9. června 2021

HÝBEME SE: Roztočte svět s Kolotočkou

Kolotočka. Určitě jste to slovo už slyšeli anebo naopak jste Kolotočku viděli, ale netušili jste, že má takový název. A pokud by se mezi vámi přece jen našel někdo, kdo ji nezná, pohodlně se usaďte a seznamte se s ní :-).

S kolotočkou jsme se poprvé osobně seznámili na veletrhu Rosteme pro život, který se konal na podzim roku 2019 - podobné veletrhy moc všem doporučuju, protože si tam můžete vše osobně prohlédnout (a taky se mnohdy nadchnout).

Kolotočku jsem už dříve znala od Míši z blogu Hrajeme si jinak a byla jsem nadšená, že něco takového vůbec existuje. Sama jsem jako malá tento typ "kolotoče" milovala. No a na veletrhu nás oslovila natolik, že jsme se ji chystali koupit další rok k Vánocům s tím, že holky už budou tři a bude to boží společný dárek.

A víte, jak to funguje. Stačí si jen přát. A najednou se stalo to, že mě DomDom dílna předběhla a napsali mi zprávu, že mě delší dobu sledují a že fandí našemu babyclubu. Viděli, jakou radost nám udělali produkty od Targe a ptali se, jestli by se nám hodilo i něco od nich.

No ježišmarja! To jako vážně? Jasně, že jo! A tak nám dorazila tato jedinečná Kolotočka, spolu s dalšími úžasnými věcmi, které vám konečně postupně všechny představím. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

O KOLOTOČCE 

Kolotočka je v podstatě dřevěný kolotoč, na kterém se můžete točit i doma. Nezabere moc místa a zabaví děti na dlouhé hodiny. Ať už čistě s točením anebo s využitím různých herních či naučných prvků, které jsou ke Kolotočce přímo vyrobeny.

V 70. letech byla v USA oblíbená tradiční hračka pod názvem "sit and spin" a na ten popud vznikla dřevěná Kolotočka u nás. Jediné, co používat z ciziny je kvalitní ložisko, které se u nás zatím bohužel nevyrábí. Jinak je vše hezky česky.

Stejně jako se děti rády houpou, tak se i rády točí. S Kolotočkou se učí ručkovat - musí se nejdříve naučit, jakým způsobem se na ní točit. Učí se také pracovat s vlastním těžištěm a orientovat se v prostoru za pohybu.


DETAILY KOLOTOČKY

Pokud jste Kolotočku ještě nezkoumali blíž, nafotila jsem pár detailů pro lepší představu. Kolotočka je poměrně těžká, bytelná a pevná. Když si vezmu, co všechno na ni holky vymýšlí.




Je vyrobena z kvalitní nábytkové překližky a kostrukce je vymyšlena tak, že za běžného provozu prakticky není možné si do ní skřípnout prsty.

 



Je určena na vnitřní použití - venku by se mohlo znečistit a zadřít jinak kvalitní ložisko. Na spodní části jsou protiskluzová kolečka. Váhově je určena do 60Kg, ale občasně snese i vyšší zátěž (víc dětí najednou apod.).



Když mi napsali, že budeme úplně první na světě s Kolotočkou v mátovém ladění a ještě navíc s názvem Olívie, nějak mi došlo, že se o ni budu horkotěžko dělit s dětmi v babyclubu. 

Už se nám bohužel stalo, že se dětem na jedné z oslav narozenin dostaly do rukou lihovky a schytala to Spectra od Utukutu, což jsem rozdýchávala opravdu dlouho. 

V tomto případě, bych jakékoliv poničení asi nezvládla. Takže i když už mám babyclub opět otevřený, Kolotočku máme pořád doma. Moc si vážím té jedinečnosti, mnohem víc, než kdyby byla v klasické podobě a bojim se ji tam přivézt. Ach jo.



KLAUDINKA A KOLOTOČKA

Klaudinka je takový náš akrobat říznutý s Tarzanem, takže kromě klasického točení v až zběsilé rychlosti, vymýšlí i další využití kolotočky.

 


Ručkování je ovšem základ a je zajímavé pozorovat, jakým způsobem ručkování vymýšlí, aby měla co nejdelší otočení a nemusela přehmatávat.





Kolikrát si na kolotočku jen tak sedne a točí deskou nohama. Koho by to napadlo, že? Přitom je to docela posilka, jako takový docela jiný rotoped :-D.



A pro opravdu pokročilé doporučuje točení bez držení .. říká, že to je jako na skateboardu (který už docela hezky ovládá), jen je to dokola.



SOFINKA A KOLOTOČKA

Sofinka je úplně jiná, úplně ve všem. Kolotočku má nejraději na něžné pomalé točení anebo si na ni sedne a na jejím vršku si hraje s malými panenkami nebo zvířátky. Točí se většinou pomalu s častým přehmatáváním a střídá skrčené a natažené nohy.




OLÍVIE A KOLOTOČKA

Tenhle náš malý tank se na Kolotočce ještě úplně točit neumí, ale i přes to na ni dokáže řádit až by tomu člověk nevěřil. Má velkou sílu v rukou, takže se točí spíš ve stoje, než v sedě, kdy Kolotočku ještě úplně neutáhne.



Takový malý skříteček a vymýšlí to samé, co mnohem starší Klaudinka. Na jednu stranu mám nutkání ji hlídat a být opatrná, ale na druhou stranu se učím ji nechávat, protože (i když to může znít sebedivněji) ona ví, co dělá a nejednou se mi stalo, že jsem ji do činnosti zasáhla a zbytečně ji vyrušila ze soustředění. A když by spadla (což se záhadně ještě nestalo), tak by se poučila a zkusila by to jinak a lépe. Nechávám ji tedy v tom volnost a jen poblíž pozoruji, co zase vymyslí.




S otáčením ještě trochu bojuje a napomáhá si vším možným, i jazykem :-D. A když se jí to povede a otočí se nebo udělá rovnou celé kolečko, to je pak radosti!




DOPORUČENÝ VĚK

Oficiálně se doporučuje dětem od dvou let, ale pokud po ní opravdu toužíte, naučí se na ní i mladší děti, jen to bude trvat delší dobu anebo třeba překvapí a bude to rychle. Horní věkovou hranici si netroufám určovat, protože houpání i točení děti baví dlouhodobě a pokud je více sourozenců, může bavit klidně i v 10 letech. Naše holky ji využívají denně a to je Klaudince 7,5 let.



ZÁVĚREM

Kolotočka je zábava pro celou rodinu. 

Můžete se na ní točit v sedě, v kleče, s nataženýma nohama a odvážlivci klidně i ve stoje. Než řešit co, kdy, jak, k čemu, nejlepší je, když ji jednoduše dáte dětem a ony si poradí. To budete v úžasu, co dokáží vymyslet. A to mě na dětech vždy fascinuje ze všeho nejvíce. 

Můžete zakoupit klasiku čistě dřevěné podobě anebo si můžete vybrat z několika různých vzorů. No a když už budete v tom prozkoumávání, nezapomeňte omrknout také doplňky. My máme domeček s předzahrádkou a parkoviště s heliportem - ty vám v detailní recenzi představím zase někdy příště.

Troufám si říct, že jen tak děti neomrzí a že se rozhodně hodí do každého dětského pokojíčku.

A já se jednou těším, až na ní budou řádit vnoučata .. na to si mileráda počkám :-).


Cena: od 2495Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat