16. června 2020

ČTEME: Pojďme objevovat Česko

Po velmi pozitivních reakcích na obrázkovou knihu Pojďme objevovat Slovensko, se autorka Mária Neradová rozhodla, že vytvoří knihu ještě v druhé verzi a to Pojďme objevovat česko. Mária pochází z československého manželství, takže pro ní česká verze byla přirozenou volbou.

Největší inspiraci nacházela v rodinných výletech z dětství. Jejich cestovatelská dobrodružství bývaly vždy rozděleny mezi tyto dvě země.

Kampaň na hithitu, kterou jsem Vám sdílela i na facebookové stránce blogu, byla úspěšná a já tu jsem již s detailní recenzí knihy, kterou jsme přímo od Márii dostali.




HLAVNÍ POSTAVY

Hlavní postavou je prasátko Oliver a celá jeho rodinka. Maminka se sestřičkou Evinkou, tatínek a brácha Mates. Ti Vás celou knihou provedou.




TÉMATA DVOUSTRAN

  • Tohle je Česká republika
  • Poslední den školy
  • Praha
  • Národní technické muzeum
  • České Švýcarsko
  • Hluboká
  • Adršpašské skály
  • Propast Macocha
  • Zlín
  • Beskydy
  • Hornické muzeum v Ostravě
  • Ještěd
  • Krkonoše
  • Český Krumlov


TOHLE JE ČESKÁ REPUBLIKA

Hned na první dvoustraně na Vás vykoukne mapa celé republiky. S holkama jsme si ukazovaly, kde přibližně bydlíme, kde jsme byli na výletech a kam bychom se mohli ještě podívat. Tato dvoustrana se mně osobně líbí z celé knihy nejvíce :-).




POSLEDNÍ DEN ŠKOLY

Dvoustrana s názvem Poslední den školy je v podstatě průřez celou školou, kde si krásně můžete místnost po místnosti rozebírat co místnost obsahuje, jaká zvířata v ní jsou a co tam dělají. Všimněte si záhonku se zeleninou, jaká zelenina tam asi vyroste? A na hřišti mají skákacího panáka. Také skáčete panáka? Můžete se to rovnou zkusit naučit.




PRAHA

Praha, hlavní město České republiky. Vidíme hned několik hlavních památek jako Karlův most, Orloj i Pražský hrad. Pokud děti neznají tramvaj, můžete jim ji na obrázku ukázat a popsat, jak funguje, jakým způsobem jezdí a stejně tak jim můžete povídat o lodních plavbách na řece Vltavě.




NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM

Muzeum plné vlaků, letadel a dalších dopravních prostředků - to si zamilují především kluci. Je největší českou institucí specializovanou na muzejní sbírky technického charakteru. Tam jsme zatím také nebyli. Přeci jen holky sice zajímají auta a vláčkodráha, ale tohle si nechám do zásoby, až budou trochu starší a vezmeme to více naučně.




ČESKÉ ŠVÝCARSKO

České Švýcarsko je jedním ze čtyř národních parků v České republice. Jeho rozloha je 79,23 km² a najdete v něm různé skalní stezky a labyrinty.




HLUBOKÁ

Pohádková zámek Hluboká s krásnou zahradou. Zámek, který zná každý a který je s jiným nezaměnitelný. Věděli jste, že má celkem 11 věží a 140 pokojů? Nádherné místo, kde se často pořádají svatby.




ADRŠPAŠSKÉ SKÁLY

Adršpašské skály jsou plné kamenných věží, které jsou miliony let staré a které vypadají jako kamenné město. Najdete zde až 90 metrů vysoké skalní věže, hluboké soutěsky, vodopád a také 2 jezírka.




PROPAST MACOCHA

Propast Macocha je nejznámější a hlavně největší propastí tohoto typu v České republice. Je dokonce známá po celém světě. Hluboká je více, než 138 metrů. Mě fascinovala už jako malou, ale ještě nikdy jsme tam nebyli. Třeba jednou :-).




ZLÍN

Zlín je městem bot a je plný krásných cihlových domků. Říká se mu také Baťovské město nebo město Tomáše Baťi, který byl doslova králem obuvi.




BESKYDY

Radegast je slovanský pohanský bůh Slunce, hojnosti a úrody a je symbolem Radhoště právě v Beskydech. Najdete sochu na této dvoustraně? V Beskydech si také můžete zajít na tradiční borůvkové knedlíky. Mňam. Až jsem na ně dostala chuť :-).




HORNICKÉ MUZEUM V OSTRAVĚ

V hornickém muzeu v Ostravě kromě vláčků jezdí také těžní klece. Můžete tam sfárat dolů jako opravdoví horníci s helmami na hlavách. Je to největší podnikové muzeum v České republice. Svou rozlohou 10 ha je největším muzejním areálem v celé republice.




JEŠTĚD

Ještěd je hora na severu Česka kousek od Liberce. Nachází se ve výšce 1012 metrů nad mořem a na jeho vrcholu se nachází známý televizní vysílač v jehož dolní části je restaurace a hotel.




KRKONOŠE

Krkonoše jsou nejvyšší české hory do kterých spadá i nejvyšší hora republiky Snežka. No a vládne tam kdo jiný, než Krakonoš, kterého na této dvoustraně také najdete. Krakonoš je bájný duch, který hory střeží.




ČESKÝ KRUMLOV

Český Krumlov a jeho nádherné vánoční trhy. Na poslední dvoustraně si připomenete Vánoce a vše, co k nim patří. Popovídáte si o vánočních trzích a co na nich můžete zakoupit nebo vidět.




ZÁVĚREM

Kniha je plná obrázků a je určena nejmenším dětem už od 2 let. Musím říct, že jsem si sama vyhledávala doplňující informace k vyznačeným místům a dostala jsem hned chuť se někam vyrazit podívat.  Obsahuje 28 plně ilustrovaných stran formátu 31x23 cm a nejedná se o pevné listy, ale karton.

Je to milý průvodce, který zaujme nejmenší děti, ale moc ráda si knihu prohlíží i Klaudinka, které je 6,5 let. Vlastně od té doby, co knihu máme (přišla na Den dětí přesně), tak nezůstala jen tak ladem a neustále si ji u nás někdo prohlíží.

V zadní části knihy najdete různé postavičky, které v knize potkáte. Seznámíte se s nimi, dozvíte se jak se jmenují a můžete je zkusit vždy vyhledat a mrknout se, co na které straně dělají.




Kniha je dostupná v různých online knihkupectvích i v kamenných prodejnách.


Cena: 265 - 390Kč

1 komentář:

  1. Hmm, na seznámení s krásami České republiky to není špatné.:-) Zprvu jsem byla trochu skeptická k ilustracím, které jsou na mě moc barevné, ale obsahově to nemusí být špatné a dětem se to může líbit. Možná tomu kousku dám ještě šanci. Díky za tip. Zdraví Ivet (https://knizkyzpaloucku.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat