10. února 2022

ČTEME: Tajemství zvířecího maskování - edice Posviť na to

Když už jsem tento týden zaměřená na recenze interaktivních knih s pomocí barevných "čoček", vzpomněla jsem si ještě na jednu, kterou bych chtěla interaktivní týden zakončit. Máme ji doma už několik let a jmenuje se Tajemství zvířecího maskování. 

V této knize nepoužíváte barevné "čočky", jako u předchozích recenzovaných knih, ale prosvicujete strany (ať už přes okno či baterkou). Je to zase trochu něco jiného, než barevné čočky, se kterými pracují až starší děti. Můžete to brát jako tip na knihu pro ty nejmenší, kteří mají většinou prosvicování rádi i z různých časopisů.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

ÚVOD DO KNIHY

Díky svému zabarvení a vzhledu se některá zvířata umí dobře schovávat. Tomu se říká maskování neboli mimikry. Pod světlem baterky či prosvícením skrze okno si prohlédnete jednotlivé strany a objevíte schované živé tvory na květinách, ve stromech, na mořském dnu, ve vysoké trávě apod. Text v knize je větším písmem, které je vhodné i třeba pro začínající čtenáře.


 

STRUČNÉ LISTOVÁNÍ

Celkově kniha není vyloženě obsáhlá, má pouze 36 stran, ale i tak si s ní děti užijí mnoho zábavy a dozví se různorodé informace i zvířatech, které díky prosvícení strany objeví. Jako například dva číhající pavouci na dvoustraně výše.


 

Co asi vyrušilo jelení rodinku axisů indických? Vidíte snad někoho plížícího se v trávě? A co laňka jelence běloocasého? Chystá se odcházet, ale nezapomněla na něco?


 

Stejně tak třeba vyděšená malá zelená ještěrka, protože ji pozoruje sova .. ale .. je to vůbec sova? Co myslíte? Však taky vidíte její oči .. nebo to nejsou oči sovy?


 

V orchideích je schovaný hmyz a když se budete snažit, možná ho uvidíte taky. A už jste se seznámili s malajskou "listovou" žábou? Jmenuje se pablatice nosatá, ale proč se jí vlastně přezdívá "listová"? Hm to by mě teda zajímalo .. hahaha :-).


 

Zjistíte kdo se chystá ulovit mouchu anebo jestli víte, proč se zebry při běhu drží pohromadě? Na to vám může odpovědět prosvícení strany se zebrami, které pozoruje lev. Ta příroda je neuvěřitelně fascinující.


 

Kdo asi odpočívá na písečném mořském dně? A skupina trpasličích mořských koníků plavající kolem spleti růžových korálů není vůbec vidět.


 

A pozor i na neuvěřitelně maskovaného platýse!

 

 

PROSVÍCENÍ PROTI OKNU

Pro představu ještě několik fotek prosvícení stran proti oknu.










 

JE TOHO VÍC

V této knize objevíte, kdo se skrývá v bílých a žlutých květinách, ve větvích, v trávě či korunách stromů. Kdo má oči na křídlech, kdo se zavěšuje na květy orchideí, u koho je čím víc tím líp nebo kdo má varovné barvy apod.



 

ZÁVĚREM

Tajemství zvířecího maskování je z mého pohledu přesně ten typ knihy, kdy si řeknete za málo peněz hodně muziky. Je to kniha, ke které se holky i za ty roky pravidelně vrací a u které využívají taky hru s baterkou nebo brzké setmění.

Kromě pozorování a hledání zvířat v prostoru se o jejich maskování dozví také zajímavé informace a naučí se něco nového. Starší děti si, díky většímu písmu textů, v knize mohou už samy číst.

V této edici vyšlo také Lidské tělo, Tajemství naší země, Tajemství na farmě, Tajemství vesmírné stanice, Tajemství mořského pobřeží, Tajemství naší zahrady, Tajemství stavby apod.


Cena: cca 100Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat