25. června 2020

UČÍME SE: Svět plný svátků

Když jsem si u nakladatelství Portál, se kterým dlouhodobě spolupracuji, vybírala další knihy k recenzi, nejvíce mě zaujala právě tato - Svět plný svátků.

Já jsem člověk, který se zajímá o svátky po celém světě, který si doma uspořádá halloweenskou oslavu, který děti vystrojí jako La Cavera Catrina - ikonu mexického Dia de los Muertos neboli dne mrtvých a který se směje u videí běhu za sýrem, což je někdy opravdu o pusu (slušně řečeno).

Ráda si rozšiřuji obzory bez ohledu na to, jestli se jedná o svátky české, americké nebo anglosaské a proto jsem se na tuto knihu moc těšila. Ráda bych Vám ji tedy v této recenzi blíže představila.





"Nevšední encyklopedie o různých svátcích, festivalech a oslavách světa je určena všem cestovatelům od 9 let, aŤ už jezdí s opravdovým batohem na zádech, nebo jen prstem po mapě. Kniha odpovídá i na otízky, proč lidé oslavují a z jakého důvodu jejich oslava vypadá právě tak, jak vypadá. Objevte spolu s cestovatelem Tomášem, jak nádherný, pestrý, pozitivní a barevný je náš svět a jaké neuvěřitelné věci lidé vymysleli, aby se mohli pobavit." 




Hned v úvodu, ještě na pevné titulní desce, je vyobrazena mapa celého světa s označením míst a ilustracemi, které by Vám měly napovědět, kde se co děje. Určit jste si všimli, že chybí ještě vrchní část, ta je vyobrazena pro změnu na úplném konci knihy, takže se nebojte, že mapě kus chybí. Taky jsem si toho všimla až později :-D. Celkově je na mapě vyobrazeno 65 míst.



OBSAH

Nejdříve se seznámíte s Vaším průvodcem Tomášem Svátkem, který vytvořil knihu jako svůj deník těch nejzajímavějších festivalů. Chtěl sestavit kolekci toho nejzajímavějšího, co svět nabízí.

Dále Vás čeká trocha teorie, ve které se dočtete rozdíl mezi svátkem a festivalem anebo jakým způsobem se určují data konání. Dozvíte se informace o solárním kalendáři, lunárním kalendáři anebo gregoriánském kalendáři - ten všichni známe jako křesťanský nebo občanský.

Také Vás čeká podkapitola s krátkými texty o různých náboženstvích, jako je křesťanství, islám, judaismus, šintoismus apod. A pak už se dostáváme k jednotlivým svátkům, ze kterých jsem vybrala ty, co mě zaujaly ze všech nejvíce :-).


SVÁTKY, KTERÉ MĚ ZAUJALY NEJVÍCE


ROK DRAKA

Možná to o mně ještě nevíte, ale drak je můj symbol a moc bych si přála mít jednou pořádné dračí tetování. Považuji ho jako symbol síly a taky se rozplývám u filmu Eragon :-D. Drak je symbol Číny, moudrosti a síly. Mají ale také symbol lva, který evokuje moc a ochranu. Oslavy trvají 15 dní a z toho 5 dní je dokonce státní volno.




ZÁHADNÁ AUSTRÁLIE

Původní obyvatelé Austrálie se nazývají Aboridžinci, kteří každoročně 26. ledna v Sydney pořádají  festival Yabub - což je hudba kořenů. Snaží se jím představit, ale také zachovat jedinečnou kulturu Aboridžinců. Unikátní je hra na didgeridoo, u kterého se využívá cirkulace dechu.




POSVÁTNÝ OHEŇ

Festival Boun Bang Fai se každoročně odehrává na jaře v Laosu a jde o starobylý rituál, který údajně souvisí s vynálezem střelního prachu. Vystřelují se rakety a jde o starou bidhistickou tradici. Korea má pro změnu Jeju Fire Festival a na Taiwanu se pořádá Sky Lantern Festival. Lampiony štěstí známe i u nás ale jsou dost kritizované kvůli způsobeným požárům a "bordelu" co po nich zůstává.




POD MASKOU

V únoru je na světě živo, protože vrcholí období masopustu - konají se tedy velké karnevaly a průvody masek. Půst je čas symbolické očisty. V maskách lze najít stopy pohanských tradic. A právě z masopustu vychází i nádherný karneval v Benátkách.




NA DEN V ZELENÉ

17. března všichni Irové (a nejen oni) ve velkém slaví den svatého Patrika, svého národního patrona a celá země se na jeden den doslova zaplaví zářivě zelenou barvou, což je národní barva Irska. No a nepostradatelným symbolem je také trojlístek. V knize se dozvíte, proč právě trojlístek :-). No a třeba Nizozemci mají Koningsdag, což je Den krále.




EXPLOZE BAREV

Hinduistický svátek Holi, je jeden z nejstarších festivalů na světě. Slaví se po celé Indii o úplňku na přelomu února a března. V tento den mizí rozdíly mezi pohlavími a sociálními vrstvami. Bíle oblečení lidé po sobě o Holi hází barevné prášky. U nás se myslím pořádá barevný běh a tyto barevné prášky jsou dost oblíbené i na focení - taky se chystáme, když nám to vloni nevyšlo, tak snad letos.




RŮŽOVÝ SNÍH

Na jaře v celém Japonsku rozkvétají sakury a nastává čas nazývaný Hanami. Lidé si díky sakurám připomínají, že nic netrvá věčně a že neustálé změny patří k životu. Hanami probíhá od konce března až do května. Při nepříznivém počasí ale sakury opadávají již po dvou dnech.




NOC ČARODEJNIC

30. dubna, po západu Slunce, se na spoustě míst v Evropě zapaluje tolik ohňů, že je to dokonce vidět i na satelitních snímcích. Svátek Beltine neboli Beltane byl věnován světlu, plodnosti a začátku léta. A právě z oslav svátku Beltane vzniklo evropské Pálení čarodejnic.




NEJRYCHLEJŠÍ SÝR

Gloucesterský sýr je ve světě známý pojem a Angličané ho musí milovat nadevše, když jsou ochotni kvůli němu podniknout opravdu nebezpečné závody. Každé poslední květnové pondělí se pod kopcem Cooper´s Hill u městečka Brockworth schází pořádný dav lidí. Nastává totiž Brockworth Chesse Rolling. Cílem je chytit sýr - což se ale zatím nikdy nepodařilo a dokonce to ani není možné.




Z BLÁTA DO LOUŽE

Poslední srpnové pondělí je v britském Walesu celostátní volno. Na rašeliniště Waen Rhydd se v tento den sjíždějí nadšenci ve šnorchlování. Jedná se o festival Bog Snorkelling, u kterého je nutnou výbavou šnorchl, ploutve a ideálně neopren. Mnohdy mají i vyzdobené kostými na hlavě jako třeba gumovou kačenku nebo plastovou záchodovou mísu apod. Závodí se v uměle vytvořeném mělkém kanále zatopeném po kolena vodou.




ZA ŠAMANY DO AFRIKY

Týdenní festival Festima je věnován výrobě masek, které mívají podobu posvátných duchů, zvířat anebo předků - mají vyvolávat strach a spolu s rituálním tancem přivolávají nebo zaplašují zlé síly. Každá vesnice nebo kmen mají svůj jedinečný styl masek, takže můžeme vidět až 500 různých druhů. 




MRTVÍ NA NÁVŠTĚVĚ

Na přelomu října a listopadu se dny výrazně krátí a staří Keltové věřili, že v tuto dobu začíná temné období, temná polovina roku, kdy se na svět vrací duše předků. Na jejich počest vznikl svátek Samhain, z něj se následně staly Dušičky a v Irsku Halloween. V Mexiku mají Día de los Muertos, kdy se scházejí na hřbitově a pořádají tam oslavy.




VÁNOCE JINAK 

Islanďané dodnes věří na víly a skřítky. Na Štědrý večer u nich chodí obří černý kocour Jólakötturinn, který sežere každého, kdo nedostal nové oblečení .. heh :-D. No a jedním z tradičních symbolů severní Evropy je slaměná koza, která v minulosti nosila i dárky. A ve Švédském městě Gavle dokonce každoročně staví 13 metrovou kozu, ke které se vážou zase další nezvyklosti.
 



DALŠÍ SVÁTKY, KTERÉ V KNIZE NAJDETE

  • Snow festival
  • Festival Te Matatiny
  • Ohňový festival Up-Helly Aa
  • Melonfest
  • Hadaka Matsuri
  • Rituál Naghol 
  • Madeira flower festival
  • Kodomo no hi
  • Teej

a mnoho dalších :-).


Na konci knihy je přehledný kalendář všech svátků s jejich daty. A dokonce na Vás čeká také jedna strana, na které si můžete zapsat Vaše vlastní svátky a tradice.




ZÁVĚREM

Moc se mi líbí způsob, jak je kniha napsaná, styl jak je popsaná a hlavně zajímavé ilustrace, barvy a celkově má své kouzlo. Začetla jsem se do ni způsobem, že jsem přestala vnímat okolní svět a to i při přípravě této recenze :-D.

Oficiální věkové doporučení je sice od 9 let, ale úplně s přehledem bych do ni zapojila děti předškolního věku, které se už začínají víc o různé svátky zajímat.

Je chytlavá, zajímavá, nápaditá a rozhodně ji časem půjčím do školky předškolákům pro zajímavost.

Svátky začínají hezky popořadě od ledna a každý svátek má svou dvoustranu plnou informací. Někdy se na dvoustran setkáte i s několika svátky, které jsou na stejné téma.

Pokud se Vám recenze líbila, tuto krásnou knihu s názvem Svět plný svátků najdete na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 254Kč

2 komentáře: