7. února 2022

UČÍME SE: Hravý atlas 3v1 - aneb svět třemi různými pohledy

Interaktivní knihy máme ze všeho nejraději - ať už jde o knihy s okénky, prosvicovací, pátrací, s různými bludišti apod. Proto jsem věděla, že tato velkoformátová kniha, na kterou holky můžou koukat třemi různými pohledy, pro ně bude doslova kouzelná.

"Rostliny, zvířata a dějiny umění jsou zde vyvedeny v kaleidoskopických barvách v podání dua Carnovsky, designérů žijících v Miláně."

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

KOUZELNÉ ČOČKY V KAPSE

Jakmile otočíte na první stranu, narazíte na kapsu s barevnými čočkami. Je to pruh s barevnými čtverci, které jsou popsané. Čočky nejsou moc veliké, a proto je potřeba mít ji co nejblíže u oka - u modré čočky je potřeba mít zároveň co nejlepší světlo.


 

Pomocí modré čočky uvidíte rostliny a zvířata. Pomocí zelené čočky prozkoumáte mapy. Pomocí červené čočky objevíte kulturní poklady. Vše je popsané i přímo na pruhu s čočkami.

 

 

PŘIPRAVTE SE NA OBJEVOVÁNÍ

Následující strana popisuje, co vás v knize čeká, jaké jsou v ní kapitoly a jakým způsobem knihu používat. Každá kapitola má tři listy - části světa, mapu a stručného průvodce.



 

SVĚT (+ UKÁZKA KOMPLETNÍ TROJSTRANY)

Nejdříve si prohlídnete úvodní stranu každé kapitoly a pročtete si malou mapku v pravém horním rohu, kde se dozvíte, co kde máte hledat a co se kde skrývá. Na mapě se pomocí barevných čoček pokusíte vše najít a nakonec otočíte na atlas, kde se o všem, co jste našli, dozvíte detailnější informace.




 

JIŽNÍ AMERIKA

Dnes je v Jižní Americe přes 420 milionů lidí. Polovina z nich žije v Brazílii, největším státě kontinentu. Většina lidí v Jižní Americe mluví Portugalsky a španělsky, ale můžete zde zaslechnout i domorodé jazyky - v této kapitole objevíte karnevalové masky, yerba maté, Bránu slunce, Panovu flétnu, babočku modrou, piraňu nebo například anakondu a zjistíte o všem zajímavé informace. 

 

 

SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA

Severní Amerika je kontinent kontrastů. Rozpíná se od ledové Aljašky až po suchou, rozpálenou poušť, Údolí smrti. Najdete zde zasněžené hory, zapařené deštné pralesy, ospalá městečka a největší světové metropole. V této kapitole objevíte sochu Svobody, totem, Bílý dům, bendžo, sluneční kámen Aztéků, javorový list, bizona, bobra nebo například aligátora a dozvíte se o všem zajímavé informace.


 

AFRIKA

Afrika je nejteplejší kontinent, ale je to také nejdivočejší kontinent - 45% zdejší půdy je nedotčené člověkem, proto je Afrika vyhlášená svými bujnými pralesy, travnatými savanami a žhavými pouštěmi, kde žijí některé ze světově nejoblíbenějších a také nejohroženějších zvířat. V této kapitole objevíte keňský hrnec z lagenárie, etiopské koše, masajský štít, zlatý stolec, baobab, oázu, levharta nebo například zebru a zjistíte různé zajímavosti.


 

ZÁPADNÍ EVROPA

Státy, které se nachází v západní Evropě, byly formovány významnými historickými událostmi. V těchto zemích se nachází některé věhlasné budovy, jako například Eiffelova věž, Big Ben, Koloseum apod. V této kapitole objevíte řeckou keramiku, El Escorial, větrný mlýn, housle, kukačkové hodiny, labuť velkou, ježka, tulipán či například olivu a naučíte se o nich něco nového.


 

VÝCHODNÍ EVROPA

Pokud se procházíte ulicemi měst ve východní Evropě, můžete se cítit, jako byste se vrátili v čase. Je také známá svou nádhernou přírodou jako například úchvatný kaskádový vodopád Bigar nebo jeskynní komplex Devetaška - domov 30 000 netopýrů. V této kapitole objevíte zámek Peleš, samovar, starý most, akordeon, bagel, kohouta, soba, levanduli nebo například delfína skákavého a dozvíte se o nich zajímavé informace.


 

STŘEDNÍ VÝCHOD A ASIE

Většina z hlavních světových náboženství pochází ze Středního východu - křesťanství, islám či judaismus. V této kapitole objevíte Tádž Mahal, sitár, šachy, Hagia Sofia, chánův palác, irbise, páva, pistáciovník nebo například kobru královskou a dozvíte se o nich různé zajímavosti.


 

JIŽNÍ A JIHOVÝCHODNÍ ASIE

Čína je nejlidnatější zemí svtěa a její populace neustále vzrůstá. Je to nejstarší civilizace, která přetrvala do současnosti, a také centrum manufakturní výroby různých průmyslových odvětví. V Japonsku a Koreji najdete vedle sebe starobylé chrámy a moderní mrakodrapy. V této kapitole objevíte Wat Arus, kimono, buddhistický zvonek, nosorožce, orangutana nebo například kokosovou palmu a dozvíte se o nich zajímavé informace.


 

AUSTRALASIE A OCEÁNIE

V Austrálii a na Novém Zélandu žijí vedle sebe evropské kultury společně s domorodými aboridžinci a maory. Najdete zde jedny z nejúžasnějších světových metropolí, nádherné pláže a neobvyklá zvířata. V této kapitole objevíte surt, polynéskou masku, bumerang, maorské řežby, kriketovou pálku a míček, koalu, ptakopyska nebo například akácii a naučíte se o nich zajímavé informace.


 

ARKTIDA A ANTARKTIDA

Na Antarktidě nikdo nežije trvale. Během léta zde pobývá na výzkumných stanicích 4000 vědců ale v zimě jich je pouze 1000. Na Arktidě najdete lední medvědy lovící tuleně pod ledem, který pokrývá Severní ledový oceán. V této kapitole objevíte Terra novu, iglů, parku, sněžnice, kajak, albatrose, karibu, mák nebo dokonce narvala a naučíte se o nich zajímavé informace.


 

DETAILY S ČOČKAMI

Ještě vám ukážu pár fotek focených přímo přes čočku. Nejlépe je z mého pohledu vidět přes červenou, zelená je světlejší ale taky dobře vidíte a u modré musíte mít co nejlepší světlo, jinak vše působí tmavě ale na druhou stranu jsou zvířata poměrně veliká a děti je rozpoznají.








ZÁVĚREM

Hravý atlas je velkoformátovou knihou, což považuji jako výhodu, že se k jedné vejde i více dětí a jelikož máme i další knihu z této série (o které taky brzy napíšu), máme i více barevných čoček a holky tak mohou jednu knihu prohlížet skrze čočky obě. Je to pro ně kouzelné a fascinující. Navíc se naučí mnoho nových slovíček, zajímavostí a informací.

Tento druh knihy považuji za skvělou investici, protože z nich dítě jen tak nevyroste. Bude ho provázet od předškolního věku až po ten školní a pravidelně se ke knize bude vracet. Což mě na tom baví snad ze všeho nejvíc. Mám ráda věci, které s dětmi rostou a vydrží mnoho let.

Pokud vás Hravý atlas zaujal nebo dokonce nadchnul, třeba tak jako nás, a chtěli byste si ho pořídit, najdete ho na eshopu Knihy Dobrovský přímo ZDE.

 

Cena: 399Kč (původně 499Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat