16. srpna 2021

ČTEME/UČÍME SE: Hvězdná obloha - Báje, pověsti a 88 souhvězdí

Po čem jiném sáhnout v teplých letních večerech, než po knize o hvězdné obloze, bájích a pověstích.

Patřím mezi ty, kteří nejen u knih koukají především na vzhled konkrétních předmětů a produktů a tato kniha mě zaujala už svým přebalem. Když jsem pak na internetu našla obrázky uvnitř, byla jasnou volbou pro recenzi ve spolupráci s eshopem 4kids.cz.

Navíc jsou pro mě hnězdy i souhvězdí a vše kolem toho fascinující. Tato recenze bude spíše fotorecenzí, ale věřím, že kniha dostane i vás. Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

PŘEBAL KNIHY A KNIHA

Je to jedna z těch knih, které mají papírový přebal. Což upřímně nerada vidím mezi běžně dostupnými knihami v dětském pokoji, protože se může snadno potrhat, ale Klaudinka už je velká a když ji kniha nejde vrátit do knihovny, řekne si o pomoc.


 

Když z knihy papírový přebal sundáte, kniha je zlatá a lesklá.


 

OBSAH KNIHY

  • Obrazy na nebi
  • Starověká souhvězdí - zvěrokruh
  • Starověká souhvězdí - báje a pověsti
  • Moderní souhvězdí - zvířata a lidé
  • Moderní souhvězdí - předměty a symboly
  • Nebeské mapy a další prostředky
  • Nástroje k pozorování hvězd
  • Nebeské mapy severní obloha
  • Nebeské mapy jižní obloha
  • Více o asterismech
  • Více o astronomii, bájich a souhvězdích
  • Slovníček
  • Rejstřík


OBRAZY NA NEBI

První kapitola vás uvede do obrazů na nebi. Dozvíte se například co je to souhvězdí, kdo vymyslel všech 88 souhvězdí, jak používat tuto knihu, co je asterismus, která souhvězdí můžeme vidět, jak se hvězdy pozorují apod.


 

Když hledáte nějaké souhvězdí, nejdříve najděte tu nejjasnější hvězdu. Na ilustracích ji hned poznáte a tou začněte. Já většinou najdu jednu a dál se ztratim. Zkoušíme využívat i mobilní aplikace ale kniha přeci jen všechno taky krásně podpoří. Hvězdy hledejte ideálně, když je měsíc v novu.


 

STAROVĚKÁ SOUHVĚZDÍ - ZVĚROKRUH

Zvěrokruh je pás třinácti souhvězdí uspořádaných kolem Země v okolí ekliptiky, dráhy, po které se na obloze pohybuje Slunce. Dozvíte se taky rozdíl mezi astrologií a astronomií.


 

Pro příklad jsem vybrala souhvězdí, které je spojeno se mnou a s holkama. Vodnář je jedno z největších a nejstarších souhvězdí na nebi. Souhvězdí kozoroha vytváří nepravidelný trojúhelník. Kozoroh je nazýván taky mořskou kozou nebo kozorybou. Váhy jsou jedno z největších souhvězdí a už jejich vzhled připomíná rovnoramenné váhy. Podle některých příběhů váhy patří Panně, vedle které se nacházejí.




 

BÁJE A POVĚSTI

Kromě zvířetníkových souhvězdí bylo ve starověku vytvořeno a zmapováno mnoho dalších. Patří k nim známé postavy, příběhy, zvířata a posvátné předměty z řecké mytologie stejně jako bohové a hrdinové - je naprosto fascinující, že mnoho souhvězdí se souvisejícími pověstmi se nachází ve vzájemné blízkosti.


 

V této kapitole se dozvíte polohu i příběhy a báje například o Andromedě, Orlovi, Oltáři, Vozkovi, Pastýři, Kasiopeje, Kentaurovi, Jižní koruně, Labuti, Delfínovi, Drakovi, Herkulovi, Pegasovi, Perseovi a mnoho dalších. Tato kapitola je velmi obsáhlá a sama jsem se do ní začetla takovým způsobem, až jsem úplně vypnula hlavu a jen četla a četla.




 

Moc se mi líbí, že je u každého souhvězdí vidět, kde se nachází. Koníček je zrovna u mého vodnáře a podle některých příběhů je to Pegasův bratr. Podle jiných příběhů představuje dceru Kentaura.


 

Bájnou Lyru vyrobil bůh Hermés ze želvího krunýře a dal ji legendárnímu hudebníkovi. Jeho hudba byla kouzelná a jeho písně tak čarovné, že ovlivňovaly přírodu.


 

Doufám, že Orion zná mnoho lidí nejen ve spojení s čokoládou hahaha. Orion byl syn boha moře Poseidóna. Za sebou má v souhvězdích lovecké psy, kteří mu pomáhají a chrání ho.


 

Jižní ryba je jedno z těch souhvězdí, které je svým vzhledem podobné názvu. Často je zobrazována pod proudem vody z Vodnářova poháru.


 

Velká medvědice je třetí největší souhvězdí na obloze a je velice staré. Nachází se v něm všemi známý asterismus a tím je Velký vůz.



 

MODERNÍ SOUHVĚZDÍ - ZVÍŘATA A LIDÉ

Souhvězdí popsaná a zmapovaná v 17. stolení se nazývají moderními (vtipné že?). Tehdejší astronomové žili v době, kdy bylo sestrojeno mnoho vzrušujících vynálezů - dalekohledy, navigační přístroje, rychlejší lodě apod.


 

V této části kapitoly se seznámíte například s Rajkou, Žirafou, Chameleonem, Mečounem, Jeřábem, Indiánem, Mouchou, Pávem, Tukanem, Fénixem a s mnoho dalšími.


 

Jeden příběh vypráví, že holubice v souhvězdí je ptákem z Noemovy archy v Bibli. Noe po čtyřiceti dnech plavby vyslal holubici, aby zjistil, jestli hladina klesá.


 

V 17. století byli jednorožci považováni za reálné. Byli symbolem čistoty a jemnosti.


 

Lištička je malé souhvězdí, jehož hvězdy tvoří prostou úsečku.


 

PŘEDMĚTY A SYMBOLY

Bylo vytvořeno 14 nových souhvězdí včetně Tabulové hory na počest jihoafrické hory nad Kapským městem, kterou francouzský astronom viděl ze své observatoře. Seznámíte se s Vývěvou, Rýdlem, Jižním křížem, Pecí, Mikroskopem, Pravítkem apod.


 

Kružítko je čtvrté nejmenší souhvězdí na obloze a vytváří úzké písmeno V.


 

V době, kdy se pojmenovalo toto souhvězdí neexistovaly telefony ani digitální přístroje a nejpřesnější způsob určování času představovaly kyvadlové hodiny.


 

Souhvězdí Kompasu se nachází vedle souhvězdí Lodi Argo, připravené k vyplutí.


 

NEBESKÉ MAPY A DALŠÍ PROSTŘEDKY

V této kapitole se dozvíte, jaké přístroje můžete využívat pro pozorování hvězd, jaké webové stránky navštívit, jak používat mapy oblohy, aplikace pro telefony apod.





 

ZÁVĚREM

Poměrně malá sympatická kniha a tolik informací, tolik zajímavostí. Textu tak akorát, že vás (i děti) stále baví. Kombinace s aplikacemi na mobilní telefony je naprosto dokonalá a propojené příběhy i báje jsou opravdu kouzelné.

Doporučený věk je od 7 let a horní hranici bych snad ani určit nedokázala. Věřím, že určitě první stupeň ZŠ a třeba i pro starší děti by mohla být kniha zajímavá. Snadno v ní dohledáte různé informace, nemusíte číst hromadu textu ale kouknete a vidíte. Přehledně vše rozděleno. Stran má neskutečných 212 a stane se ozdobou naší knihovny :-).

Pokud vás kniha Hvězdná obloha zaujala a chtěli byste si ji pořídit abyste bádali noční oblohou společně s vašimi dětmi, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 499Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat