12. srpna 2021

UČÍME SE: Zvídavci - Kde jsem se tu vzal?

Prozatím poslední z karetních her od Zvídavců, kterou vám představím, je hra s názvem Kde sem se tu vzal? a je o zvřatech a jejich předcích. Všechny karetní hry z dílny Zvídavců jsou zajímavé, originální a hlavně vzdělávací a naučné. 

Děti se zábavnou formou učí informace o zvířatech, které žijí kolem nás ale také o těch, které nemusí vidět třeba ani v žádné ZOO. Zjišťují zajímavosti i rekordy a získávají přehled o existenci různých živočišných druhů.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat.

 

 

 

"Některé druhy zvířat žijí s člověkem už tisíce let. Říkáme jim domestikovaná zvířata. Kde se tu však vzala? Existuje nějaká divoká slepice? Vznikl opravdu pes z vlka? A z čeho ovce a koza? A jak dlouho nás vlastně domácí zvířata provázejí? Tato hra představuje domácí zvířata a jejich divoké protějšky. Některá z nich žijí v přírodě, jiná člověk v minulosti vyhubil. Dozvíte se však také, která se člověk pokouší zpětně vyšlechtit a kde tyto "nové" divoké tvory můžete v Česku vidět. Někdy se vědci jen dohadují, jak dlouho s námi zvířata žijí a kdo je skutečný předek."

 

 

OBSAH HRY

Hra obsahuje 15 párů (tedy 30 karet) a k tomu kartičku s návodem a kartu s odhadovanou dobou domestikace. Fotky jsou opět reálné, což je prostě paráda! Žádné kresby, ilustrace ale zvířata opravdu ve své naprosto přesné podobě. Každá karta na sobě má piktogram.


NÁVOD A PRAVIDLA

Hraje se systémem Černého Petra. Karty se rovnoměrně rozdají, aby měl každý z hráčů v ruce stejný počet. Dvojice si odhládáte stranou. Od svého souseda si vyberete kartu a takto se všichni střídají až do chvíle dokud někomu nezůstane v ruce karta člověka. Vyhrává ten, kdo má nejvíce dvojic. Navíc s kartami můžete hrát i formou pexesa.


 

ODHADOVANÁ DOBA DOMESTIKACE

Karta s člověkem, která při hře slouží jako Černý Petr, je zároveň přehledem odhadované doby domestikace. Ani nevím, jestli je to čistě zajímavý anebo šokující.


 

DVOJICE PŘEHLEDNĚJI

S dětmi můžete porovnávat i rozdíly mezi jednotnotlivci ve dvojici. Povídat si v čem jsou s předchůdcem stejní a v čem se naopak liší. Můžete si k tomu číst i zajímavosti a informace o konkrétních zvířatech.


 

DETAILY NĚKOLIKA DVOJIC

Kromě informací zmíněných na fotkách níže se dozvíte například, že poslední kůň druhu Tarpan uhynul v roce 1887, že poslední pratur zahynul v Polsku v roce 1627, že se v 18. století klec s kanárem brala do dolů kvůli signalizaci úbytku kyslíku anedbo třeba, že husy jsou dobrými hldači - mají totiž lehké spaní.







 

ZÁVĚREM

Geniální, geniální, geniální!

Základní zvířata znají děti už kolem 1 roku, ale jak je to s jejich předky? Kdy předkové vymřeli a jak dlouho trvala domestikace? To už jen tak nikdo nezná. A já jsem na různé vzdělávací hry nebo aktivity docela ujetá sběratelka :-D. Takže opět klobouk dolu za skvělý nápad!

Pokud vás tato karetní hra zaujala a chtěli byste ji pořídit anebo mrknout na další verze, které mohou být zajímavější i pro starší děti, mrkněte na web zvídavců kde máte z čeho vybírat :-). 


Cena: 330Kč


 

Žádné komentáře:

Okomentovat