16. února 2022

UČÍME SE: Kouzelné čtení - Planeta zvířat (interaktivní mluvící puzzle)

Určitě víte, že edice Kouzelného čtení od Albi má kromě knih také puzzle. My máme doma puzzle s tématem vesmír už pár let a nedávno k nim přibyly puzzle na téma planeta zvířat, které si Klaudinka přála a tak je dostala k Vánocům.

Dřív jsem měla obavy, že se puzzle častým používáním poničí, ale teď už vím, že jsou skvělé a snadno do sebe zapadají. Dobře se staví školkovým dětem i těm starším a zatím jsme nenarazili na žádnou vadu nebo ošoupanou část.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

OBSAH BALENÍ

  • 100 dílků puzzlí
  • Průvodce

 
 
DETAILY DÍLKŮ

Puzzle obsahují celkem 100 dílků, které jsou poměrně veliké a proto se dobře staví i mladším školkovým dětem. Tím, že jde primárně o zvířata, puzzle vychází tak, že na každém dílku vždy nějaké zvíře najdete. Dá se s nimi pracovat i když nejsou složeny, tužka dobře reaguje.



 
 
PRŮVODCE
 
V krabici s puzzlemi najdete průvodce s popisem všech ovládacích ikon. Je to dvoustrana o velikosti přibližně A5, která Vás seznámí s tím, jak jednotlivé ikony pracují a co si od nich můžete všechno poslechnout. V průvodci najdete také ucelený obrázek puzzlí, který můžete využít jako nápovědu při skládání.
 



 
 
SESTAVENÉ PUZZLE
 
Sestavené puzzle kolem sebe mají hezký rámeček. Ten vás může v začátcích skládání dobře navést, abyste se zorientovali. Líbí se mi velikosti namalovaných zvířat, přehlednost mapy i styl ilustrací.
 

 
 
IKONY PRO ZAPNUTÍ
 
V levé spodní části puzzlí se nacházejí tři druhy ikon - pro zapnutí, pro snížení hlasitosti a pro zvýšení hlasitosti. Hlasitot ale můžete ovládat také přímo na tužce.
 

 
 
KVÍZOVÉ IKONY
 
Tyto ikony využijete v těžším kvízu, kdy budete odpovídat buď ANO/NE pomocí fajfky či křížku anebo možnostmi A/B/C když bude výběr v odpovědích větší.
 

 
 
VYSVĚTLIVKY DALŠÍCH IKON

  • Kniha - Základní názvy
  • Žárovka - Další doplňující informace
  • Nota - Poslech zvuků
  • Kostka 1 - Zahraj si jednoduchý kvíz
  • Kostka 2 - Zahraj si těžší kvíz
  • Kostka 3 - Zahraj si těžký kvíz
  • Kruh - Zopakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká
 
 

OTÁZKY Z KVÍZŮ

 

Jednoduchý kvíz

  • Najdi mrože ledního
  • Najdi monarchu stěhovavého
  • Najdi atlantský oceán
  • Najdi kakadua žlutočečelatého
  • Najdi tučňáka císařského

 

Těžší kvíz (odpovídání fajfkou/křížkem i A/B/C)

  • Hrozí žraloku bílému v současné době vyhubení?
  • Je kivi jižní symbolem austrálie?
  • Může se mořská houba pohybovat z místa na místo?
  • Jsou šídla blízkými příbuznými vážek?
  • Čím se živí plejtvák obrovský? (A/B/C)

 

Těžký kvíz

  • Najdi největšího ploutvonožce
  • Najdi největšího žijícího bezobratlého živočicha
  • Hledání zvířat dle zvuků
  • Najdi nejstarší národní park světa
  • Najdi největší kaňon světa, který byl vytvořen řekou Colorado


DETAILY PUZZLÍ

Tužkou se můžete na puzzlích proklikávat jak je libo. Každý dotyk tužky vám něco poví. Dozvíte se názvy všech zvířat a všeho, co na mapě najdete. Také se dozvíte zajímavé informace o konkrétních zvířatech nebo si poslechnete, jaké zvuky vydávají.


 
 
Dozvíte se například to, že klokan rudý je největší žijící vačnatec na světě, který obývá kompletně celou Austrálii. Medvěd lední je největší žijící pozemní šelma na světě, je to samotářské zvíře, které za svou potravou putuje až několik desítek kilometrů.
 

 
 
Dále se dozvíte, že mrož lední může vážit až 2000 kilogramů. Že se ptakopysk podivný vyskytuje puze v Austrálii a je to nejpodivnější zvíře na světe - vypadá, jako kdyby byl sešitý z několika různých zvířat. Nerodí živá mláďata ale snáší vejce.
 

 
 
Tukani jsou ptáci s ohromným zobákem, který je z poloviny tak dlouhý, jako celé jejich tělo. Stonoha obrovská patří mezi největší zástupce stonožek, protože může dorůst až do délky 30cm. Leguán mořský se vyskytuje na Galapágách a většinu času se vyhřívá na Slunci.
 

 
 
Anakonda velká je nejtěžší had na světě - může vážit až 300kg a měřit neuvěřitelných 9m. Mravenečník velký má jedinečnou postavu, kterou nemá žádný jiný savec - živí se termity a mravenci. Kondoři andští mají druhé největší rozpětí křídel na světě.
 

 
 
Orangutan borejský je skutečným symbolem Bornea. Tygr indický (bengálský) je samotářská kočkovitá šelma a bohužel jeho populace na světě klesá. Panda velká obývá pouze jižní část střední Číny a žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Pandy sní denně až 18kg bambusu.
 

 
 
Žirafy jsou nejvyšší suchozemská zvířata a mají pouze 7 krčních obratlů i přes to, jak moc dlouhý krk mají. Chameleon obecný je ještěr se schopností barvoměny - může se zbarvit na černou až citronově žlutou barvu. Gorily jsou největší primáti, kteří žijí v rovníkových lesích Afriky a jsou plaché.
 

 
 
Delfíni skákaví jsou jedni z nejrozšířenějších druhů delfínů - velmi chytrá, zvědavá, společenská zvířata žijící ve skupinách o počtu 5-15 jedinců. Plejtvák obrovský je největším tvorem naší planety - dorůstá až 30 metrů a váhy kolem 200 tun. Také se mu říká modrá velryba.
 

 
 
Krabi mají široce oválný plochý krunýř a mohutná klepeta. Jejich růst závisí na potravě. Hvězdice jsou primitivní živočichové, které se díky svým ramenům pohybují po mořském dně. Latymérie je podivná ryba, o které si všichni mysleli, že už dávno vymřela - proto se jí říká živoucí fosílie.
 

 
 
Lev je díky své majestátní zvíře označován za krále zvířat. Hříva nám ale také řekne to, jak je lev starý nebo jaký má zdravotní stav. Nosorožci tuponosí jsou největším žijícím druhem nosorožců a můžou vážit až 3 tuny. sloni jsou největší suchozemská žijící zvířata. Svým chobotem dokáží naráz nasát až 4,5 litru tekutiny a dokáží jím zabít i lva jednou ranou.
 


 

ZÁVĚREM

To je zase paráda, co říkáte? My jsme nadšení a kdybych dříve věděla, jak jsou parádní, pořídím je už dávno předtím. Ještě, že máme tu Olivku, která bude mít postupem času všechno doslova po ruce a využije vše ve správnou chvíli a ne pozdě :-). 

Puzzle Planety zvířat obsahují neuvěřitelné množství informací, které určitě využijí i školáci na prvním stupni základní školy a i dospělí se dozví něco nového, na to vsadím boty. Obsahuje přes 600 zvuků a textu, které si můžete poslechnout.

Pokud vás tyto puzzle z edice Kouzelného čtení zaujaly a chtěli byste si je pořídit, najdete je například na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 349Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat