti efektům ostatních karet. S Baronem porovnáváte karty s protihráčem a kdo má nejnižší číslo, v tomto kole končí. Princem určíte hráče (i sebe), který vyloží kartu a dobere si novou apod.


 

PUSTÍME SE DO HRY (HRA PRO DVA)

Zamíchejte všech 16 karet a balíček umístěte lícem dolu doprostřed stolu. Horní kartu umístěte lícem dolu vedle balíčku aniž byste se na ni dívali (ano, tohle na fotce chybí, všimla jsem si pozdě)

Hru hrajeme nejčastěji ve dvou hráčích, ale rozhodně si stojím za tím, že se ve více hráčích hraje mnohem lépe. Při hře dvou hráčů se vedle dobíracího balíčku (a vyložené jedné karty lícem dolu) vyloží ještě tři další karty tentokrát lícem nahoru. Karty se nepoužívají ale zároveň vám odkryjí, které z karet nemá protihráč v ruce a nejsou ani v balíčku.

Každý hráč si dobere jednu kartu, kterou v ruce drží tak, aby ji druhý hráč neviděl. Hraje se v sérii kol a každé kolo značí jeden den. Ve dvou hráčích se hraje na 7 vítězných bodů.



Ve svém tahu si do ruky doberete druhou kartu a rozhodnete se, kterou z nich vyložíte před sebe. Efekt danné karty hned provedete a to v celém znění i přes to, že sami sobě můžete uškodit.


 

Všechny vyložené karty zůstávají před vámi a vykládáte je tak, aby bylo vidět, v jakém pořadí byly vyloženy. Konec kola je tehdy pokud budete efektem karty donuceni v kole skončit. 

Kolo ale může skončit i tehdy, pokud se dobere balíček - v tom případě zvítězí ten, který v ruce drží vyšší číslo. Pokud by byla remíza, vyhraje ten, který má vyloženy karty s vyšším součtem hodnot. 

Za každé kolo je 1 bod a kdo jich ve hře dvou hráčů nasbírá 7, vyhrál hru. Ve třech hráčích se hraje na 5 bodů a ve čtyřech na 4 body.


 

ZÁVĚREM

No a to je vše. Je to opravdu rychlá hra, která se vejde kamkoliv a kterou můžete využít jako rychlovku při čekání, než se vás sejde víc anebo když si někdo odběhne někam bůh ví kam. Někomu sedne a někomu nesedne. 

Já jsem ale ráda, že ji mám i když jsme si prvních několik her mysleli, že ji asi hrajeme špatně a přišla nám celkově prazvláštní. Pak jsme ji hráli ve třech a najednou to začalo dávat smysl a to se pak přeneslo i do hry ve dvou hráčích a začala nás bavit mnohem víc.

Teď po ní rádi sáhneme ve chvíli, kdy se nám nechce tahat už nic většího, kdy už jsme unavení na nějaké přemýšlení ale chceme si pár minut něco zahrát. Většinou je to ta hra, u které odehrajeme pár kol a jdeme spát. Ani kolikrát nehrajeme na celých 7 bodů. To mi přišlo, že neděláme nic jiného, než mícháme karty hahaha.

Rádi ji ale máme a jen tak ji z domu nedám, i kdyby nebyla od Petra! Fakt.

A co na ni říkáte vy?

 

Žádné komentáře:

Okomentovat