26. srpna 2019

ČTEME: Jaro, Léto, Podzim a Zima v kostce

Nevím, jestli vůbec existuje někdo, kdo ještě tato velkoformátová leporela nezná. Určitě je znáte všichni, protože se jedná o nejoblíbenější knihy pro nejmenší.

V letošním roce vyšla novinka, která tato leporela vcukla do jedné malé sady v praktickém formátu 15x19cm. Takže pokud po nich toužíte a nemáte prostor na ta velká, je tato verze pro Vás tou nejlepší volbou.

Ve spolupráci s eshopem Megaknihy Vám tuto sérii představím. Já ji zvolila především proto, že zabere málo místa, knihy jsou neustále pohromadě a vejdou se do každého batůžku na cesty.




"Renomovaná autorka a ilustrátorka dětských knih Rotraut Susanne Bernerová vypráví jednoduchou řečí obrázků příběhy všedního dne, obratně a vtipně splétá dohromady drobné epizody. Malí čtenáři a malé čtenářky mohou v knížce hledat postavičky a zvířátka a sledovat, co dělají od první do poslední stránky. Kudy chodí teta Květa, kde si kluk Ondra bude hrát s kamarády, co dělá ve městě liška. Stávají se malými detektivy a zjišťují například, proč Pepa upadl, jak se dostal klobouk na strom, a luští mnoho dalších hádanek."




Sada je opravdu praktická a velikostně ideální pro malé dětské ručičky. Je to doslova přesná kopie velkých formátů. Jen možná nějaké drobné detaily v této malé verzi nemusí být tolik znatelné, jako v té velké. 




Klasicky na zadní straně najdete "nápovědu" a informace o jednotlivých postavách, které se můžete pokusit v knihách najít. 




Dozvíte se také jak se jmenují, takže pro Vás budou osobnější.
 



Mít všechny 4 díly pohromadě je parádní v tom, že můžete srovnávat jednotlivé strany. Například se názorně podívat na to, jak se postupně stavěla školka. S výstavbou se začalo v zimě a otevřena byla další rok na podzim.





Na jaře je krásně. Všichni vyrazili do ulic, parku a přírody. Všude je spousta lidí, zvířat a věcí. Zkuste najít Zuzanu, tetu Květu, Jonáše a Julču, policistu Karla, lišku, Micku s Mikešem a další. Povídejte si o tom, co zrovna dělají, kam se chystají a jak se jim daří. 







Léto je tady! Třešně už jsou zralé, děti běhají bosy a po krátké bouřce vykoukne zas sluníčko. Stejně jako v knížce o jaru i zde najdete mnoho příběhů. Podívejte se, kdo přijde Zuzaně popřát k narozeninám. Kam se ztratil tučňák? A kde všude se schovává myška?







Je podzim a lidé v městečku se chystají na posvícení. Na náměstí hraje hudba a všichni radostně tancují. Lampionový průvod vyrazí z nové školky do ulic a děda Vašek s tetou Květou budou soutěžit o nejkrásnější dýni. Opět se setkáme s našimi starými známými z předchozích dílů knížek. Se Zuzanou, Petrem a Pepou, kočkou Mickou a kocourem Mikešem. Je tu taky papoušek Niko, který si občas rád zaletí do města.







Přišla zima. Venku sněží a Vánoce jsou za dveřmi. Na náměstí se koná vánoční trh a v obchodech je tlačenice, protože každý chce koupit nějaký dárek. Do ulic vyrážejí všichni naši kamarádi z předchozích dílů - z jara, léta i podzimu. Nejen lidi, ale i zvířátka. Podívejte se, co dělá Pepa, Julča, kočka Micka a papoušek Niko. Uvidíte, co se v zimě v městečku a jeho okolí děje.







ZÁVĚREM

Proč si pořídit tyto knihy? Na každé straně se děje mnoho věcí a najdete tam spoustu postav. Ilustrace jsou jednoduché a pro děti lépe zapamatovatelné. Vše zůstává stejné, jen se mění dle ročních období, takže vytváří důvěrně známé prostředí. S knihami může pracovat více dětí najednou, ale spolehlivě zabaví i jedno. Rozšiřují slovní zásobu a podporují komunikaci. Vyberete si postavu, kterou můžete sledovat na všech stranách - zjišťovat, co dělá a s kým se setkává. Knihy podporují i fantazii, protože si dítko vytváří příběh samo. 

Jsou vhodné už pro ty nejmenší a zabaví se s nimi i rodič, to zaručeně :-).

Je to opravdu taková základní "výbava" každé dětské knihovny a jsou to jedny z neoblíbenějších knih vůbec. Původně jsem je pořizovat nechtěla, protože těch velkoformátových máme už několik, proto jsem ráda, že vznikla tato sada, která se vejde všude.


Pokud by Vás sada zaujala, najdete ji na eshopu Megaknihy.cz přímo ZDE.


Cena: 281Kč

2 komentáře:

  1. Dobry vecer, Karol, nemela byste tento set knizek na prodej, prosim? 🙏🏻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, stále je používáme, nejsou na prodej :)

      Vymazat