3. února 2022

HRAJEME SI: Team 3 - když slepý, hluchý a němý staví (zelená verze)

Jedním z mých narozeninových dárků byla i tato party hra Team 3 v zelené verzi (znáte můj odpor k růžový a shodou okolností to byla náhoda, že spoluhráčka nevybrala růžovou hahaha). Každá z verzí má svoje jedinečné mini rozšíření a doporučuje se mít dokonce obě dvě, aby se mohlo zapojit víc hráčů.

My s ní máme už zkušenost. Hráli jsme ji několik měsíců zpátky, kdy ji na deskohraní přinesl jeden z hráčů a jsem ráda, že ji tam můžeme mít trvale. Určitě po ni rádi sáhneme, když se budeme chtít pořádně zasmát i zavztekat, protože to není jen tak a nervy budou pracovat.

Je to hra sice cílená na děti ale z našich zkušeností, jsou takové hry nejzábavnějšími právě v partě dospělých nebo puberťáků. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

BALENÍ HRY

Krabice je široká a poměrně malá. To, jak je v ní vše původně naskládané, už nejsem schopna napodobit a jelikož nemám trpělivost, nechtěla jsem se trápit u pravidelného skládání dílků do pytlíčku, takže jak to tam vyjde, tak to tam dám .. hahaha :-D.


 

OBSAH HRY

  • 10 stavebních dílů (5 barev - od každé barvy dva)
  • 70 karet plánů
  • 2 škrabošky
  • 3 karty rolí
  • 10 karet tavení mozku
  • 1 plastový stojánek na karty


 

NÁVOD A PRAVIDLA HRY

V návodu se dočtete, že je to kooperativní hra pro 3-6 hráčů, zabere přibližně 30 minut a je vhodná pro děti od 8 let.

Dozvíte se jaká je příprava hry, k čemu jsou karty rolí a co znamenají, jaký je průběh kola, kdy se vítězí či prohrává, co znamená tavení mozku a jaké další možnosti ve hře můžete vyzkoušet.

Také zjistíte, že se hra hraje na kola a každé kolo má 3 minuty .. což je peklo, takže my hrajeme bez časového tlaku, jinak by mi asi švihlo :-D.



 

ŠKRABOŠKY

Škrabošky sedí na obličeji poměrně dobře jak dospělým, tak i dětem. Případně se dětem dají utáhnout pinetkou (či sponkou), kterých mám většinou plnou hlavu hahaha :-D. Samozřejmě, že je lepší mít k tomu ještě přímo zavřené oči a plně se soustředit na hlas spoluhráče.


 

DRUHY KARET

Karty staveb mají celkem 3 druhy obtížnosti, které odlišíte dle počtu hvězdiček. Dále jsou karty opic, tedy rolí každého hráče, které si mezi sebou rozdělíte nebo náhodně vylosujete. 

Černě jsou vyznačeny karty ze speciálního mini rozšíření a ty jsou nazvány jako "Tavení mozku".

Karty jsou poměrně pevné ale stejně je do stojánku vkládejte opatrně, aby se zbytečně nepoškodily a nepotrhaly.


 

ROLE HRÁČŮ

Architekt - táhne kartu plánu a nesmí promluvit nebo vydat jakýkoliv zvuk. Musí se dorozumívat pouze pomocí posunků (gest). Nesmí ukázat žádný z dílků na stole. Může využívat jakékoliv neverbální způsoby komunikace.

Stavbyvedoucí - pozoruje architekta a snaží se vše přetlumočit slovně staviteli. Hovoří bez jakýchkoliv omezení.

Stavitel nevidí a dle toho, co naposlouchá musí poskládat konkrétní stavbu.

 

PŘÍKLADY TAVENÍ MOZKU

Tavení mozku je extrém! :-D

Pětice hráčů se společně snaží dokončit stavbu (v časovém rozmezí 3 minut) ale probíhá ve dvou stavebních liniích - v pravé a levé.

Jeden z hráčů bude stavitel a rozdělí dílky na dvě hromádky po pěti různých dílcích. Dva hráči budou stavbyvedoucí (jeden je stavitelovo levou rukou a druhý pravou rukou). Další dva hráči budou architekty (opět jeden pro každou stavitelovo ruku).

Pokud je vše připraveno, stavba může začít .. tik tak tik tak.

Že je to šílený už takhle v textu? Realita je ale mnohem krutější! I když se stavby zdají být jednoduché, vůbec tomu v realitě nic nenasvědčuje.


 

PŘÍKLADY PRVNÍ ÚROVNĚ

První úroveň je sice tou nejjednodušší, ale věřte, že se dokážete zaseknout už na ni. Stačí chvilka nepozornosti, rychlejší pohyb či drobná chybička a stavba spadne nebo ji nestihnete dokončit v časovém intervalu.


 

PŘÍKLADY DRUHÉ ÚROVNĚ

Uff .. tady už se člověk orosí přímo u prohlížení obrázku. To už je jiný level stavění a doporučuji ho až pokud si pořádně procvičíte první úroveň. Výzva je výzva a sama se ráda hecuju, ale nervy mám jenom jedny a nepotřebuju být ve svém věku ještě celá šedivá vzteky :-D.


 

PŘÍKLADY TŘETÍ ÚROVNĚ

No .. v této úrovni má kolikrát člověk problem se stavbou i za normálních okolností natož, když nevidí a čeká na pokyny svého spoluhráče. Grrr, to jsou teprve pracující nervíky :-D. Ale je skvělý, že je hra tolik obsáhlá a máte neustále co dělat. Jen tak se vám neohraje a neustále se můžete zlepšovat.


 

STAVEBNÍ DÍLY 

Stavebních dílů je tedy celkem deset a jsou v pěti různých výrazných barvách - černá, růžová, žlutá, zelená a modrá. Jsou plastové, lehoučké ale zároveň na mě působí křehce.


 

DETAILY STAVEBNÍCH DÍLŮ

Překvapily mě svou velikostí, díky které dobře uchopitelné jak rukou dospěláka, tak i malou dětskou ručkou a dobře se dá nahmatat konkrétní tvar, který v tu chvíli potřebujete.






 

PŘÍKLADY STAVEB (NA LEŽÁKA)

Na každé kartě máte černou čarou vyobrazenou podložku, aby se vám nepletlo, jakou stranou máte stavět. Příklady staveb jsem fotila na ležáka, protože mi (překvapivě) Olivka opět odmítala spát a než bych vyfotila stavbu na stojáka, hned by mi vše shodila potvůrka mrňavá. Musim ale říct, že i ona sama, ve dvou letech, si s dílky ráda hraje a staví si dle své fantazie.






 

ZÁVĚREM

Pokud se rádi scházíte s přáteli u sklenky vína nebo něčeho dobrého a přemýšlíte, jakým způsobem zpestřit společný čas, určitě je tohle zajímavý tip, který by se vám mohl líbit. Ať už v kombinaci s dětmi při rodinných večerech nebo při zábavě s dospěláky.

Hru bych určitě doporučila i do škol a školek k procvičení vzájemné spolupráce a komunikace, kterou si mezi sebou děti budou posilovat. Zkusila bych se domluvit a přímo tu naší bych půjčila prvňáčkům, pokud by paní učitelka měla zájem. No a samozřejmě každý deskoherní kroužek by takovou hru měl mít. Závaba, komunikace, kooperace .. skvělý!

Líbí se mi, že si ji holky jen tak samy vezmou a staví klasicky podle návodu, čímž si obě procvičují prostorovou orientaci i jemnou motoriku. Jak už jsem výše zmínila, tak u Olivky stavební dílky taky frčí a když si zrovna nestaví z kostek komín, jde k těmto barevným a staví si dle své fantazie.


Cena: Od 499Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat