29. června 2020

LUŠTÍME: Velká zelená kniha - Ekologické luštění

Luštění v kombinaci s ekologií? O tom je Velká zelená kniha, která vyšla na jaře letošního roku, takže je v podstatě novinkou a já jsem z ní maximálně nadšená! Má celkem 128 stran plných zábavných eko aktivit a já bych Vám i ve spolupráci s nakladatelstvím Grada představila. Tohle bude přesně ta recenze, kde bude mnoho fotek, protože ty řeknou víc, než text :-). Pokusím se Vás provést skrze celou knihu a popíšu Vám jednotlivé fotky.





"Při provádění každé aktivity se čtenář dozví něco, co v sobě zahrnuje ekologické téma, jako je šetření s vodou, recyklování, ztráta lesních porostů a podobně. Pomozte včelám do úlu, nakupujte na farmářském trhu a utahujte kapající kohoutky, abyste šetřili vodou - to jsou každodenní činnosti čtenářů této knihy. Kniha je bohatě ilustrovaná a obsahuje údaje o Zemi, zvířatech, která na ní žijí, vlivu člověka na přírodu a návrhy, co můžeme sami dělat, abychom situaci nezhoršovali. V této knize jsou hodiny ekologicky zaměřené zábavy"




EKOLOGICKÝ OSTROV

Udělejte si výlet na ekologický ostrov, kde můžete relaxovat, uvolnit se a "vypnout". Při prohlédnutí celého obrázku zodpovíte následující otázky. Lidé na tomto ostrově jsou samozásobitelé, což znamená, že si dokáží všechno vyrobit sami.




HLEDÁNÍ MEDU

Přečtěte si nápovědu u každé včelky a podle ní najděte v dolní části strany rostlinu.




SLEDOVÁNÍ STOP

Yellowstonský národní park v Severní Americe je domovem mnoha různých druhů živočichů. Sledujte stopy a zjistěte, které z nich patří ke kterému zvířeti. V Yellowstonu se nachází jedny z nejstarších meteorologických stanic ve Spojených státech, které fungují již od roku 1894.




RECYKLAČNÍ BINGO

Tato kuchyně je plná odpadků, ale spoustu z nich je možné recyklovat nebo  kompostovat. Najděte v kuchyni všechny položky z kartiček na následující straně. Změřte si čas a zjistěte, jak rychle je dokážete najít, nebo si dejte recyklační závod s kamarádem.




SÍLA KVĚTIN

Živá stěna je zeď, na níž rostou a kvetou živé rostliny. Dokážete najít 10 rozdílů mezi touto živou stěnou a živou stěnou na následující straně? Rostliny na živých stěnách pomáhaí čistit vzduch, protože pohlcují škodlivé plyny a přeměňují je na kyslík.




SPOLUJÍZDA DO ŠKOLY

Spolujízda je činnost, kdy jedním autem jede skupina lidí, kteří spolu cestují na stejné místo. Podle uvedených pokynů vyzvedněte své kamarády a pak odpovězte na otázky týkající se cesty. Dopravní prostředky vypouštějí plyny, které jsou nebezpečné pro životní prostředí i pro lidi. Produkují 74% všech emisí oxidu uhličitého. 




LET DO VESMÍRU

Díky vzrušujícím letům do vesmíru se lidé dozvěděli hodně informací o Sluneční soustavě, ale zároveň tu zanechali nepořádek. Oblast kolem Země je zamořena odpadky a potřebuje uklidit. Vaším pkolem je posbírat odpadky podle návodu. Na úklid oběžné dráhy Země od kosmického odpadu už bylo navrženo mnoho projektů.




HOSTINA Z ČERSTVÝCH POTRAVIN

Udělejte si výlet na farmářský trh a nakupte si tam čerstvé místní produkty. Přečtěte si ceny veškerého zboží a potom odpovězte na otázky. Nakupování na farmářském trhu je skvělý způsob, jak se chovat ekologicky. Takové produkty se nepřepravují  na velké vzdálenosti, což šetří pohonné hmoty a přispívá ke snížení emisí skleníkových plynů.




ZVÍŘATA Z MUZEA

V tomto muzeu je výstava vyhynulých druhů. Titu živočichové kdysi chodili po zemi, plavali ve vodách moří a létali ve vzduchu, ale dnes již bohužel nežijí. K vyhynutí zvířat často dochází přirozeně, v důsledku klimatických změn nebo přírodních katastrof. Je však možné, že vlivem lidského jednání dnes vymírání probíhá tisíckrát rychleji.




NÁVŠTĚVNÍCI ZÁHONU

Tato zahrada je plná chutného ovoce a zeleniny a přilákala spoustu zvířecích návštěvníků, kteří se sem přišli nasvačit. Když budete pěstovat své vlastní ovocea zeleninu, pravděpodobně se budete stravovat zdravěji a také budete mít pod kontrolou s jakými pesticidy přišla vaše strava do kontaktu.





HVĚZDA KE HVĚZDĚ

Podívejte se na noční oblohu. Co vidíte? Pokud jsme mimo město, uvidíte spoustu hvězd. Tyto hvězdy tvoří různé tvary nazývané souhvězdí. dokreslete tato souhvězdí podle návodu. Kvůli světelnému smogu jsou z města jen obtížně vidět hvězdy.




PŘÍRUČKA POZOROVATELŮ PTÁKŮ

Tento les je plný cvrlikajících ptáků, kteří poskakují z větve na větev a jejich pozorovatelé tak získají nádherné fotky. Pozorování ptáků patří v Americe mezi nejoblíbenější činnosti. Změny klimatu ovlivňují migraci některých ptáků. Teplé roční období začíná dřív a u ptáků se mění jak migrace, tak i rozmnožování.




SKLÁDKA ODPADU 

Tato skládka je plná odpadu. Spočítejte, kolik z uvedených typů odpadků najdete na obrázku, a potom jednotlivé složky sečtěte. Zhruba polovinu odpadu na skládkách tvoří jídlo, papír a plasty. Pokud by se více lidí zaměřilo na recyklaci a kompostování, množství odpadu na skládkách by se výrazně zmenšilo.




ZMĚNY ZAČÍNAJÍ DOMA

Někteří lidé se dnes rozhodli žít v domcích, které jsou maličké a kompaktní. Jsou šetrné k životnímu prostředí, protože se na jejich vytápění spotřebuje mnohem méně energie. Zachycování dešťové vody je metoda sběru vody pro pozdější využití - mytí auta, zalévání zahrady apod.




ODKUD POCHÁZÍ JÍDLO

Produkce masa přispívá ke změnám klimatu více než auta a letadla dohromady. K výrobě jednoho hamburgeru je zapotřebí zhruba 300 litrů vody. 




POHLED Z VESMÍRU

Kolem Země obíhají tisíce satelitů, které sledují dění na naší planetě. Podívejte se na tento obrázek a na snímky na vedlejší straně. Dokážete poznat, který satelit pořídil který snímek? Satelitní snímky Antarktidy ukazují trus tučňáků, kterému se říká guáno. Na základě toho vědci zjišťují, kde počet tučňáků klesá a proč.




CESTOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY

Hra, na kterou potřebujete figurku a hrací kostku. Skleníkové plyny obklopují Zemi, zachycují teplo ze Slunce a udržují naší planetu v teple. Říká se tomu skleníkový efekt. Bez toho by na Zemi neexistoval život.




HAVĚŤ K SNÍDANI

Chov hmyzu na jídlo je velmi ekologický, protože vyžaduje mnohem méně pozemku i krmiva, než potřebují krávy, prasata a ovce.




VÝROBKY Z POUŽITÝCH VĚCÍ

Opětovným využitím předmětů namísto kupování nových se zabraňuje znečišťování, šetří se energie a snižuje se množství skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu. Co je pro někoho odpad, je pro jiného poklad.




VŠECHNY ODPOVĚDI

Na konci knihy najdete veškeré odpovědi na otázky, kvízy a jiné luštění.




ZÁVĚREM

Oficiální doporučení je pro děti od 9 let, ale pokud máte "lušťomily", které baví jakékoliv druhy luštění, tak bych to viděla v pohodě i u předškolních dětí - samozřejmě víceméně jako spolupráce s rodiči ale to je to nejmenší. Klaudinka v ní ráda listuje a až když si s něčím neví rady, tak přijde za mnou, abych ji pomohla.

Kniha má měkkou ohebnou vazbu a je tedy zaměřena na bludiště, hledání rozdílů, vyhledávání, paměťové hry, kvízy a další zábavné ekologické hlavolamy.

Zároveň mi přijde skvělá na dlouhé letní prázdniny - cestování, stanování a tak různě. Pokud by se Vám Velká zelená kniha zalíbila, najdete ji na eshopu nakladatelství Grada přímo ZDE


Cena: 229Kč
 

Žádné komentáře:

Okomentovat