8. února 2022

ČTEME: Co se skrývá v moři - velké "lupy" odhalující tajemství

Pokud jste viděli předchozí recenzi na knihu Hravý atlas a myslíte si, že jsou na ni vaše děti ještě malé, ale přece jen byste chtěli něco podobného, zkuste mrknout na recenzi knihy Co se skrývá v moři, která se doporučuje dětem ve věku 4+.

Není tak velkého formátu jako Hravý atlas, ale stále je poměrně veliká. Děti budou třemi různými pohledy prozkoumávat co se děje pod mořskou hladinou. Každá "lupa" jim odhalí jiné tajemství. 

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

Kniha je ilustrovaná Ainou Bestardovou, která použila fascinující techniku RGB ilustrací a tím láká děti k detailnějšímu prozkoumávání života v mořích a oceánech. Barevné "lupy" jsou schované v praktické kapse, do které je děti s pomocí rodičů mohou vracet a mít je tak stále po ruce.


 

BAREVNÉ LUPY

Ve srovnání s hravým atlasem jsou lupy mnohem větší a malým dětem se tak přes ně mnohem lépe kouká tím, že mají takový rozptyl. Nejde jen o barevná "sklíčka", ale provází je také tématické ilustrace - ponorka, potapěčské brýle, potapěčská přilba. Lupy jsou na pevném, odolnějším, kartonu.


 

JAK S KNIHOU PRACOVAT

Hned na první straně se dočtete, jakým způsobems  knihou pracovat a co uvidíte skrze různé barvy konkrétních lup. Doporučuje se nejdříve začít zelenou, díky které uvidíte nehybný mořský svět. Pak zkuste modré potápěčské brýle, ve kterých se začne objevovat život. Nakonec se podívejte skrze červené okno ponorky skrze které objevíte další překvapení.


 

LISTOVÁNÍ KNIHOU

Každá dvoustrana obsahuje krátký text, který je přehledně oddělen odrážkou pro konkrétní barvu lupy, přes kterou budete koukat. Navede vás na to, co uvidíte a na co se můžete těšit.

Zjistíte, kdopak to na ostrově snídá, které druhy lodí jezdí po moři, jak je mořské dno krásnou podvodní zahradou. Také zjistíte, že v moři najdeme tisíce mušlí nejrůznějších tvarů a že se uvnitř schovávají malí tvorečci. Dále se dozvíte, co jsou sasanky a kdo pod sasankou spokojeně usnul a také co jsou malá světýlka ve vodě.

Že moře brázdí velká plachetnice, že se za chaluhami prohánějí mořští koníci i to, že některé ryby dokáží měnit tvar těla - například se nafouknou. Obrovské vlny vyplaví na břeh spoustu pokladů a majáky námořníkům prozradí, že se blíží k pevnině.






 

UKÁZKY POUŽITÍ BAREVNÝCH LUP

Pro představu se detailněji podíváme na jednu dvoustranu ve všech třech barvách i v původním originále. Modrou barvou vidíte život pod hladinou, zelenou barvou vidíte pouze loď a červenou krásně vidíte vlny.





 

Zde pod modrou barvou vidíte schovaný život schovaný nejen v oceánu, pod zelenou barvou vidíte naopak klid všude kolem a červená barva vám odhalí úkryty některých zvířat.

 





 

ZÁVĚREM

Kouzelný svět, který malé děti mohou objevovat pomocí barevných lup a vzájemně porovnávat, co kterou barvou vidí nebo naopak co se u které barvy schová. Je to parádní tip na knížku, kterou můžete využít jako úvodní, než se přesunete do náročnějších knih typu Hravý atlas apod. Je jednodušší, menší a s mnohem méně stranami. I tak ale děti bude bavit neustále dokola.

V této sérii vyšly ještě knihy Co se skrývá v těle a Co se skrývá v lese .. pokud se nám dostanou do ruky, ráda napíšu i o nich. Interaktivní knihy máme ze všech nejraději. Baví všechny tři holky bez ohledu na věkový rozdíl. Střídají si je mezi sebou, jen Olivku musíme mít více pod dozorem.

Pokud vás kniha Co se skrývá v moři zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji například na eshopu Knihy Dobrovský a to přímo ZDE.

 

Cena: 349Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat