22. února 2022

HRAJEME SI: Kooperativní hra Jeníček a Mařenka

Je to víc jak rok, co máme doma hru Popelka od Granny a jakmile jsem zjistila, že bude další hra ve stejné grafice, kterou jsem si absolutně zamilovala, věděla jsem, že ji pořídíme naší Sofince. Sofinka je trochu jiný hráč deskovek. Takový něžný, křehký, nesmíte ji naštvat a musí se jí hra líbit. Kromě toho všeho musí mít i náladu, klasicky :-D.

Tato kooperační hra Jeníček a Mařenka je v podstatě hra na honěnou, kdy obíháte figurkami kolem krabice, skládáte sladkosti, sbíráte perníčky a snažíte se, aby vás Ježibaba nedoběhla anebo abyste naopak nedoběhli vy jí. Je potřeba vyvažovat postup všemi figurkami a pečlivě si rozmyslet, co kam položíte.

Sofinka ji dostala k Vánocům a já bych vám ji v této recenzi chtěla detailněji představit. Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • 40 kartiček sladkostí
  • 4 klobouky ježibaby
  • 2 startovní kartičky (oboustranné!)
  • 8 žetonů perníčků (oboustranné)
  • Perníková chaloupka
  • 3 dřevěné figurky (Jeníček, Mařenka, Ježibaba)
  • Pravidla (česky/slovensky)


 

PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

Sestavením perníkové chaloupky vám vznikne krásná 3D hrací plocha, kolem které budete s Jeníčkem a Mařenkou běhat, abyste utekli zlé Ježibabě. Chaloupka je z pevného kartonu a složíte si naprosto jednoduše - s malou pomocí rodičů ji složí i samo dítko.


 

Kolem perníkové chaloupky je označeno místo pro startovní pozici jak Ježibaby, tak i Jeníčka s Mařenkou - ti startují na stejném políčku oba dva.



 

USKLADNĚNÍ V KRABICI

Líbí se mi, že veškeré herní komponenty můžete schovat pod základ krabice, aniž by pak různě lítaly nebo krabici otevíraly. Uskladňuji hry "nastojáka" a tohle je skvělá výhoda :-).


 

PRAVIDLA HRY/NÁVOD

Návod je malou brožurkou s detailně popsaným složením chaloupky, přípravou hry, průběhem hry, rozepsanými žetony perníčků, kdy je konec kola či konec hry apod. Dokonce se v ní dočtete, jakým způsobem zvýšit obtížnost hry - i když sama o sobě není zas tak úplně jednoduchá :-).




 

ŽETONY SLADKOSTÍ

Žetonů sladkostí je celkem 40 a když už se dítku nebude chtít přímo hrát, může si sladkosti skládat bokem jako puzzle. Barevné puntíky slouží pouze k určení případného posunu počtu políček, o který se figurky na konci kola posunou. Nemusíte je skládat jako domino barvami k sobě.


 

KLOBOUK JEŽIBABY

Klobouk Ježibaby je pěkný prevít. Jakmile ho otočíte, musíte posunout Ježibabu o tolik políček, kolik je fialových puntíků na vnějších stranách kartiček, které sestavujete. Následně klobouk dáte do krabičky, vezmete si novou kartičku a hraje další hráč.


 

STARTOVACÍ KARTIČKY

Startovací kartičky jsou oboustranné. Volíte si ji dle počtu hráčů. Pokud hrajete ve dvou, vybere si kartičku se dvěmi puntíky apod. Puntíky souvisí s případným posunem Ježibaby, proto jsou ve verzi pro dva hráče různě rozmístěné.



 

PŘÍVĚSKY/MEDAILE (?)

Tyto komponenty jsem dokonce i googlila ale nevygooglila. Jsou to podle mě medaile nebo přívěsky na krk pro děti a to buď na památku anebo za úspěšné odehrání hry. Holky mají rády cokoliv takhle na krk, takže i kdyby to nebyla medaile či přívesek, stejně to pro tento způsob zabavily :-D.


 

ŽETONY PERNÍČKŮ

Perníčků si pro hru vyberete vždycky pouze 5 a jakmile je všechny nasbíráte, hra končí a vy jste vyhráli - jenže to není tak úplně jednoduché. Jakmile získáte žeton perníčku, obrátíte ho a vykonáte bonus, který vám přísluší.

Buď můžete posunout libovolnou figurku o jedno políčko jakýmkoliv směrem anebo o dvě jakýmkoliv směrem - záleží na tom, kolik koleček na perníčku je. A co se týče sněhové vločky, tou můžete zrušit pohyb libovolné figurky.

Tímto způsobem se můžete pokusit hru zachránit ve chvíli, kdy máte namále. A že takových příležitostí bude habakuk.




 

DŘEVĚNÉ FIGURKY

Líbí se mi, že jsou figurky dřevěné a poměrně veliké, aby s nimi mohly dobře manipulovat i menší děti - i tak to chce ale trochu zručnosti, protože na krabici nedrží úplně pevně a kolikrát mohou spadnout, když o ně škobrtnete. Nesmim si odpustit ani poznámku mého kamaráda, který v první chvíli litoval Jeníčka, že by takhle naražený rozkrokem být teda nechtěl :-D


 

PŘÍPRAVA HRY PRO DVA HRÁČE

Sestavte perníkovou chaloupku a postavte ji doprostřed stolu. Z kartiček sladkostí vytvořte čtyři hromádky a do každé z nich zamíchejte jeden ježibabin klobouk. Vyberte si startovní kartičku dle počtu hráčů, tu položte doprostřed, aby se vám dobře žetony skládaly a každému hráči rozdejte dvě kartičky sladkostí. Nezapomeňte umístit figurky na startovní pozice.


 

PRŮBĚH HRY

Začínající hráč vybere jednu ze svách dvou kartiček a přiloží ji ke startovní kartičce dle své volby tak, aby přiléhala okrajem. Vždy po přiložení kartičky doberete druhou, abyste pokaždé měli výběr ze dvou a hraje druhý hráč. Přikládanou kartičku můžete otáčet (podobně jako tetris). Jakmile odehrál i druhý hráč je konec kola a musí se hýbnout figurkami.

Figurkami se hýbe v určitém pořadí - nejdříve Jeníček s Mařenkou a následně Ježibaba. Posouvají se vždy o tolik políček, kolik je puntíků na vnějším okraji sestavených kartiček (okraj do prostoru, neukončený jinou kartičkou.

Jakmile jsou figurky posunuté, následuje další kolo přikládání kartiček. Pokaždé, když dokončíte sladkost, vezmete si ze střechy chaloupky perníček a musíte jich nasbírat 5. Když přiložíte kartičku s hvězdičkou, okamžitě si můžete vzít perníček. Drobečky stěžují hru, protože za ně nedostanete perníček. Tímto způsobem hrajete až do konce hry, který může skončit různými verzemi:

  1. Podaří se vám nahromadit 5 perníčků - vyhráli jste!
  2. Ježibaba chytí alespoň jedno z dětí - prohráli jste!
  3. Jedno z dětí je příliš rychlé a dožene Ježibabu - prohráli jste!

PŘÍKLAD ROZESTAVĚNÝCH SLADKOSTÍ

Vůbec není sranda přikládat kartičky, které vám náhodně padají do ruky. Musíte přemýšlet nad tím, aby se Ježibaba nehýbala moc rychle ale zároveň abyste ji sami nedohnali. Je potřeba všechny postavy ve hře vyvažovat. Tak či tak počítejte s tím, že budete prohrávat :-D. My prohráli i když jsme s manželem hráli jenom ve dvou .. hahaha :-D.


 
 
ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, tato hra se mi líbí o kus víc, než Popelka. Doporučuje se dětem ve věku 6+, což jsem si nejdřív říkala proč? Ale po odehrání hned první hry nám bylo jasné, že to nebude zas tak jednoduché a je potřeba u hry více přemýšlet. Sofince bylo v říjnu pět a řekla jsem si, že bychom to mohli zkusit. Záleží vždy na individualitě každého dítěte.

Asi jsem na tohle trochu jiné povahy, ale to, že se hra nemusí pokaždé vyhrát mě hecuje a motivuje k tomu, abych ji hrála víc. Někoho by to mohlo odrazovat ale já takhle miluju hru This war of mine, která se dá vyhrát zřídkakdy a povede se vám možná tak jedna výhra z deseti her. Žene mě to kupředu a o to víc ji chci hrát. Stejně to mám i tady, i když jde o dětskou hru.

Navíc je kooperativní, takže i když se prohraje, je to prohra celé skupiny a ne jednotlivce - což sama osobně taky snáším mnohem lépe, jinak stále neumím prohrávat. Holky jsou v tomhle docela po mně a já je chápu, i když bych byla raději, aby to tak neměly.

Výhoda kooperace je i v tom, že mohou hrát sami společně sourozenci, protože starší vždy povede toho mladšího. Musí mezi sebou komunikovat a pomáhat si, což docela trénuje i sourozenecké vztahy.

Líbí se mi i to, že je hra rychlá a jedna partie zabere kolem dvaceti minut, když si ji užíváte lážo plážo na pohodu a nikam nespěcháte. Přeci jen ne každé dítko dokáže udržet pozornost u celé hry a i těch dvacet minut je kolikrát strop. Takže v podstatě ideál :-).



 

Pokud vás hra Jeníček a Mařenka zaujala a chtěli byste ji dětem pořídit, najdete ji například na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.


Cena: 289Kč (původně 359Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat