21. června 2021

HRAJEME SI: Vodní hrátky s Waterplay Amsterdam

Parné počasí v plném proudu, možnost kamarádčiny zahrady prakticky kdykoliv se nám chce .. jak toho co nejlépe využít? Po různých vodních dráhách jsem koukala poslední dva roky. Holky milují jakékoliv vodní prvky a užívají si je mnohem víc, než čistě bazén. Nejvíc si vše užívaly v iQ PARKu a iQ LANDII v Liberci a já řešila, jak to víc přenést do menšího prostoru. Řešila jsem i různé materiály, ale v tomto případě je prostě plast tím nejlepším řešením.

Mám ohromnou radost, že vám ve spolupráci s 4kids.cz můžu představit úžasný Waterplay Amsterdam, který si poslední týdny užíváme a který je jednoduše dokonalý. Troufám si říct, že pokud máte takové vodomily, jako máme my, tak je to jen tak neomrzí a hlavně tím, že se to dá stavět pokaždé jinak, je to dlouhodobě zajímavé. A těch dětí, co se kolem toho vejde.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

HURÁÁÁÁ! JDEME ROZBALOVAT!

Holky věděly, že přišla nějaká krabice. Pracně se jim ji povedlo otočit, tak viděly obrázek, ale do poslední chvíle jsem je nenechala zkoumat to víc. Takže rozbalování bylo jedno velké překvapení a to hlavně, co se týče velikosti. Nečekaly, že to bude až takhle veliké. My s tím počítali, protože jsme Waterplay měli nakoukanou už z YouTube .. nedočkavci!




 

Drobnosti v podobě figurek, lodiček, jeřábu apod. jsou schované v papírových pytlích. Což mě mile překvapilo, že v balení není žádný další zbytečný plast (až na balení spojů). Ani jednotlivé díly nebyly nijak baleny, jen v poskládány v krabici.


 

Nejlepší strategie veškerého stavění je rozložení podle návodu a pak spojovat. Ze začátku doporučuji opravdu podle návodu a nesnažit se vymýšlet vlastní. Pak to třeba nevyjde a nervy s rozkládáním a zase stavěním, když už děti chtějí mít hotovo, bych vám moc nepřála :-D.




 

Skládání nám poprvé trvalo asi 25 minut. Pak už víte, co kam patří, a je to rychlejší. Jen pokud budete vymýšlet jinou sestavu, bude to zas takhle časově zhruba. Ale je to zábava na celý den pro různou věkovou skupinu, tak se to vyplatí - skládání je mnohem rychlejší, o tom žádná.


 

Tramtadadáááá .. poprvé postaveno a hned jsme zjistili, že to není rovně. U takové dráhy ale potřebujete rovinu. Opravdovou rovinu, jinak se vám voda slije na jedno místo nebo vám nepůjde stříkačka, nebude dost vody pro loďky apod. Takže jsme ji hned na několik částí přenesli. Pokud bychom ji chtěli přenést v jednom kuse, bylo by potřeba víc lidí.


 

DETAILY WATERPLAY AMSTERDAM DRÁHY

Waterplay Amsterdam obsahuje mimojiné 5 lodiček, 3 figurky, jeřáb, 2 přepravky a samolepky, které jsme zatím nevyužili a holkám na loďkách ani nechybí. Lodičky jsou pokaždé jiného druhu a barev - policie, loďka, čluny, hydroplán a k tomu 3 figurky. Děti se tedy snadno o vše podělí a nepostřehla jsem, že by se o něco přetahovaly.




 

Dalšími prvky jsou zábrany, pro přesměrování vody a také kliky, na pohánění vody aby loďky rychleji pluly nebo aby vůbec pluly. Vše má své označení, tak se vám nestane, že byste něco dali jinam, než patří. Vše má také několik různých možností, takže můžete jednotlivé prvky různě přemisťovat.


 

Klouzačka holky baví stejně, jako pumpování - asi proto, že to spolu souvisí. Bez pumpování není voda v nádrži a bez vody v nádrži není klouzačka. Pouští jak loďky, tak samotné panáčky anebo jen pozorují, jak sviští voda.


 

Loďky jsou hezky veliké. Bílé jsou menší, než ty žluto/červené. Vždy jsou dvoubarevné - žlutobílá, modrobílá, žlutočervená, červenožlutá. Nečekala jsem, že budou až tolik velké a je to skvělý! Zvlášť kvůli tomu, že by menší loďky propluly jen tak ale tyto se v zatáčkách zastaví, když jsou poháněny menším proudem vody. Děti tak podnítí k akci a ty musí přijít na to, co udělat, aby loďka proplula - jestli stačí klika na pohon vody anebo jestli musí dopumpovat nádrž a pustit větší proud.



 

Jedna z nádrží má mlýnek a i zde je potřeba zamyslet se, co se musí udělat, aby se roztočil. Opět je tu prostor pro pumpičku. Takže napumpovat, naplnit nádrž a udržet takovou hladinu, aby se roztočil mlýnek.


 

Jeřáb je bomba! Můžete převážet různé druhy nákladu. Určíte si cíl a tam se pokusíte loďkou doplout aniž byste se jí dotkli rukama. Třeba skleněné kamínky, led nebo prostě jednoduše vodu. Páčkou ovládáte výšku i směr. Můžete s ním otáčet kolem dokola. Vše naložíte na loďku a vodou ji směrujete do cíle, který si určíte.



 

Pumpování děti baví a kolik dřepů u toho udělají. Mně by upadly nohy ale zase je dobře, že se u toho nehrbí ale opravdu dřepují s rovnými zády.


 

Čas na odpočinek je taky důležitý :-).




 

Popohánět popohánět. Vody nedáváme moc, aby měly děti nutkání pumpovat, hromadit vodu a zase pouštět. Kdyby bylo vody hodně, měly by to bez práce a to zas ale ať si máknou :-D.




 

Vše je z pevného odolného plastu, který mě svou pevností mile překvapil. Z mého pohledu to není nic, co by se jen tak zničilo. Jen u pumpování dávám pozor, aby děti pumpovaly rovně a ne šikmo, aby se to neohnulo nebo nenalomilo. Přeci jen pumpují opravdu horlivě, tak je trochu musíme krotit :-D.


 

Posledního ledového hraní jsme využili i pro Waterplay, kde se led převážel na lodích, dokud počasí dovolilo a jeříb byl v plném pracovním procesu.



 

NENÍ LEPŠÍ VODNÍ HRANÍ

Věděla jsem, že to bude pecka, že budou holky nadšený a že budeme nadšení i my. Ale nečekala jsem, že to bude až taková paráda a že se od toho v podstatě neodtrhnou. Hrálo si tam takhle 5 dětí prakticky celý den a nikdo se s nikym nehádal, nepřetahoval, nic. Každá si našla svoje místo, svůj koutek a tam si pracovala s tím, co zrovna měla po ruce.



 

Tohle je zase trochu jiná sestava, která už nebyla kolem dokola ale spíš do délky roztažená. A opět si každá našla svoje místo, kde si šudlaly to svoje co potřebovaly. Je skvělý, že tam jsou v podstatě dvě nádrže, dvě pumpičky a několik lodí i panáčků. Takže dvě děti úplně s přehledem a víc dětí v kooperaci a střídačce taky pohoda. Nemít v babyclubu koberec po celé ploše, tak to snad dopřeju i malým dětem.




 

Jen z Olivky je kolikrát záškodník, když si Sofinka pracně napustí nádrž a Olivka jí vytáhne zarážku, že jí všechna voda vyteče.


 

VIDEORECENZE NA YOUTUBE



 

ZÁVĚREM

V závěru bych chtěla ještě jednou zmínit, že je dráha pevná, bytelná. Snadno se sestaví i rozloží a co se týče uskladnění, my ji máme složenou pod střechou u chatky. Padl dotaz, jestli ji nechat celé dny na sluníčku, ale přeci jen takto silné slunce obzvlášť jakýkoliv plast oslabuje a netroufla bych si asi nechat ji rozloženou neustále. Ono se to může zdát jako vopruz ji stavět a zase rozkládat, ale tak si třeba nechte větší kusy sestavený a rozložte ji jen na třikrát.

Pokud máte pocit, že by se vám hodilo víc lodiček, dají se samostatně dokoupit. Nenajdete je zatím přímo na 4kids.cz, navrhnu jim to, ale když si dáte vyhledat "waterplay doplňky" a omrkněte, co je dostupné.

Líbí se mi, že ji můžete sestavit pokaždé jinak. Líbí se mi, že jsou u ní neustále děti v pohybu. Líbí se mi kolik dětí se kolem vejde. Zároveň v podstatě donutí děti být alespoň chvíli ve stínu, když jinak lítají po zahradě na sluníčku. Je skvělým osvěžením ale také naučnou pomůckou, kdy děti musí přemýšlet co a jak udělat, aby loďky popohnaly. A pokud vás zaujala, najdete ji přímo ZDE.



 

Cena: 1989Kč (původně 2249Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat