25. srpna 2021

HRAJEME SI: Abstraktní hra Nova Luna

Nova Luna je abstraktní hra, která mě nejdříve nijak zvlášť nezaujala. Přišla mi zvláštní barvama (nemám ráda oranžovou) ale právě ta jinakost, že nejde o základní barvy ale výběr modré, žluté, červené a oranžové,je z mého pohledu předností.

Jedná se o nejprodávanější hru vydavatelství TLAMA games, které probíhá třetí dotisk a právě ve spolupráci s TLAMA games bych vám ji chtěla představit. Hra mě nakonec zlomila a já se pro ni nadchla především v nikým a ničím nerušené solo variantě.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-)


 

BALENÍ A BAREVNOST HRY

Je zajímavé, jak jsme obecně zvyklí na základní barvy ve hře. Většinou je to žlutá, zelená, modrá a červená. Jenže v této hře je tyrkysová a oranžová - v žetonech hráčů navíc bílá a černá. A to mi nejdřív nesedělo ale nakonec jsem to začala brát jako zajímavou přednost. Tématicky mě ovšam zaujala, protože jsem na podobnou hru nenarazila a věděla jsem, že by mohla chytnout i mamku.




OBSAH HRY

  • Měsíční kruh
  • 68 destiček ve 4 barvách (17 v každé barvě)
  • 84 žetonů (21 v barvě každého hráče)
  • Figurka měsíce s podstavcem
  • Návod s pravidly

 

ŽETONY

Hra je pro 1 až 4 hráče. Žetonů jsou tedy 4 druhy - bílá, černá, modrá a oranžová. Každý z hráčů má stejný počet 21 kusů a využíváte je jak pro splněné úkoly na mozaice, tak s nimi i pohybujete dokola po hrací ploše. Žetony jsou dřevěné.

 

 

HRACÍ PLOCHA S MĚSÍCEM

Hrací plocha má podobu měsíčního kruhu a figurka měsíce se přesouvá vždy dle vašeho tahu podle hodinových ručiček. Startuje se na žlutě označeném políčku a chodí se kolem dokola dle hodinových ručiček.



 

ŽETONY MOZAIKY

Žetonů, kterými si stavíte vlastní mozaiku, je celkem 68. Na každém z nich je vyobrazen úkol, který je potřeba splnit pro to, abyste si na to místo mohli položit žeton ve vaší barvě. Čím více úkolů splníte, tím dříve položíte všechny vaše žetony a vyhrajete.



 

NÁVOD

"V každém kole této abstraktní rodinné hry musíte znovu naplánovat své příští kroky a vytvořit novou strategii, díky které se vypořádáte s proměnlivou nabídkou měsíčního kruhu."

Návod vás provede cílem hry, přípravou hry, pořadím hráčů, rozložením destiček, průběhem hry, koncem hry i sólovou variantou. I když jsme prvních pár her hráli špatně, protože jsme si nevšimli detailu, že se prázdná políčka přeskakují, vše je jinak velmi dobře vysvětleno a hru pochopí i ten, kdo se v deskovkách moc neorientuje.

Pravidla si proto raději pročtěte v klidu a několikrát. My jsme na to hrozní a přeskakujeme, což se ne vždy vyplatí .. ach jo :-D.




 

HRA VE DVOU HRÁČÍCH

Hru jsme několikrát hráli ve čtyřech i třech hráčích, ale nejčastěji si k ní sedneme ve dvou. Fotky z průběhu hry jsou tedy "naaranžované" ve hře dvou hráčů. Náhodně rozložíte destičky kolem a žeton ve své barvě dáte na startovní políčko.


 
 
Zde je velmi zajímavé pravidlo, kdy se nehraje popořadě dle hodinových ručiček, ale na řadě je vždy ten, kdo je nejdál. Dávejte si proto pozor, jakou destičku zvolíte. Dle čísla na destičce se posouváte, takže pokud zvolíte destičku s číslem 6 ale váš protihráč destičku s číslem 3, bude hrát znovu dokud se nedostane na vaše místo anebo před vás.
 

 
 
Začínající hráč si zvolí vždy jednu ze tří destiček, které jsou nejblíže k měsíci. Je dobré tedy koukat i dopředu, které destičky vás v dalších kolech čekají. Jakmile si zvolí destičku, položí ji před sebe a v průběhu hry se pokusí splnit úkoly na dané destičce. Na místo, odkud destičku vzal, přesune figurku měsíce, posune se na měsíčním kruhu o počet polí dle čísla na destičce a hraje další hráč.
 

 
 
Jakmile splníte úkol, hned si na něj položte svůj žetonek. Pokud dojdete do bodu, kdy před vámi bude pouze 1 nebo 2 destičky, můžete naplnit nabídku (od figurky měsíce po směru hodinových ručiček) ale nemusíte, pokud je v nabídce destička, kterou potřebujete. Jakmile ale před vámi nejsou destičky žádné, musíte místa doplnit náhodně taženými destičkami z nabídky.
 

 

SKLÁDÁNÍ MOZAIKY

Co se týče plnění úkolů a skládání mozaiky, nebyly jsme si nejdříve jistí, jestli to chápeme správně ale v návodu je několik moc hezkých příkladů. 

Pro splnění úkolu musí konkrétní barvy vždy sousedit s destičkou, na které je úkol. Na první fotce jsem přiložila k sobě náhodně deštičky a druhá fotka již zobrazuje splněné úkoly, ale chybička se vloudila i tam a dokonce dvakrát. Destičky se v jedné řadě (navazující na sebe) počítají pouze tehdy, pokud mají stejnou barvu. Takže dva žetonky j sou položeny špatně.

Vždy mějte na paměti, že se destička, na které úkoly plníte, nepočítá. Takže pokud máte na destičce splnit 3 stejné barvy, musí být kolem ní tři destičky v té konkrétní barvě. Na fotkách níže sice tedy vidíte čtyři oranžové destičky ale úkol splněn neni.

Vyhrává ten, kdo položí poslední žeton.

Moc se mi líbí, že ve hře není žádné závěrečné bodování.



 

SÓLOVÁ HRA

Sólová hra se hraje aniž byste svým žetonkem postupovali po měsíčním kruhu. Vyberete si žetony jedné barvy a ty rozmístíte do komínků 8 a 13 žetonů. 


 
 
Pak už klasicky rozmístíte destičky na měsíčním kruhu a opět si vybíráte jen tři nejbližší měsíční figurce. Tímto způsobem skládáte svoji mozaiku ale s rozdílem, že se snažíte nasbírat co nejméně bodů co se času (čísla na destičkách) týče. 
 
Snažíte se co nejrychleji umístit prvních 8 žetonů na splněné úkoly, tím končí první kolo a vy si zapíšete hodnotu na vašich destičkách.
 
Druhé kolo startuje na stejném principu, jen teď musíte položit všech 13 žetonů. Opět s co nejnižšími hodnotami na destičkách. Jakmile je poslední žeton položen, kolo končí a vy si opět spočítáte celkovou hodnotu i s tím, co jste přiložili v prvním kole a přičtete hodnotu z prvního kola.

 
 
 
V sólové hře je cílem nasbírat méně než 100 bodů, což vůbec není žádná sranda a nám se to upřímně ještě nepovedlo. Nejblíže jsem byla myslím se 104 body.
 


BODOVACÍ TABULKA K VYTIŠTĚNÍ

Na webu vydavatelství TLAMA games přímo v kolonce "související soubory" u hry Nova Luna si můžete stáhnout bodovací bloček, kam si můžete zapisovat své hodnocení a porovnávat s ostatními nebo taky sami se sebou. 




ZÁVĚREM

Autorem hry Nova Luna je světoznámý Uwe Rosenberg. Byla nominována  na Spiel Des Jahres a já, ač jinak dávám přednost vzhledově moc hezkým hrám, jsem zde docela zakopla a hru jsem odsoudila podle obalu, který mě na první pohled nezaujal. Přitom je naprosto parádní a já i díky ní koukám více na abstraktní hry.

Baví nás v plném počtu, baví nás ve třech i dvou hráčích a moc mě baví v solové variantě. Je to oddychovka pro hráče a hra, kterou zvládne i většina nehráčů - slova přímo Mirka Tlamichy, který stojí za TLAMA games. Proto ji neustále beru i na naše deskoherní pátky.

Za málo peněz spousty skvělé muziky :-).

 


Pokud vás hra Nova Luna zaujala a třeba i díky této recenzi jste se pro ni rozhodli, najdete ji na eshopu www.tlamagames.com přímo ZDE.


Cena: 629Kč (původně 699Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat