1. dubna 2020

HRAJEME SI: Zdravouš a Mlsanda - Rodinná hra o zdraví

Když u Albi v edici Kvído vyšla hra Obchod, zaujala mě na první pohled a měla jsem ji na svém "wishlistu". Díky MAMAbogu roku jsem ji vyhrála a je to jedna z nejhranějších her u nás doma.

Jaké bylo nadšení, když jsem zjistila, že vyšla hra v podobném stylu, navíc zaměřena na zdravé stravování u malých dětí. Ta mě zaujala snad ještě víc, než Obchod.

Jedná se o kooperativní hru pro děti ve věku 5-10 let. Tým Zdravoušů jde proti jedné čarodějnici Mlsandě a snaží se zachránit Zdravěnku, která je uvězněna na hradě.

Dobrodružná hra, kdy (alespoň u nás) zatím dobro vždy zvítězilo a Mlsanda byla poražena.

Ve spolupráci s Albi jsem si připravila detailní recenzi.




DETAILY PŘI ROZBALENÍ

Hra se otevírá stejně jako Obchod a vzhledem je velmi podobná. Z čehož jsem já osobně nadšená, protože mě tento design moc baví a díky tomu, že hra vypadá jako kufřík, se také dobře přenáší.




Veškeré herní komponenty jsou schované v hlavní části, která obsahuje kartonovou přepážku.




Jelikož Zdravoušové i Mlsanda hrají vždy na své straně, hra tím pádem obsahuje také dva vchody do Semtamovic. Semtamovice jsou záludným místem, ve kterém mají lidé rádi sladká, tučná a slaná jídla a kde vládne čarodejnice Mlsanda.




Herní plán Zdravíkova vypadá jako ruka, která má na každém prstu jiný název ulice, dle kterých následně sestavujete zdravý talíř. Uprostřed je studánka, kterou čarodejnice Mlsanda ráda znečišťuje.




Druhým herním plánem jsou tedy Semtamovice, kde vidíte ulici hamburgerovou, solenou a cukrátkovou. Je tam také propast a hrad čarodejnice Mlsandy. V horní části jsou zkřížené meče, což značí finální souboj. Tam se vždy rozhodne, kdo vyhraje.




OBSAH HRY

  • Herní plán
  • Studánku ve Zdravíkově
  • Hrad v Semtamovicích
  • Otočnou střelku d pohybovými úkoly
  • Zdravý talíř s ulicemi Zdravíkova
  • 50 karet s otázkami pro Zdravouše a pro Mlsandu
  • 50 žetonů vhodných a nevhodných potravin
  • Přesýpací hodiny na 10 sekund
  • 20 žetonů s klíči do hradu
  • Pinzetu na čištění studánky
  • 3 figurky holčiček do týmu Zdravoušů
  • 1 figurka Zdravěnky do hradu
  • 2 figurky Zdravoušů
  • Figurka Mlsandy (pro dospělého)
  • Hrací kostka



OTOČNÁ STŘELKA

Otočná střelka je oboustranná. Na jedné straně jsou pohybové úkoly pro Zdravouše a lenivé úkoly pro Mlsandu. A na druhé straně je zdravý talíř s ulicemi Zdravíkova.




ŽETONY VHODNÝCH A NEVHODNÝCH POTRAVIN

Tyto žetony můžete využívat i mimo hru na rozšíření slovní zásoby nebo procvičování zdravých a nezdravých potravin - stejně tak je můžete i mimo hru zařazovat do jednotlivých "ulic" Zdravíkova.




FIGURKY A KLÍČE

Figurky si připravíte do plastových stojánků. Zrzavou holčičku využíváme jako Zdravěnku, dle vyobrazení na krabičce s hradem, a za Mlsandu hraje vždy dospělý.

Klíče je potřeba po cestě na hrad sbírat, protože je Vám je bude Mlsanda praivdelně brát. Potřebujete mít určitý počet klíčů, abyste mohli zahránit Zdravěnku z hradu.

Figurek je tedy celkem 5 + Mlsanda a žetonů klíčů je 20.




DALŠÍ KOMPONENTY

Krabička jako studánka ve Zdravíkově, krabička jako hrad v Semtamovicích, pinzeta na čištění studánky a přesýpací hodiny na 10 sekund.




NÁVOD

V návodu se hned na první straně seznámíte se všemi herními komponenty a přečtete si příběh o Zdravoušovi a Mlsandě. Děti se tedy na hru krásně navnadí, když si ji spojí s příběhem a přesně budou vědět co je cílem a dozví se zajímavé informace o celém Zdravíkově.




Celý návod je popsán srozumitelně. Je v něm mimojiné rozepsáa příprava hry, jak hru hrát, co znamenají jednotlivá políčka včetně pole zúčtování a rozepsaný zdravý talíř s jednotlivými položkami.




Na poslední dvoustraně jsou pohybové úkoly pro Zdravouše a lenivé úkoly pro Mlsandu.




KARTY S OTÁZKAMI

Mlsanda má fialový balíček karet a Zdravoušové mají zelený.




Příklady otázek pro Mlsandu - vždy máte pod otázkou správnou odpověď.




Příklady otázek pro Zdravouše - i zde máte pod otázkou vždy správnou odpověď.




PŘÍPRAVA HRY

Zdravěnku umístíte do hradu v Semtamovicích.





Ve Zdravíkově připravíte studánku s určeným počtem žetonů dle návodu. Žetony jsou náhodně zvolené, ale klidně můžete hrát tak, že tam naházíte jen ty nezdravé potraviny.




Je to poměrně náročná činnost. V průběhu hry budete mít 10 vteřin na to, vytáhnout nejlépe všechny žetony potravin ze studánky. Čím víc, tím líp, protože ji jinak budete muset čistit na konci hry a tím dáte šanci Mlsandě Vás dohnat. Dá to zabrat i dospělému, ale krásně se u toho procvičí nervíky, trpělivost a jemná motorika.




Klíče si naskládáte ke vchodu do Semtamovic.




A figurky si postavíte na start :-).




PRŮBĚH HRY

Každá figurka jde svou vlastní cestou, na které plní jednotlivé úkoly. Mlsanda je zápornou postavou a škodí Zdravoušům tím, že jim bere klíče nebo znečišťuje studánku. Ale jakmile stoupne na políčko se šnekem, na své cestě se zpomalí.

Cíl je na poli ZÚČTOVÁNÍ. Jakmile na něj vejde Mlsanda, tak vyhrála a Zdravěnka zůstane navždy uvězněna v hradní věži. Ale jakmile na něj stoupne Zdravouš a má alespoň 3 klíče a vyčištěnou studánku, tak zvítězí on. Pokud není studánka čistá, musí to nejdříve napravit.

Závěr je tedy poměrně napínavý, protože do poslední chvíle nevíte, kdo nakonec vyhraje.


DOPORUČENÝ VĚK 

Hra je určena rodinám s dětmi ve věku 5-10 let a je pro 2-5 hráčů. Herní doba je přibližně půl hodinky, což by odpovídalo i hernímu času, který je napsaný v návodu. Pokud máte mladší sourozence, určitě je do hry zapojte také. Je to zábavné hraní v kombinaci Zdravoušů jako kladných postav a Mlsandy jako škodíka.




ZÁVĚREM

Musím přiznat, že hra předčila moje očekávání!

Nečekala jsem, že bude až tak chytlavá, že ji budeme hrát tak často. Hrajeme ji i společně s manželem, kdy na nás Klaudinka chce jenom koukat.

Pohodová rodinná hra, která nenásilnou formou učí děti zdravému stravování. Odpovídají na otázky, kterými si rozšiřují znalosti o zdravém stravování a o tom, proč není dobré jíst nezdravé potraviny.

Krásné ilustrace Míši Bergmannové, kterou můžete znát z různých knih (především z nakladatelství Portál), dodají hře pohádkovou atmosféru.

Pokud Vás rodinná hra Zdravouš a Mlsanda zaujala, najdete ji na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 539Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat