18. října 2021

HRAJEME SI: Kulišák aneb ko-ko-kooperativní detektivní hra

Já jsem milovník detektivních her! Ať už jde o únikovky, vraždy nebo jakýkoliv druh pátrání, to je prostě moje. S dětmi jsme zažili jednu dětskou únikovku a Klaudinka pravidelně únikovky luští v časopise pro děti. Jak jí dostat k nějaké detektivní deskovce, aby byla vhodná pro děti?

Kulišáka s největší pravděpodobností znáte ještě pod názvem Outfoxed. Já o něm přemýšlela už tehdy, ale když jsem zjistila, že se bude překládat do češtiny, rozhodla jsem se počkat si. Přeci jen mám nejraději hry v češtině ať už pro děti, tak i pro nás.

Je to pár měsíců, kdy se Kulišák objevil na českém trhu a já bych vám ho v této recenzi chtěla, ve spolupráci s vydavatelstvím Mindok, detailněji představit. Klaudinka se pro něj nadchla, i když jí je 8 let. Sofinka má raději kooperačky, takže si k nám přisedne. A já jsem vděčná za rychlovku :-).


 

VNITŘNÍ ČÁST KRABICE

Vnitřní část krabice je rozdělena přesně podle komponentů. Žádné pytlíčky a nepředhledně poskládané dílky, ale všechno má své konkrétní místo.



OBSAH BALENÍ

  • 16 karet lišek
  • 16 karet Kulišáků
  • 12 žetonů stop
  • 4 figurky detektivů
  • 3 speciální kostky
  • Dekodér stop
  • Herní plán
  • Návod s pravidly

 

PŘÍBĚH HRY A JEJÍ CÍL

Nenechavý lišák ukradl koláč paní Dobromily Krupičkové a utíká s ním ke svému doupěti! Jako detektivní tým musíte spolupracovat a odhalit ho dřív, než s koláčem skočí do nory. Sbírejte stopy a vyřazujte nevinné lišky. Dopadněte ho dřív, než bude pozdě!

 

LIŠKY

Lišek je celkem 16, jsou na barevných kartách a pojmenované českými jmény. Setkáte se s Jenovéfou, Květou, Kazimírem, Drahomírou, Cyrilem, Žanetou, Zbyškem, Přemyslem apod.


 

KULIŠÁK

Kulišáků je logicky stejný počet, jako lišek, ale narozdíl od nich jsou označení kódováním, které budete luštit pomocí dekodéru.


 

ŽETONY STOP

Žetonů stop je 12 a jsou vyřezané ve tvaru, aby sedly nejen do dekodéru, ale také na hrací plán, kde si je můžete rozložit. Každá stopa má jiný výřez, což také souvisí s dekodérem, aby ukázal barvu, kterou je potřeba k rozluštění.


 

DEKODÉR STOP

Klaudinku hrozně baví a já jsem z něj taky nadšená. Je to úplně něco jiného, než schovat kulišáka do obálky, ale opravdu se luští záhada dle barev a stop. A i kdyby dítě odkrylo (chtě nechtě) kódování, neuvidí jméno a neprozradí si tak výsledek.


 

KULIŠÁK

Klaudinka miluje lišky, proto jsem tuhle hru vybrala i když se někomu pro 8 leté dítě může zdát jednoduchá - záleží na mnoha okolnostech. Figurku Kulišáka má ze všeho nejraději (a pak lišku Květu :-D) a po hracím plánu s ním musí postupovat jen ona .. hahaha.


 

HRACÍ KOSTKY

Na kostkách najdete jednu stopu, dvě stopy anebo oko. Dle toho, jestli chcete hledat stopy nebo odhalovat lišky se snažíte hodit konkrétní symbol. 

Když hodíte stopy, spočítáte si, kolik jste jich hodili a o tolik polí postoupíte. Když hodíte oči, můžete odhalovat lišky. Vždy máte 3 pokusy! Po každém hodu si správně hozený výsledek můžete nechat bokem. 

Pokud se vám ale ani po třetí nepovede hodit správné symboly, Kulišák postupuje o tři pole vpřed blíže své noře!


 

FIGURKY HRÁČŮ

Hráči mají podobu detektivních slepic a místo figurek jsou tyto detektivní čepice ve čtyřech různých barvách.


 

PRAVIDLA HRY

V pravidlech se kromě herního materiálu, cíle hry, přípravy hry i průběhu, dozvíte také variantu pro zkušené hráče či experty, aby byla hra trochu těžší. Vše je popsáno tak, že se hra hned pochopí. Já si jen neustále pletu barvy v dekodéru, ale to stačí mít pravidla po ruce a ověřit si správnost.


 

HRACÍ PLOCHA

Hrací plocha je větší - nám zabírá celý stůl v kuchyni i v obýváku, takže musíme dělat kompomisy v rozložení hernách komponentů. Na první pohled jsem v něm viděla hru Cluedo, kde se taky v podstatě hledají stopy a chodí se po kostičkách do místností. Představuje celé město a také cestu Kulišáka, zdrhajícího s dortem do své nory, kterou najdete ve spodní části.


 
 
Kulišák začíná v horním levém rohu kam postavíte i jeho figurku a noru má ve spodní části.
 


 
 
Detektivní parta začíná uprostřed herního plánu .. jejich místo je ohraničeno žlutým čtvercem.
 

 
 
Na hracím plánu najdete také hřiště, fontánu, skleník, zmrzlinu a mnoho dalšího.
 


 

PŘÍPRAVA HRY

Figurky detektivů připravte na své místo na středu herního plánu. Kulišáka nachystejte na jeho místo se symbolem lišky. Karty lišek zamíchejte a rozložte kolem herního plánu a dvě otočte obrázkem nahoru (hmm, koukám, že to mi na fotce jaksi chybí .. achjo). Správně by měly být kolem herního plánu na každé straně čtyři, ale u nás jsou trochu bojové podmínky.


 
 
Teď už jen vyberte z Kulišáků tajně jednoho. Zkontrolujte si, jestli je dekodér zavřený a vložte do něj kartu s vybraným Kulišákem. Zbylé Kulišáky vraťte zpátky do krabice. Žetony stop naskládejte na sebe vedle herního plánu (anebo je můžete rovnou rozmístit na označená místa).
 
 

 
 
Vše je na svých místech, tak šup kostky do ruky a můžete začít pátrat.
 



 

HLEDÁME STOPY

Jakmile prohlásíte, že chcete hledat stopy, snažíte se na kostce hodit samé stopy a pokud se vám to povede, snažíte se dostat na nejbližší políčko stop. Následně můžete odhalit jednu stopu a to buď vylosováním z hromádky vedle hracího plánu anebo pokud máte stopu už nachystanou na ploše, vezmete ji a vložíte do dekodéru.


 
 
V dekodéru zjistíte, jestli se ukázala bílá nebo zelená barva. Bílá barva znamená, že jsou nevinné všechny lišky, které na sobě danou věc MAJÍ. Pokud by byla zelená, tak jsou nevinné všechny lišky, které na sobě tu danou věc NEMAJÍ.
 

 
 
Stop můžete hodit 3-6 tedy o tolik polí můžete postoupit dle vašeho hodu.
 

 

ODHALUJEME LIŠKY

Jakmile prohlásíte, že odhalujete lišky, je potřeba hodit 3x oko.


 
 
Následně odhalíte dvě lišky a dle objevených žetonů stop rozhodnete, zda jsou nevinné nebo zda zůstanou podezřelými. Nevinné rovnou vyřazujte ze hry, aby vám nepřekážely.
 
 

 

Takto celou hru odhalujete lišky a hledáte další důkazy se kterými vyřazujete ty nevinné. Děti si prakticky hru můžou ovládat sami a vy jen dozorujete nad správností dekódování. Lišky mohou mít na sobě i víc věcí, které objevíte jako stopy.



 
 
Viníka můžete hádat už mnohem dříve, než si jste na 100% jisti ale zároveň riskujete, že se netrefíte a Kulišák s koláčem uteče do své nory.
 


 

ZÁVĚREM

Hra mi přijde jako takový úvod do hry Cluedo, kterou máme rádi jako dospělí.

Kulišák tedy baví naší 8 letou prvňačku a milovnici lišek. Vůbec jí nevadí, že máme vyřešeno během pár minut, naopak ona dlouho u her nevydrží. Co začala vlna vy víte čeho, tak jsem se jí snažila aktivně víc posazovat k hrám, aby trénovala trpělivost a soustředění. Jsem tedy ráda za každou hru, kterou je schopna dohrát do úplného konce. Motivuje jí to k dalšímu hraní, které postupem času prodlužujeme.

Prostřední Sofinka nerada prohrává (to má asi po mně :-D) a spíš, než aby v 5 letech hrála sama za sebe, tak si k někomu přinesne a hraje s ním. Takže pro ní jsou kooperačky ideální i v tom případě, kdy se v půlce hry rozhodne odejít. Tady to vyloženě ničemu nevadí.

Doporučený věk je tedy 5+ a hra vyjde zhruba na 20 minut, když se tím opravdu probíráte, přidáváte atmosféru a celé to více prožíváte. Takže je to i jedna z těch her, kterou vytáhneme, když nejmenší výjimečně usne anebo když chceme nějakou rychlovku před spaním.

Dokonce bych i řekla, že pokud máte dítě, které posedí a hraní ho baví, můžete si ji zahrát i s mladšími třeba ve věku 4+. Je to individuální jako všechno :-).

Líbí se mi zpestření hry s dekodérem, je to zase jiný hraní, než jsme doteď zkoušely a i pro holky je to zajímavý prvek, který je pro ně nový.

Pokud vás tato kooperativní detektivní hra Kulišák zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji například na eshopu svet-her.cz přímo ZDE


Cena: 539Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat