1. listopadu 2018

ČTEME: Haló, Haló, paní Kočko!

Na tuto knihu jsem narazila úplnou náhodou, kdy mě oslovil přímo její autor.

I přes to, že pravidelně vybírám z nového edičního plánu nakladatelství Portál, tak jsem tuto knihu přehlídla. Což mě docela překvapilo, protože nepůsobí zrovna tak, že by se dala snadno přehlídnout.

Až později jsem zjistila, že jde o stejného ilustrátora, který ilustroval krásnou ale velmi smutnou knihu Kamzíkův velký skok, kterou jsem nedávno recenzovala.

Přiznám se, že jsem vůbec nepoznala, že se jedná o stejného ilustrátora i když mě ilustrace zaujaly dost podobnou zvláštností a originalitou. No a nakonec jsem zjistila, že překladatelem této knihy je Daniel Rušar, který Kamzíkův velký skok napsal :-).

Tato kniha ale není vůbec smutná, spíše poučná a trochu mi i připomíná nepřátelství kocoura Toma a myšáka Jerryho.

Kdo jste milovníkem podobných pestrobarevných ilustrací, tak je kniha přímo pro Vás!




Příběh vypráví o myškách Timovi a Pimovi. Jsou to bráškové, kteří se vydali na procházku. Těšili se z krásného dne, když v tu ránu o něco zakopli. O něco, dlouhého a chlupatého. No a nenapadlo je nic lepšího, než za tu dlouhou a chlupatou věc zatahat.

Jenže, to byl ocas kočky a kočka nemá ráda myši! Uuuuuuáááááááá. Začala velká honička. A tak se myší bráškové poprvé setkali s kočkou, PANÍ kočkou.




Prozradím Vám ale, že díky zázraku zvanému DÍRA narazili na kamaráda ježka.





Kamarád ježek byl zrovna moc zaříkal, protože byl koš s ovocem tůze těžký a sám ho nemohl za žádnou cenu odtáhnout. Obával se, že zůstane snad úplně bez jídla.




Nebylo by to ale přeci žádné přátelství, kdyby kamarádovi ježkovi myšáci odmítli pomoct. Ujistili tedy ježka, že mu pomohou a dali se do práce.

Ježek myšákům moc poděkoval a dal jim na cestu dvě sladké švestky.




Tím ale jejich dobrodružství zdaleka nekončí, protože kočíčí oči PANÍ kočky svítí na každém rohu a myšákům to zatahání za ocas jen tak nepromine.




Tim a Pim si mysleli, že už je po všem a paní kočku z hlavy úplně vypustili. Nacpali si bříška těmi výbornými šťavnatými švestkami, které dostali od kamaráda ježka a rozhodli se, že si zdřímnou.





Ten stín byla PANÍ kočka! Úspěšně je vyčíhala a přiklopila je svým hrncem.




No a co teď? To je průšvih, pěkný průšvih. Jak to bude s myšáky dál? Co myslíte? Já už Vám ale nic neprozradím, ať to taky trochu napínám.

Můžu Vám ale říct to, že přijde na řadu stará moudrost, která praví "V NOUZI POZNÁŠ PŘÍTELE". Takže nebojte, kniha skončí krásným přátelským happyendem.




DOPORUČENÝ VĚK

Oficiální doporučení je v rozmezí 3-8 let. Spíše bych z mého pohledu knihu doporučila klukům. Přeci jen je více akční, rebelská, provokatérská a navíc o dvou brášcích - rošťácích.

Každopádně Sofince přijde velmi vtipná a neustále se v ní něčemu směje :-D. Knížky, které mají holky po ruce se snažím průběžně střídat, jelikož si vždy oblíbí jednu a jiných se nevšímají.

Takže aktuálně i přes to, jak může na nás dospělé zvláštně a bláznivě působit, je u nás jednou z nejprohlíženějších a nejčtenějších :-).


ZÁVĚREM

Kolikrát když vidím podobné ilustrace, tak si říkám, že bych chtěla vidět, jak se takové zmatky barev dostanou do tvarů a různých obrázků. Jsou to doslova výbuchy čmáranic a různých otisků, ze kterých sálá energie.

Kniha je většího formátu, vtipně a tak nějak i rebelsky podaná, mile rozepsaná a hlavně s jedním ze základních poučení, že v nouzi poznáte přítele - s čímž mám naštěstí velké zkušenosti a jsem za to moc vděčná :-).

Nenajdete v ní mnoho textu, ale obrázky jsou barvité a výstižné. Je chytlavá a děti zaujme právě svými ilustracemi. Sofinka mě z ní nenechá ani číst, bohatě jí stačí prohlížení a napodobování naštvané kočky :-D.

A pro zajímavost informace, že si mnohé slovenské mateřské školy knihu zvolily při vysvětlování hodnoty přátelství.


Pokud Vás kniha natolik zaujala, že byste si ji chtěli pořídit, najdete ji na oficiálním eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE


Cena: 169Kč

1 komentář:

  1. Knihu jsme koupili na základě mnoha kladných ohlasů z blogů i komentářů na internetu. Ilustrace jsou krásné a dokonce mi připomněly jednu knihu z mého dětství s podobně "záplatovanými" obrázky. Příběh nás ale moc nezaujal, přijde mi plytký a bez pointy, text mi při předčítání trochu "drhne". A že na mě vybafne klišé s ježkem a ovocem zrovna z takové pěkné a současné knihy jsem už vůbec nečekala. Za mě je ten celkový dojem trochu škoda.

    OdpovědětVymazat