9. února 2022

UČÍME SE: Hravá anatomie 3v1 - aneb lidské tělo třemi různými pohledy

Poslední dny se v recenzích zabývám interaktivními knihami, které si můžete prohlížet třemi různými pohledy pomocí trojbarevných "čoček". Jako první knihu, z edice "Objevuj svět pomocí magické trojbarevné čočky" jsem psala recenzi na knihu Hravý atlas a dnes se podíváme detailněji na Hravou anatomii - další knihy z této série jsou Hravá příroda, Hravé strašení a Hravý dinosauři.

"Objevte neuvěřitelná tajemství lidského těla, která vám svými kaleidoskopickými ilustracemi zprostředkuje duo milánských designérů Carnovsky. Prohlédněte si pomocí magické rentgenové čočky lidské tělo od hlavy až k patě. Zjistíte, jak srdce pumpuje krev do celého těla, co se děje, když dýcháte, seznámíte se s jednotlivými kostmi a prozkoumáte úžasný mozek."

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

KOUZELNÉ ČOČKY V KAPSE

Jakmile otočíte na první stranu, narazíte na kapsu s barevnými čočkami. Je to pruh s barevnými čtverci, které jsou popsané. Čočky nejsou moc veliké, a proto je potřeba mít ji co nejblíže u oka - u modré čočky je potřeba mít zároveň co nejlepší světlo.


 

Pomocí červené čočky uvidíte kostru, pomocí zelené čočky uvidíte svaly a modrá čočka vám ukáže všechny orgány a cévy. Vše je popsané i přímo na pruhu s čočkami.


 

ÚCHVATNÉ LIDSKÉ TĚLO

Následující strana popisuje, co vás v knize čeká, jaké jsou v ní kapitoly a jakým způsobem s knihou pracovat. Každá kapitola má tři listy - jednotlivé části těla s fakty o jejich fungování, rentgenovou místnost a anatomickou místnost.



 

LIDSKÉ TĚLO (+ UKÁZKA KOMPLETNÍ TROJSTRANY)

Nejdříve si prohlídnete úvodní stranu každé kapitoly a v pravém horním rohu si pročtete informace o tom, co pod konkrétní barevnou čočkou uvidíte. Následně vás čeká rentgenová místnost s kompletním lidským tělem a nakonec si v anatomické místnosti pročtete detaily kostry a svalů.




 

HLAVA

Hlava je nejdůležitější částí lidského těla, která nám umožňuje vnímat okolní svět. mozkový kmen zajišťuje, dokonce i ve spánku, dýchání a srdeční činnost, a právě během spánku mozek vytváří vzpomínky, zpracovává nové informace a regeneruje. Lebka chrání mozek před poraněním a je tvořena 22 kostmi.



 

OČI A UŠI

Vše, co si vychutnáváme (jídlo, přátelství, dotek, hudbu, filmy), prožíváme svými smysly, které nás ale také dokáží varovat před nebezpečím. Přibližně 40% plochy mozku je vyhrazeno pro zpracovávání informací přicházejících z očí.


 

ÚSTA A NOS

Kromě toho, že nám ústa umožňují mluvit, v nich začíná trávicí soustava. Nos má na starosti čich a převážnou část chuti a za zbytek chuti je zodpovědný jazyk, který nám umožňuje mluvit a polykat.


 

SRDCE

Srdce je svalový orgán o velikosti sevřené pěsti. Dříve si lidé mysleli, že je srdce sídlem emocí, když se jeho tlukot s pocitem strachu či vzrušení zrychlí. Srdce tluče, aby rozvádělo krev do celého těla a udržovalo nás naživu. Za život udeří až tří miliardakrát.


 

ŽEBRA A PLÍCE

Dýcháte, aniž byste o tom přemýšleli. Vaše dvě plíce vyplňují skoro celý hrudník a s každým nádechem se roztáhnou jako balóny. Jsou tvořeny houbovitou tkání, která se může velmi snadno poškodit, proto jsou chráněny kostmi hrudního koše a několika vrstvami svalstva.


 

BŘICHO

Břicho je jednou z nejpracovitějších částí lidského těla. Pod vrstvou kůže a svalů máme orgány trávicí soustavy a močové ústrojí, které rozkládají potravu a odvádějí z krevního oběhu přebytečnou vodu a škodlivé látky.


 

JAK SE VYVÍJÍ DÍTĚ

Na počátku jsme nebyli ničím jiným, než sotva viditelným shlukem buněk. Když se žena nachází přibližně v šestém týdnu těhotenství, začne plodu tlouct srdce. V pátém měsíci je veliký asi jako banán a začíná kopat. V devátém měsíci je miminko připraveno přijít na svět.


 

PAŽE A RUCE

Na rozdíl od většiny ostatních živočichů se lidé vyznačují takzvanou opozicí palce, což znamená, že se palec může dotknout všech ostatních prstů - díky tomu spolu prsty mohou spolupracovat a uchopovat, držet či zvedat různé věci. Ruce nám zároveň pomáhají komunikovat - píšeme s nimi, máváme, dotýkáme se a dáváme různé signály.


 

NOHY A CHODIDLA

Nohy nám umožňují běhat, chodit, tančit i třeba skákat, a proto musí být naše kosti a svaly obzvlášť silné. Chodidla jsou plná kostí a vazů. Zhruba čtvrtina všech kostí v těle se nachází v chodidlech - jedná se o 26 kostí napojených na 33 svalů a 107 vazů.


 

PODROBNÁ ANATOMIE

Každá kapitola má svoji podrobnou anatomickou místnost, ve které se dozvíte spoustu zajímavých informací o konkrétních orgánech lidského těla. Na těchto dvoustranách je vše detailně a podrobně popsáno a rozebráno.




 

DETAILY S ČOČKAMI

Stejně jako u předchozí recenze je nejlépe je z mého pohledu vidět přes červenou, zelená je světlejší ale taky dobře vidíte a u modré musíte mít co nejlepší světlo, jinak vše působí tmavě. Ale pokud máte dobré denní světlo, vidíte vše hezky.







 

ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, Hravá anatomie mi přijde mnohem hezčí a propracovanější, než Hravý atlas a jsem naprosto paf, jaké detaily v ní jsou, jak je popsaná a co v ní mohou děti všechno vidět. Kéž bych takovou knihu měla na zdrávce hahaha, třeba by mi šlo všechno do hlavy mnohem líp :-D.

Hravá anatomie je velkoformátovou knihou, což považuji jako výhodu, že se k jedné vejde i více dětí a tím, že knih z této série máme víc, tak máme i více barevných čoček a holky mohou jednu knihu prohlížet skrze čočky obě. Je to pro ně kouzelné a fascinující. Navíc se naučí mnoho nových slovíček, zajímavostí a informací.

Tento druh knihy považuji za skvělou investici, protože z nich dítě jen tak nevyroste. Bude ho provázet od předškolního věku až po ten školní a pravidelně se ke knize bude vracet. Což mě na tom baví snad ze všeho nejvíc. Mám ráda věci, které s dětmi rostou a vydrží mnoho let. Pokud vás Hravý atlas zaujal nebo dokonce nadchnul, třeba tak jako nás, a chtěli byste si ho pořídit, najdete ho na eshopu Knihy Dobrovský přímo ZDE.

 



 

Cena: 447Kč (původně  499Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat