10. srpna 2021

UČÍME SE: Zvídavci - Světoví rekordmani I + II

Konečně se dostávám k další recenzi vzdělávacích karet ve spolupráci s malou rodinnou firmou Zvídavci. Jako první jsem vám představovala sadu karet Víš kdo jsem? (Junior) a další byla sada Víš kdo jsem? (Naši sousedi). Do třetice se vrháme na velmi zajímavé téma a tím jsou rekordmani zvířecí říše a jelikož je těch zajímavých rekordmanů mnoho, vznikly dvě sady.

Zde se dozvíte kdo urazí ročně 4000 kilometrů, kdo patří k nejrychlejším a největším rybám světa, kdo je nejméně bojácné zvíře, kdo vajíčkům zpívá speciální píseň, kdo je nejmenší pták na světě, komu se na zimu zmenší mozek o třetinu nebo kdo má jazyk dlouhý půl metru.

Čekají vás mnohdy až šokující zajímavosti z říše ryb/paryb, ptáků, savců, plazů/obojživelníků a bezobratlích. Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

SVĚTOVÍ REKORDMANI I

 
"Už vás dostalo vaše dítě do úzkých svými všetečnými otázkami? Předběhněte ho! Ukažte mu zajímavosti, které by ho ani nenapadly. Ukažte mu zvíře, které má větší oko než mozek. Vysvětlete mu, proč má chobotnice modrou krev. Proveďte jej zajímavostmi zvířecího světa. Kartičky se vejdou do malé kabelky i dětského batůžku. Když se jedna ztratí, nic se neděje, stále můžete hrát dál. Písmo je volené tak, aby s ním neměli potíže ani začínající čtenáři, ani senioři."


 

OBSAH SADY

Sada obsahuje 48 kartiček o velikosti 7x10,5 cm. Jsou barevně rozdělené do pěti skupin (savci, ptáci, plazi/obojživelníci, ryby/paryby, bezobratlí). Můžete se tedy zaměřit přímo na konkrétní skupinu, která vás zajímá nejvíce. Karty mají úžasné reálné obrázky, které se málokdy takto vidí a já osobně to moc oceňuji. Zvířata jsou na obrázcích kolikrát ve vtipných pózách, výrazech anebo se naopak budete kochat nad krásnou pózou a detailním pohledem.


 

PRAVIDLA HRY

Dítěti přečtete horní text a nechte ho hádat, o jakého živočicha by se mohlo jednat. Pokud neví, přijde na řadu spodní text, který by mohl dítěti napovědět a pokud stále neví, ukažte obrázek. Pokud dítě uhádne bez ukázání obrázku, získává kartičku. Ale pokud neuhádne, kartička se vrací do balíčku. Získanými kartičkami si sestaví svůj tým a vyhrává jakmile získá od každého druhu (barvy) jednoho zástupce.


 

VŠECHNY KARTY

Ty reálné fotografie mě fascinují. Prohlížím si je už i s Olivkou, protože posledně v ZOO byla ze zvířat úplně paf a hrozně se jim smála, tak jsem využila kartičky a ukazujeme si další zvířata, která ještě neviděla. Přeci jen v těch dětských knihách buď nejsou reálné fotky a když už, tak v nich není takové množství zvířat. No a starší holky se zvířatům na fotkách kolikrát i smějí, jak vypadají vtipně :-).

 


DETAILY KARET

V první barevné části, podle které hned poznáte do jaké kategorie se živočich řadí, je text, který by měl dítěti napovědět o jaké zvíře se jedná. Než se s dítkem ale pustíte do hádání, určitě s ním nejprve několikrát karty projděte ucelené. Následuje text, kde už jsou další informace a detaily. No a v závorce dole pak bývají názvy konkrétního živočicha - na fotce to vidíte například u čmeláka.



 

Dozvíte se dokonce i informace o kojení ve zvířecí říši. Zjistíte, které zvíře ve spěchu popoleze 4 metry za minutu, kdo je nejrychlejším běžcem planety, kdo nosí "děti" v tlamě než se vylíhnou, kdo má modrou krev anebo kdo nemá takřka žádná křídla.


 

SVĚTOVÍ REKORDMANI II


"Myslíte si, že už víte o zvířatech všechno? Víte, čí jazyk váží stejně, jako dospělý slon? Která ryba se umí nafouknout na dvojnásobek své velikosti? A kdo má největší parohy? Pokračovací řada hry Víš, kdo jsem – Světoví rekordmani Expert obsahuje dalších 42 kartiček se zajímavostmi o světových rekordmanech. Tato řada je však složitější, než byla první."
 

 

OBSAH SADY

Sada obsahuje 42 kartiček o velikosti 7x10,5 cm, z nichž každá obsahuje zajímavosti o některém ze zvířat, které je světově unikátní. Karty jsou opět i zde barevně rozdělené do pěti skupin (savci, ptáci, plazi/obojživelníci, ryby/paryby, bezobratlí). Karet je v této sadě tedy doslova o pár méně ale opět jsou plné zajímavých rekordmanů, o kterých jste určitě neměli ani tušení.


 

PRAVIDLA HRY

Postup hry je stejný, jako u základního balíčku, ale zde jsou zvířata těžší k uhádnutí. Takže ho považujte jako pokročilejší pokračování základní sady rekordmanů.


 

VŠECHNY KARTY

I v této sadě na vás čekají zajímavé a krásné fotografie živočichů. Některé jsou až děsivé a jiné naopak roztomilé. No, a taky mezi nimi najdete živočichy, které byste nejraději zahodili .. uff. Za tohle opravdu velký palec hore. Nemohlo to být ani jednoduché, najít ke všemu tu nejlepší fotografii ale autoři se s tím poprali naprosto báječně.

 


 

DETAILY KARET

V detailech jsou karty stejné, jako základní sada. Odlišíte je od sebe ale tím, že na zadní straně je vždy na každé kartě napsáno, do jaké sady patří. Takže se nemusíte bát, že se vám pomíchají. Dozvíte se, kdo je tak těžký, že může chodit po dně. Dále zjistíte o kom si všichni mysleli, že je vyhynutou rybou, kdo je nejtěžší had světa, kdo váží stejně jako sedmileté dítě anebo který hmyz umí zvuk motorové pily.





 

ZÁVĚREM

Stejně jako předchozí sady karet od Zvídavců, tak ani tyto nemají přímo obal nebo krabičku, ale jsou upevněny silnou gumičkou, které nechali autoři šít přímo pro tyto karty - aby se neničily.

Základní sada světových rekordmanů může být přímo personalizována! Jedna z karet popisuje člověka, protože i ten je velmi speciálním živočichem. Místo ilustračního snímku vám tuto kartičku vytisknou s fotografií vašeho dítěte, kterou jim zašlete.

Pokud vás tato karetní hra zaujala a chtěli byste ji pořídit anebo mrknout na další verze, které mohou být zajímavější i pro starší děti, mrkněte na web zvídavců kde máte z čeho vybírat :-). 

A já opět jen smekám klobou dolu, co dokázali vytvořit za vzdělávací kapesní karetní hru, která naučí spoustu zajímavých informací nejen malé děti ale můžete je dát sebou dětem ni na prázdniny k babičce a dědečkovi, kteří se určitě také rádi něco přiučí.

No a karty, které zmiňují kojení budu využívat dál v "praxi" hahaha! :-D

 

Cena: od 380Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat