2. února 2022

HRAJEME SI: Party hra Čeština 2.0

S party hrou Čeština 2.0 jsme se poprvé setkali před několika měsíci na deskoherním kroužku v knihovně, kam ji přinesl jeden z hráčů. Jakmile řekl, že bychom si mohli zkusit zahrát češtinu, všichni se hned začali ofrňovat - včetně mě, ve smyslu co to bude za ptákovinu a že nechceme žádný vědomostní hry.

Jelikož jsme ale otevřeni různým hrám, sedli jsme si ke stolu asi v šesti lidech, a čekali jsme, co z toho vyleze. Byli jsme poučeni o tom, že to je party hra a že je hrozně vtipná. Nejdříve jsme nechápali, co na tom může být vtipného, ale jakmile se nám dostaly karty do ruky, hned jsme se všichni začali klátit v křeči břišních svalů. Tak moc jsme se smáli, až jsme si slzy utírali :-).

Od té doby se stala pravidelnou součástí našeho pátečního deskohraní v babyclubu a já jsem moc vděčná Alici Kavkové z firmy 4kavky, díky které máme hru v babyclubu trvale a nejsme závislí na žádném půjčování. Tak se na ni pojďme v této recenzi detailněji podívat.

 

 

OBSAH PARTY HRY

  •  Návod
  • 99 modrých soudcovských karet
  • 300 žlutých karet s definicemi
 


NÁVOD NA PARTY HRU

Pravidla jsou jednoduchá a vysvětlíte je prakticky během minuty úplně každému na potkání. Jeden z hráčů (střídavě) je vždy soudce a vy ostatní ho musíte zaujmou vyložením jedné ze svých karet přímo z ruky. Vždy si hned dolíznete do plného počtu 8 karet v ruce. 

Soudce vyloží jednu modrou kartu, na kterou vy ostatní budete svými žlutými reagovat. Položíte je lícem dolu, aby soudce nevěděl, která komu patří a následně vybere tu, která ho nejvíce zaujala. Ten, koho kartu vybral, si vezme před sebe konkrétní soudcovskou a má bod.

Takto se hraje pořád dokola, střídáte se mezi sebou v tom, kdo je soudce a to až do doby, než se podaří někomu nasbírat 5 soudcovských karet - v tu chvíli hra končí a vítězi můžete gratulovat :-D.


 

V pravidlech je podrobně popsán cíl hry, jakým způsobem hra začíná i jaké jsou typy soudcovských karet - každá z nich má jiné vlastnosti. Jednou budete doplňovat větu, jindy budete pozorovat hraní či malování, dále budete reagovat přímo na konkrétní kartu anebo se budete snažit definicí co nejlépe vystihnout obrázek.


 

Nesmí chybět ani příklady ve hře čtyřech hráčů, popis role soudce, přikládání karet, získávání karet i další tipy a triky, kterými můžete hru zpestřit nebo si třeba i trochu pomoct. Někdy nastanou situace, kdy v ruce nemáte absolutně nic použitelného - v tu chvíli můžete využít možnost výměny karet v ruce a doufat, že vám to k něčemu bude. My tuto možnost ale nevyužíváme a bojujeme s tím, co je.


 

PŘÍKLADY SOUDCOVSKÝCH KARET

Soudcovských karet je pěkný balík, ale i tak se nám několikrát stane, že jsou některé karty ke konkrétnímu hráči jako magnety. Já osobně mám třeba pravidelně kartu "Sex bez ___ si neumím představit." 

I když hrajeme často v té stejné partě a kolikrát už víme, co ten druhý vybere nebo jaké typy karet vybírá a čím bychom ho mohli zaujmout, stále nás hra baví a nejvíc ze všeho si užíváme, kdy si ji můžeme zahrát s někým úplně novým.

Abych pravdu řekla, tak jsme víceméně vyřadili karty "namaluj nebo zahraj", které jsme využívali prvních několik měsíců a občas je do hry vrátíme, když je chuť. Ale spíše hrajeme bez nich.




 

PŘÍKLADY DEFINIČNÍCH KARET

Pokud mě sledujete pravidelně (hlavně pátky), tyto karty sdílím pokaždé, co Češtinu 2.0 hrajeme a vy na ně pokaždé skvěle reagujete. Nejlepší na tom je, že i když Češtinu 2.0 hrajeme pravidelně někdy od podzimu, nastane situace, kdy se nám do ruky dostane karta, kterou jsme ještě neviděli. Karet je 300 a i když jich můžete znát třeba polovinu už zpaměti, může se stát, že narazíte na úplnou novinku a to mě na tom fascinuje nejvíc.

Některé karty jsou vtipné, jiné jsou eroticky zaměřené a pak přímo jsou i sprosťárny, proto je hra v podstatě pro věk 15+ .. což převážně na deskohraní splňujeme a využíváme toho, že nám tam zatim nechodí mladší děti hahaha. 

Typy karet mi ale obecně přijdou vyrovnané .. nemůžu říct, že by to byla třeba vyloženě sprostá hra. Je tam od všeho něco a spoustu slov jsme zařadili do běžné mluvy. Je vtipné, že kdo hru nezná, tak mnohdy vůbec neví o čem je řeč a my se přitom v křeči klátíme smíchy :-D. 






 

PŘÍPRAVA HRY

Příprava hry je super rychlá. Stačí pořádně zamíchat modré karty, dále pořádně zamíchat žluté karty a každému z hráčů rozdat 8 žlutých karet, které budou tvořit jeho ruku a se kterými se pokusí zaujmout soudce. Minimální počet hráčů jsou 3 ale čím víc vás je, tím je to lepší. My hrajeme minimálně v 5 hráčích, abychom z toho vyždímali co nejvíce.

Nejprve si pročtěte v klidu všechny své karty v ruce, snažte se neudusit smíchy, a hned potom může hra začít. Jakmile jste soudce, nepoužíváte své karty v ruce ale pouze vybíráte z těch, které vám ostatní předloží k soudcovské kartě. 

Bříšákům nazdar!


 

REAKCE NA KARTY SOUDCE

Pro příklad toho, jak reakce mohou vypadat, jsem si vybrala žluté karty do ruky a pokusila se jimi reagovat na modré soudcovské karty. 

Někdy máte pocit, že jste vybrali nějakou pitomost a ono vám to může ve finále vyjít - to už se mi stalo několikrát. Jeden hráč dokonce otočil všechny karty lícem dolu a vykládal je na soudcovskou náhodně. Vůbec to nebylo poznat a kolikrát se i trefil :-D.

No a kolikrát vzniknout naprosté patlaniny, u kterých se skácíte smíchy pod stůl a nemůžete ani zalapat po dechu, jak vás naprosto rozloží :-D. A pak vzniknou i kombinace, které jsou ze života nebo z vašich nedávných zkušeností a to je pak opravdu trefa do černýho :-D.







ZÁVĚREM

Tak to je party hra Čeština 2.0 :-D.

Je to hra, po které rádi sáhneme při čekání na ostatní hráče nebo ji využíváme jako vstupní hru pro nováčky. Troufám si říct, že rozbije takovou tu vlnu studu mezi novými lidmi, uvolní atmosféru a tak moc se u ní vždy zasmějeme. 

Výborná hra na oslavy narozenin, silvestr nebo jakékoliv posezení s přáteli u sklenky něčeho dobrého.

Nedávno ji s námi hrála kamarádky sestra, která je učitelkou a náramně si hru užívala. Jen jeden z puberťáků v jednu chvíli lehce rudnul, když jí jako soudkyni nahodil lehce erotickou kartu a ona si ji opravdu vybrala :-D.

Doufám, že vám recenze pomohla v rozhodování a že už nebudete dále přemýšlet, jestli hru pořídit nebo ne. Najdete ji na eshopu 4kavky.cz přímo ZDE. A neváhejte, protože je dostupných už jen posledních pár kousků za skvělou cenu !!!


Cena: 690Kč (původně 990Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat