18. srpna 2021

ČTEME: Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt + audiokniha

Holky od loňského léta, co jsme jim pořídili "kazeťák" milují audioknihy - především Nelinku, Pejska a kočičku, Hurvínka, Pohádkopsaní a když to jede neustále dokola, člověk to nejen začne už znám zpaměti ale zároveň začne toužit i po nějakém zpestření.

Klaudinka je takový dobrodruh a když jsem vybírala, ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, knihy na další pololetí, tato mě zaujala už z názvu a nadchla jsem se pro ni ještě víc, když jsem zjistila, že se k ní dá pořídit také audio. Ale husí kůže mi naskočila až tehdy, když jsem zjistila, že autor této knihy je zároveň autorem mé srdcovky - Nekonečného příběhu.

"Přijít na to, co chcete v životě dělat, je někdy velké dobrodružství!" No a ne? Tak se na dobrodružství Rodriga Raubíže a neohroženého Špunta pojďmě podívat blíže :-).




"Špunt je přesvědčený, že ve skutečnosti není synem dvou loutkářů, ale loupeživým rytířem! Za každou cenu se proto chce seznámit s neblaze proslulým Rodrigem Raubířem. Než se však bude moci stát jeho pážetem, musí vykonat zkoušku odvahy. Když se náhodou setká s kočárem princezny Filipy Anagundy Rózy, okamžitě vycítí příležitost. Odvážnější skutek, než únos princezny snad ani není! Špunt ale netuší, že na princeznu si brousí zuby i úskočný dvorní čaroděj Havranus Roch."

 

 

Jen, co knihu otevřete, seznámíte se se všemi hrdiny, se kterými se v knize potkáte. Moc se mi líbí styl ilustrací. Já si docela potrpím na tom, aby se mi knihy a celkově i třeba deskové hry líbily především vzhledově a tady se mi líbí moc, jak jsou postavy ilustrované.



OBSAH KNIHY

  • První kapitola - v níž úplně nečekaně zmizí hlavní postava
  • Druhá kapitola - v níž Špunt obléhá Strašihrad
  • Kapitola třetí - v níž loupeživý rytíř Rodrigo Raubíř málem získá páže
  • Kapitola čtvrtá - v níž znovu dojde k obléhání Strašihradu a Rodrigo Raubíř se chtě nechtě vydá do světa
  • Kapitola pátá - v níž se Špunt promění v hrozitánskou příšeru
  • Kapitola šestá - v níž dvorní čaroděj Havranus Roch přijme poštovní vránu - a vyskytuje se tu i trudomyslný král a gudipánský drak
  • Kapitola sedmá - v níž jsou jak král, tak Rodrogi Raubíř nesmírně zklamáni, i když z různých důvodů
  • Kapitola osmá - v níž se princezna Filipka dostane Rodrigovi Raubíři na kobylku
  • Kapitola devátá -v níž se honem honem hledá něco k smíchu
  • Kapitola desátá -  v níž se dopustí omylu skoro všechny postavy z našeho vyprávění
  • Kapitola jedenáctá - v níž se Špunt a Filipka nastěhují k drakovi
  • Kapitola dvanáctá - v níž se ze Špunta omylem stane zrádce
  • Kapitola třináctá - v níž Rodrigo Raubíř a jeho páže Špunt řeknou na špatném místě správnou věc
  • Kapitola čtrnáctá - v níž Sokrates a dvorní medikus Padrubel přemítají o vhodném ukončení tohoto příběhu
  • Patnáctá kapitola - v níž zatančí skutečně neobyčejné loutky
  • Poslední kapitola - ve které si skoro všichni dělají, co chtějí

 

 

Příběh vás zavede do středověku .. do nejtemnějšího středověku, ve kterém neexistovalo elektrické světlo ani žárovky, ani reflektory aut ani baterky natož nějaké pouliční osvětlení. A přesně v takové tmě, navíc v silné bouři, nadskakovala maringotka tažena třemi oslíky. Na ní bylo napsáno "Loutkové divadlo tatínka Baculíka".


 

Tatínek Baculík a maminka Baculíková měli syna Špunta .. to ale nebylo jeho pravé jméno, jen mu tak říkali. No a také s nimi cestoval papoušek Sokrates. Náročnou cestou spojenou s únavou se jim povedlo maringotku převrátit a najednou zjistili, že se jim Špunt ztratil. Teď si určitě představíte, jak hledají zatoulané dítě bez jakéhokoliv mobilního zařízení .. uff, brr.


 

Špunt se ale ve skutečnosti neztratil ale cíleně utekl, aby se mohl stát pážetem Rodriga Raubíře - ten žil na Strašihradě a všichni se ho strašlivě báli a všem naháněl hrůzu. Jenže on byl ve skutečnosti docela jiný, než si lidé mysleli. A to byl účel.


 

Maminka s tatínkem synka stále hledali. Ten ale měl jiné plány. U děsivého Rodriga Raubíře se nenechal odbýt a tak se vydal splnit pážecí zkoušku. Aby spáchal pokud možno co nejtěžší zločin. Rodrigo mu neřekl přesně, co má udělat ale Špunt se rozhodne zahrát si na loupežníka a přepadnout kočár. Uloupit poklad. 


 

V kočáru byla ale princezna, která byla na cestě ke svému strýci. Ten propadl trudomyslnosti. A tak začalo dobrodružství princezny Filipky a Špunta. Špunt se rozhodl na kočáru nechat nějaké znamení a tak tam napsal "Ať žije loupeživý Rodrigo Raubíř!"


 

Kéž by věděl, co všechno tím způsobil a jaké dobrodružství se ještě rozjede. Rodrigo Raubíř se mezitím seznámil s maminkou a tatínkem Baculíkovými a snažil se jim vše vysvětlit. Chudáci se ho báli, protože se o Rodrigovi roznášejí strašlivé příběhy. Jenže všechno z toho bylo proto, aby měl Rodrigo klid. Však on se sám bál strašidel a proto využíval jen část svého hradu.


 

Filipka mezitím poslouchala Špuntovo nadšené vyprávění o strašlivém Rodrigu Raubíři a moc tomu nechtěla věřit, dokonce se příběhům nejednou začala smát. Mezitím král Kilián Poslední propadal své trudomyslnosti víc a víc - čehož chtěl využít dvorní čaroděj Havranus Roch, který královi nepřál zrovna to nejlepší. Měl spadeko i na princeznu.


 

I když chtěl původně princeznu Filipku unést, teď přišel čas na její záchranu. Naštěstí mezi drakem Hukem a čarodějem Havranusem Rochem začnou trochu neshody. Čehož by rád Špunt s Filipkou využili. Špuntovi se samozřejmě Filipka začala líbit a musí udělat něco pro záchranu své princezny. Už vám toho moc neprozradím, ať vás taky trochu napínám hahaha.



 

Celé dobrodružství najednou nabralo úplně jiný spád. To nikdo z nás rozhodně nečekal a bylo velmi napínavé sledovat, co se bude dít dál a jak to celé nakonec dopadne. Patnáct kapitol je opravdu dost, ale abych pravdu řekla, příběh považuji celou dobu za napínavý a zajímavý. Úplně jiný, než bych ho očekávala. Ale v dobrém slova smyslu :-).



 

A jak to celé dopadlo? To už si budete muset přečíst sami anebo si alespoň pustit audioknihu, o které napíšu pár řádků o kousek níže :-).



 

AUDIOKNIHA

Když jsem zjistila, že má audiokniha 5 hodin a 45 minut, nejprve jsem se zhrozila, ale pak jsem si ji pustila a šla jsem si lehnout k holkám, abych mohla poslouchat s nima. 

Když jim pustím kazetu, za půl hodiny přijdou, že jim pohádka dohrála. A když kazetu otočím, za půl hodiny přijdou, že už je zase konec. To se ale tady nestane. A i když je dost pravděpodobné, že knihu nedoposlechnete úplně celou naráz, alespoň si zapamatujte, kde zhruba děti přestaly poslouchat abyste tam mohli navázat.

Je namluvena příjemným hlasem, i když papouščí krákání mi kolikrát lezlo na nervy :-D. Do příběhu se ponoříte, že budete, stejně jako děti, se spánkem bojovat, abyste neusnuli a mohli poslouchat nadále. A musím opravdu přiznat, že mě celý příběh velmi mile překvapil a ta délka je nakonec úplně to nejmenší.




 

ZÁVĚREM

Doporučený věk je pro děti od 7 let a já bych to viděla tak nějak podobně. Pokud máte doma malé dobrodruhy ať už kluky nebo holky, věřím, že je příběh zaujme a že budou sami zvědaví, jak celý nakonec dopadne.

Mám ráda kombinaci knih s audio podobou. Proto jsem sáhla po obou. Knížku, když chtějí děti číst a audio, když večer uspávám Olivku a holky chtějí poslouchat. Až si říkám, že si snad pořídíme do ložnice taky nějaký CD přehrávač a budeme si i my pouštět pohádky.

Pokud vás dobrodružný příběh Špunta zaujal, knihu i audioknihu najdete na eshopu nakladatelství Portál, kde rovnou můžete omrknout i novinky :-). 


Cena: 297Kč kniha a 268Kč audiokniha


Žádné komentáře:

Okomentovat