23. února 2022

HRAJEME SI: Kooperativní hra Zombie Kidz Evoluce

O této hře jsem toho četla už mnoho ve skupině Deskovky pro tři bratry, ale nepůsobila na mě tak, že bych ji holkám pořizovala, i když by se jim tématicky zaručeně líbila. Nemám totiž moc ráda jednorázové hry, i když občas koupím nějakou únikovku, protože nás to na druhou stranu baví a užíváme si to.

Klaudinka je dlouhodobě nadšená z deskovky Karak a z pátrací hry Kulišák, jenže to chce hrát neustále dokola a já chtěla nějakou změnu. Když jsem ve skupině tří bratrů četla, jak je tahle hra ideální pro Klaudinčin věk, rozhodli jsme se zariskovat a pořídit ji pro ni k Vánocům.

Nakonec z původně vánočního nákupu na 4kids.cz vznikly nápady na další recenze, ke kterým by stejně nakonec došlo, jen mnohem později. A tak bych vám, ve spolupráci s 4kids, chtěla hru Zombie Kidz Evoluce blíže představit. Ukrývá se v ní totiž mnohem víc, než je na první pohled zřejmé a hra je proto pro mě opravdu příjemným překvapením :-).


 

OBSAH HRY

  • Oboustranný herní plán (noční a denní strana)
  • 1 kostka zombie
  • 4 žetony hrdinů
  • 8 žetonů zombíků
  • 4 žetony zámku
  • 8 plastových stojánků
  • 13 zalepených obálek s tajným obsahem
  • Pravidla obsahující samolepky a průkaz lovce zombií

 
 
PŘÍRUČKA LOVCE ZOMBIÍ (PRAVIDLA/NÁVOD)
 
Hned na úvod jste upozorněni nepřehlédnutelným varováním, abyste neotevírali zalepené obálky dříve, než k tomu budete vyzváni. Vyzváni budete pokaždé, co v tabulce postupu (na zadní straně příručky) dosáhnete samolepkou k ikoně obálky a přelepíte konkrétní číslo.
 

 
 
V příručce se mimojiné dočtete také cíl hry, přípravu hry, přehled hry ve čtyřech krocích a nesmí chybět ani příklady hry - my se ale stejně raději podívali na videonávod pro jistotu. Dočtete se také o rozvoji hry a různých misích.
 

 
 
Uprostřed příručky jsou listy samolepek, které budete lepit na zadní stranu dle vašeho herního pokroku - po každé hře lepíte samolepku s mozkem a trofeje přichází na řadu, jakmile dokončíte nějakou konkrétní misi nebo skupinu misí. Samolepky se lepí pokaždé, co dohrajete hru - bez ohledu na to, jestli jste vyhráli nebo prohráli.
 

 
 
Dále objevíte prostor na pokročilá pravidla - ta se ukrývají v jednotlivých obálkách a postupně je budete lepit dle toho, jak vás sama hra navede.
 

 
 
Poslední strana je PRŮKAZ, který si vyplníte a můžete si do něj nalepit fotku, obrázek nebo něco nakreslit. Stejně tak můžete vymyslet jména pro všechyn čtyři hrdiny i zombíky.
 

 
 
HERNÍ ŽETONY
 
Herní žetony jsou z pevného kartonu a v krabici je na ně vyznačen prostor. Vše se přehledně uloží a při ukládání hry "nastojáka" se nic nevysypává a drží na svém místě. Čtyři hrdinové (žlutá, modrá, zelená, růžová), čtyři kulaté zámky a osm zombíků, kterým budete bránit v obsazení školy.
 

 

 
KOSTKA A PLASTOVÉ STOJÁNKY
 
Abych pravdu řekla, nejsem zastáncem plastových stojánků, protože se jimi většinou figurky dost ničí - například u hry Karak se nám figurky při zasunutí do stojánku rozedřely. 
 
V tomto případě ale nejsou naštěstí tak moc natěsno. Sice po nich zůstane otisk ale nic viditelného nebo nic, co bych nazvala poničením.
 
Kostka na sobě má 5 různých barev dle barev místností a jednu část má prázdnou - tu chcete házet nejvíc, protože do školy nevchází žádný zombík. Barvy naopak bohužel určují, do které části školy zombík přichází.
 

 

 
13 ZALEPENÝCH OBÁLEK S TAJNÝM OBSAHEM
 
Tohle musí být geniální záležitost pro každé dítě. Tajné obálky, které nesmí otevřít až do doby, než přijde ten správný čas. Většinou jsou malé ale pár jich je větších. V obálkách najdete buď jeden prvek, který hru zpestří anebo jich může být i více.
 
Můžete se těšit na překvapení v podobě dalšího herního obsahu, na samolepky odznaků hodností - což znamená povýšení, dále se můžete těšit na samolepky s pokročilými pravidly anebo na nové samolepky misí.
 
Na to, že hru strčím pomalu do kabelky, je velmi obsáhlá a má se kam rozvíjet i když ji budete mít odehranou třeba klidně třicetkrát. Políček na samolepky je ještě o kus víc :-).


 
 
OBOUSTRANNÝ HERNÍ PLÁN
 
Já mám takový úděsný celoživotní problém - nemám odhad. Vidím, že něco nějak měří, ale nedokážu si to představit dokud to nedržím v ruce. Můžu si to ukazovat na pravítku, na metru ale stejně je to pro mě málo a kolikrát jsem překvapená, že je něco menší, než bych čekala.
 
Hrací plán je k mému překvapení malý. Ona celkově ta krabice od hry je malá, až jsem si říkala, jak se tam vůbec hra může vejít. Ale to vůbec není nic proti ničemu, protože větší plán ani nepotřebujete - převážně jen chodíte z místnosti do místnosti a likvidujete zombíky, takže k čemu něco většího. Navíc je hra skladná a můžete si ji brát všude sebou.
 
Herní plán je oboustranný - má denní a noční stranu, kterou hrajete dle konkrétního počtu hráčů. Jedna strana je pro dva hráče a druhá pro 3-4 hráče. Je to rozděleno z důvodu, že ve hře dvou hráčů máte lepší průchodnost mezi místnostmi.
 



PŘÍPRAVA HRY

Pokud budete hrát ve dvou hráčích, zvolte si noční stranu herního plánu. Pokud ale budete hrát ve 3-4 hráčích, otočte ho denní stranou nahoru. Je to z důvodu, že noční strana má navíc dveře dovolující průchod mezi místnostmi bez nutnosti procházení středem školy.

Na každý vchod (každý roh herního plánu) umístěte náhodně jednu zombie a ze zbylých zombíků vytvořte rezervu ve smyslu, že je pod herní plán vyskládáte do řady.

Každý hráč si vybere svojí figurku hrdiny a hra může začít.



PRŮBĚH HRY

Každý hráč má 4 akce, které se musí provést popořadě:

  1. Hodíte kostkou a dle barvy umístíte zombie do školy
  2. Přesunete svého hrdinu do sousedící oblasti anebo ho ponechte tam, kde je
  3. Odstraňte hrdinu z oblasti, kde stojí (můžete odstranit až 2 zombie)
  4. Pokud jste se u vchodu sešli s dalším hráčem, můžete si plácnout a na vchod umístit zámek

Tímto způsobem pokračujete stále dokola až do doby, než umístíte všechny čtyři zámky (výhra) anebo do doby, než vám dojdou zombíci v rezervě (prohra). Je to opravdu rychlovka a vše krásně odsejpá, i když občas musíte zapřemýšlet více co a jak vykonat.

CÍL HRY

Společným cílem všech hráčů tedy je umístit všechny 4 zámky na svá místa dřív, než dojde počet zombíků v rezervě pod hracím plánem. Jakmile není odkud zombíky brát, prohráli jste.


PŘÍKLADY MISÍ 

  • Vyhrajte hru bez zombií zbývajících v rezervě
  • Vyhrajte hru s nejméně 5 zombiemi v jedné oblasti
  • Vyhrajte hru se dvěmi hráči na denní straně herního plánu
  • Vyhrajte tři hry v řadě
  • Vyhrajte hru nejméně 1 měsíc po vaší první hře

ZÁVĚREM

Ke hře jsem byla hodně skeptická a nečekala jsem od ní moc, ale předčila má očekávání a z frfňala jsem velkým nadšence a určitě časem pořídíme i Zombie Teenz, o tom už teď není pochyb. Možná to bude další tip pro Klaudinku jako dárek k narozeninám nebo jen tak pro radost :-).

Hra je pro děti ve věku 7+ a zabere opravdu pár minut. Většinou si zahrajete několik partií po sobě, zvlášť když se vám povede prohrát, tak chcete zaručenou odvetu. Je určena 2-4 hráčům a likvidování zombíků v dnešní době baví většinu dětí. Pamatuju si, jak Klaudinka přišla se zombíky už ve školce .. no, je v první třídě a drží se jí to pořád. To se můžu snažit jak chci, aby se jí takový paskvily vyhýbaly .. hahaha :-D.

Zombie Kidz Evoluce zaujmou děti tématicky, odehrají se rychle, jsou moderní a jsou skvělou hrou i na cesty - dovolenou, chatu, zahradu, k babičce, do vlaku apod. Osobně jsem se pozastavovala i nad cenou, přišla mi vyšší a nevěděla jsem, co si o tom myslet, ale jak jsem psala už výše, malá krabička schovává velký obsah. Pokud vás hra zaujala, líbí se vám herní kooperace, a chtěli byste ji pořídit, najdete ji například na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 479Kč (původně 649Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat