23. srpna 2021

HRAJEME SI: Karetní hry Similo - Pohádky, Báje a Historie

V dnešní recenzi bych vám ráda, ve spolupráci s Albi, představila kooperativní deduktivní hry Similo, ve kterých se společně s ostatními hráči pokusíte najít skrytou postavu pouze podle nápověd vašeho napovídače.

Vybrala jsem si celkem tři druhy a to Pohádky, Báje a Historii. Hrají se stejně ale každé téma dá hře úplně jinou šťávu a někdy je potřeba zapojit také vlastní znalosti, které po 9 letech, co jsem doma, nejsou zrovna v dobré kondici.

Tak se na ně pojďme podívat :-).

 

 

SIMILO POHÁDKY

Svět pohádek, ten zná snad každý že? Ale znáte ho opravdu tak, že se dokážete shodnout na detailech a poznáte jednotlivé nápovědy od vypravěče? A co když napovíte něco, co ostatní neznají?


 

Karty jsou schované v kartonovém insertu a navíc můžete vytáhnout část s poutkem.


 

V návodu se dozvíte, jakým způsobem hru připravit a jakými způsoby hrát nápovědu. Pokud si nebudete jisti, jestli hru správně chápete, každý návod obsahuje nějaký příklad a také tip, jak hrát s dalšími balíčky - karetní hry Similo můžete hrát totiž dohromady.


 

Karet je celkem 30 a narazíte například na kočku Šklíbu, malou mořskou vílu, Zvonilku, zlou královnu, Alenku, Pinocchia, Popelku, Dorotku, obra, Aladina apod.


 

Graficky jsou moc krásně a originálně zpracované, i když některé (jako třeba Kloboučník) vypadají až děsivě a naše představy o nich jsou docela jiné.





 

U každé postavy máte popis, z jaké pohádky je a také z jakého roku - nápovědy můžete směřovat tedy i na stejný nebo podobný rok.


 

Nápovědy se pokládají tak, že svisle zahraná nápověda má se skrytou postavou něco společného a vodorovná se vždy v něčem se skrytou postavou liší. Vy musíte přijít na to co je společného nebo co je jinak a dle toho vyřazovat ostatní postavy. Tím se dopátráte (a nebo taky ne) ke skryté postavě vylučovací metodou.


 

Hraje se tedy tak, že si určíte NAPOVÍDAČE a HLEDAČE. Kdo napovídá, ten si vybere tajnou postavu, kterou zamíchá s dalšími 11 kartami náhodně určenými. Vyskládá tedy před sebe celkem 12 karet, mezi kterými je i ta tajná/skrytá postava. Do ruky si vezme dalších 5 karet, které bude využívat k nápovědám a s každou vyloženou nápovědou si do ruky dobere, aby vždy měl v ruce 5 karet.

Nápověda může být, že je skrytá postava zvíře, žena/muž, člověk/nadpřirozená, s vousy/bez vousů, z královské rodiny, že má něco na hlavě, že je hezká/ošklivá apod. Napovídač nemluví, neradí, jen sedí a kouká hahaha.

Hraje se celkem na 5 kol a v každém kole se vyřazuje jiný počet karet. Nejdříve jedna, pak dvě, tři, čtyři. V posledním, pátém, kole zůstanou už jen dvě postavy a hráči musí rozhodnout, o kterou skrytou postavu se jedná. Pokud kdykoliv v průběhu hry odstraní právě tu skrytou postavu, prohráli.


 

SIMILO BÁJE

Pohádky jsem si vybrala spíš kvůli holkám a báje pro změnu pro sebe. Báje mě vždycky bavily, fascinovaly - vyrostla jsem na Xeně a Herkulovi a film Válka Bohů jsem viděla snad tisíckrát a stále mě baví. Tak jsem si vybrala báje pro sebe, abych si osvěžila i nějaké vědomosti.


 

Opět jsou karty uloženy v kartonovém insertu, barevně odlišené od jiných druhů a také můžete na krabičce vysunout poutko.


 

Návod je stejný, jen se v něm mění obrázky konkrétního druhu hry.


 

Karet je také celkem 30 a narazíte například na Erose, Afroditu, Achillese, Pandoru, Athénu, Argose, Zeuse, amazonky, Minotaura, Harpyje apod.


 

Grafika je prostě nádherná, nemůžu se na ně vynadívat a i když se někteří tváří pekelně, naprdle, prazvláštně, ilustrace mi přijdou nadčasové a moderní.





 

Na každé kartě opět najdete detailní informace a záchytné body o konkrétní postavě, které můžete využít při nápovědách a hádání.


 

V bájích mi přijde už náročnější napovídat i hádat, protože je potřeba více znát detaily jednotlivých postav. Jak spolu souvisí, kdo je čí syn, kdo je Bůh a kdo polobůh apod. To pak může nadělat zmatky, pokud třeba zrovna nevíte a nápověda se bude týkat něčeho takového. 

Opět svislá nápověda značí, že si jsou se skrytou postavou podobné a vodorovná nápověda znamená odlišnosti. Buďte pozorní.

Napovídat můžete například, že to byl bojovník, žena/muž, se zbrojí/bez zbroje, netvor, mladý, krásná/ošklivá, kladná/záporná apod.


 

Jak se nám pohádky dařilo hádat, zde je to trochu složitější a stalo se nám, že jsme neuhádli. Je také dobré pamatovat si proč padla ta a ta nápověda a odůvodnit si co tím chtěl napovídač sdělit. Hraje se úplně stejně opět s vyložením 12 karet (v nich je jedna vybraná tajná postava). Do ruky dostane napovídač dalších 5 karet, kterými napovídá. Nesmí u toho mluvit! Jen se modlí, aby byl pochopen hahaha.


 

SIMILO HISTORIE

Třetí jsem vybrala historii, která je z mého pohledu neutrální a zároveň taky naučná. Řekla bych, že kdokoliv zná asi víc z Historie než z Pohádek či Bájí. A protože hrajeme s různým počtem hráčů i nehráčů v různém věku, chtěla jsem něco, co zaujme většinu.



Líbí se mi, jak jsou karty nejen barevně odlišené, ale i tématicky.


 

Návod opět beze změn, stejný průběh hry i pravidla. Jen jiná grafika.


 

I zde je celkem 30 karet a historické postavy jsou například Julius Caesar, Marie Antiinetta, Alexandr Veliký, Johanka z Arku, Abraham Lincoln, William Shakespeare, Tutanchamon, Saladin, Kleopatra, Pocahontas apod.


 

Tady je hezky vidět, jak si jsou jednotlivé postavy podobné a jak jsou dobře napodobené. Graficky opět parádní a z těch ilustrací jsem prostě nadšená.





 

I v tomto případě je na každé kartě malá nápověda o konkrétní postavě, která vám může pomoct ať už při napovídání nebo hádání.


 

Pravidla pro napovídání jsou stále stejná. Na stojáka jsou si postavy podobné, na ležáka se liší .. napovídač nemluví. Napovídat smí pouze položením nápovědy.


 

Hraje se opět se stejnými pravidly, jen zde bych více zbystřila na data. Nápovědy mohou být i v datech ve smyslu, že postavy žily ve stejné době anebo naopak, že jsou z jiného období. Je to zase jiný způsob a zamyšlení pro hru. Musíte se věnovat jiným detailům a řekla bych, že jsou i mnohem více potřeba znalosti.



 

MOBILNÍ APLIKACE

Hru můžete hrát i jako mobilní aplikaci. Je tedy placená ale stála kolem 50Kč. Přijde mi parádní pro hraní v místech, kde nemůžete rozložit tolik karet - v autě, letadle, u doktora apod. Nejsou v ní dostupné všechny druhy her. Musíte si je postupně dokoupit. Začíná se se zvířaty a je v angličtině. 




ZÁVĚREM

Karetní hra Similo je ten typ hry, který můžete začít naprosto s kýmkoliv bez ohledu na to, jestli mají za sebou nějaké herní zkušenosti. Viděla bych ji jako tip na hru pro tábory, na přestávku do škol nebo do družiny. Je to kooperační hra, takže uspokojí i ty, kteří jinak bojují s prohrou.

Jen to u těch bájí a historie chce mít více znalostí, než například u pohádek anebo zvířat. Při hře s dětmi bych volila spíše jednodušší nápovědy, které by nešly tolik do detailu ale s dospělými bych si vychutnávala určitě detaily, data, schopnosti, rodinné příslušníky apod. U starších dětí bych ji pojala jako naučnou a vzdělávací.

Oficiální věkové doporučení je od 7 let a horní hranice je na každém. Můžete ji hrát jako rodina s dětmi, můžete ji hrát i jako oddechovku v kruhu dospělých, můžete ji dát babičce/dědovi aby si hráli se svými vnoučaty a zároveň procvičili paměť apod. 

Karty jsou odolné, matné a plastové - tento typ karet mám ze všeho nejraději. Vydrží opravdu dost a v případě zamatlání se dají otřít. Další druhy jsou tedy Zvířata a Safari a chystají se i Strašidla, na která mám já osobně hodně spadeno. Jen ty papírové krabičky by mohly být lépe vyřešené. Otevírám je spodem, protože bych je vrchem nejspíš roztrhla.

Pokud vás karetní hry Similo zaujaly a chtěli byste si je pořídit, najdete je na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 269Kč (původně 299Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat