24. června 2020

MÁMA ČTE: Nezlob! Zásobník aktivit, kterými zabavíte dítě, kdykoli chcete

Inspirace na aktivity pro děti není nikdy dost. Spoustu toho najdete na internetu, ale ne vždy máte čas něco hledat a ne vždy jste třeba k tomu internetu připojeni. Taky toho na internetu je už spoustu okoukaného a vy hledáte něco, co jste ještě nezkusili - a co teď?

Ráda bych Vám v této recenzi představila zásobník aktivit s názvem Nezlob!, který nám poslala autorka Leona Šťávová. S knihou zažijete zábavu, poučení i hezké společné chvíle.

Když se dítě nenudí, tak nezlobí.




"Kniha plná nápadů na aktivity s dětmi doma i venku, s pomůckami a ingrediencemi, které obvykle máme k dispozici a nepotřebujeme pro ně běžet do obchodu. Mnohdy stačí jen několik minut, či snad jen vteřin. Kdyby tak TEĎ šlo dítko zastavit. Nepadalo, nematlalo, nepolykalo divné předměty. Neutíkalo a neječelo. Proto je třeba být neustále připraven. Mít zásobník odzkoušených aktivit, které můžete začít dělat v podstatě ihned."




V úvodu Vás čeká několik zajímavých stránek s texty, tipy a příběhy jak na to vůbec jít. Jak být partnery, jak naložit s těžkými otázkami, mít čas i sama pro sebe, jak reagovat na vztekání apod.

Dále následují témata, což je obecně pojatá inspirace snadno uchopitelných témat, které můžete tasit z rukávu naprosto bez přípravy, stačí je jen znát. Můžete je využít například ve frontě, v čekárně nebo při cestování.

A pak už se dostáváme k aktivitám samotným. Vyzkoušeli jsme jich celkem 7 a ještě několik dalších jsme si vyhlídli, že určitě vyzkoušíme. Setkali jsme se také s inspirací, kterou již známe nebo kterou jž máme za sebou. I tak ale v knize najdete mnoho nového.




CO JSME VYZKOUŠELI


NAVLÉKÁNÍ

Všude různě se navlékají korále, tvary nebo duté rovné těstoviny. Co ale zkusit si navléknout kolínka? Tato aktivita mě překvapila v tom, jak byla pro Sofinku náročná. Klaudinka navlékala bez problémů, ale Sofince, které je 3,5 roku, to dalo docela zabrat. Což je ovšem dobře, protože alespoň vidím, že tímto způsobem musíme jemnou motoriku více trénovat.





UPEČENÉ MLÉKO

Nejsem si jistá, jestli jsem o tom slyšela poprvé v televizním pořadu UČÍTELKA anebo, jestli to bylo ještě dřív ale vím, že jsem to měla v plánu vyzkoušet. Tak jsme se do tvoření s nadšením pustily. Holky nejdříve vůbec nechápaly, jestli si z nich dělám srandu anebo to myslím vážně, že budou malovat mlékem, ale po chvilce měly své výtvory hotové :-).





VKLÁDÁNÍ KLÍČŮ

Vkládání klíčů je skvělou aktivitou nejen na rozlišení jednotlivých druhů, ale i na postřeh a dá se s ní pracovat mnoho způsoby nejen formou vkládání, ale také formou hry. Podle věku dítěte můžete vybrat jednoduché nebo těžší vzor klíčů anebo je nakombinovat i s mincemi. 





SVĚT NENÍ ČERNOBÍLÝ

Rozlišování barev a hledání stejně barevných předmětů nebo vystřihování obrázků z letáků či novin. Opět skvělá aktivita, která zabaví malé i starší děti a klidně i celou rodinu. Můžete se třeba i rozdělit na týmy a vyhraje ten tým, který na svoje archy barev přinese co nejvíce věcí. Možností je opět mnoho :-).





MĚSTO V PLECHU

Jako malá jsem milovala razítka a mám jich spoustu retro po mně schovaných. Takže jsem si přípravu této aktivity užívala plná nostalgie. Plech na muffiny máme už dost jetý, takže je spíš už mezi "vyřazenými" věcmi a docela se mi hodilo k němu najít využití jiné, než jako vkládačku. Klaudinka do města nejdříve zabydlela postavičky z Dupla ale pak si vzala menší panáčky přímo z Lega. Je to krásná inspirace a krásný nápad, kde se faktazii žádné meze nekladou :-).





TREFA DO ČERNÉHO

Skvělá aktivita už pro ty nejmenší, kteří stabilně sedí. Lékařské špachtle jsem barevně pomalovala různýi tvary, ale klidně je můžete nechat neoznačené. Jako lahev jsem použila skleněnou, pro dospělé, od Medusko.sk, která má široké hrdlo, širší než ty dětské. Skleněná lahev je navíc skvělá v tom, že do ní pak mohou děti vhazovat třeba rolničky nebo skleněnky - dělá to zvuky a to děti baví.





STOPY V PLASTELÍNĚ

Abych pravdu řekla, tak od té doby, co doma máme keramickou hlínu, plastelínu vůbec nepoužíváme a proto taky vypadá jak vypadá. S keramickou hlínou je sice větší "práce" na mytí a čištění, než s Play Doh ale zase je to úplně jiný zážitek. Tentokrát jsem ale vytáhla play doh, jedinou, která jakš takš dobře vypadá :-D. A co se týče stop, tak v tomhle miluju Schleich figurky. Dělají opravdu reálné stopy - koně mají podkovy a stopa ledního medvěda je prostě pecka!






A CO NÁS JEŠTĚ ZAUJALO NEJVÍCE?

Špagetového ježka určitě vyzkouším časem u Olivky. Doma nemáme žádný takový cedník - ne fakt nemáme :-D. Ale pokud ho pořídíme dřív, tak bych to vyzkoušela možná už u Sofinky. Musí být docela náročný se trefit špagetou do té dirky a navíc ji nezlomit. Takže skvělý tréning jemné motoriky, soustředění, míření a trpělivosti.




Tohle mě rozesmálo aneb jak málo stačí! Já jsem čajový maniak především na čaje od Sonnentoru, takže máme čajů opravdu hromadu. A když už člověk opravdu neví co s těmi dětmi a chce je zastavit, tato aktivita mi přijde naprosto geniální. Tak skromná, tak jednoduchá ale koho by to normálně napadlo že? :-) Nebo to pak pojmout ještě způsobem, že dítko ty čajové sáčky opět naskládá zpátky do krabičky.




Vzít roli papíru a vytvořit si originální překážkovou dráhu. Koho by nebavily překážkové dráhy? U nás v babyclubu jsou (až na naši Sofii) mezi dětmi nejoblíbenější a já se nemůžu dočkat, až je tam začnu od září vymýšlet. Moc hezký tip, do kterého se děti mohou zapojit už při jeho přípravě a vymyslet si své způsoby dráhy.




Malování příběhů jsem viděla už na kaštanech, ale namalovat si příběh na korále, které pak za sebe navléknete a podle toho příběh vyprávíte? To je skvělý upgrade a asi by mě to bavilo víc než nějaké kaštany nebo hotové kostky. Tohle si taky ukládám do budoucna :-).




DOPLŇ DVOJICE

Přiřazování a zkoumání toho, co k čemu patří. Můžete hrát jen se slovy, můžete hledat předměty, můžete dávat dohromady obrázky s reálnými předměty, můžete přiřazovat barvy, páry anebo dokonce i celé vývojové řady. Opět aktivita, která se dá rozvíjet co fantazie dovolí :-).




DOPORUČENÝ VĚK

Oficiální doporučení je pro děti ve věku 1-5 let, což bych řekla, že opravdu odpovídá, ale pokud máte starší sourozence, tak se nebojte, že to pro ně bude "málo". Mnohdy se dají aktivity ztížit tak, aby byly obtížnější a zajímavější i pro starší děti.


ZÁVĚREM

Kniha je výborným odrazovým můstkem pro ty, kteří chtějí mít po ruce zásobu aktivit, co si snadno a rychle doma vyrobí. Inspirujete se v ní aktivitami, které si dále můžete rozvíjet a vylepšovat podel svého.

Můžete ji dát dětem do batůžku, když jedou třeba k babičce na prázdniny. Můžete ji brát sebou na dovolené. Jednoduše kamkoliv. Najdete v ni opravdu jednoduchou a rychlou inspiraci a to nejen na aktivity doma, ale také venku - v přírodě, na zahradě.

Pokud Vás kniha Nezlob! zaujala a chtěli byste si ji pořídit, můžete ji zakoupit na eshopu Albatrosmedia.cz přímo ZDE.


Cena: 224Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat