17. června 2021

ČTEME: Mini Pohádkopsaní

Lenka a celkově její projekt Prosimspinkej je pro mě jako modla. Aktivně vše čtu a sleduju už spoustu let a jsem ráda, že se mi do rukou dostávají i všechny její knihy.

Klasické Pohádkopsaní, které máme doma už víc jak tři roky stále doporučuji na potkání. A aby bylo něco i pro menší děti, vzniklo mini Pohádkopsaní, kde Lenka vzala nejoblíbenější pohádky z velkého Pohádkopsaní a přetvořila je do kratších chytlavých básniček.

Olivka už je nějakou dobu konečně mimo své knižně likvidační období (stále ale knihy nemůže mít nadosas) a mini Pohádkopsaní si užíváme především po ránu, kdy máme ještě čas na válení. Konečně bych ho ráda detailněji představila i vám, tak se pohodlně usaďte a pojďme ho omrknout blíž :-).


 

OBSAH LEPORELA

Jednotlivé básničky nemají svůj název. Na každé dvoustraně je jedna básnička s krásnými ilustracemi, které nejsou takové, jako známe z většiny knížek. Jsou velmi kontaktní. Kromě častého mazlení, tulení a nošení narazíte také na společné spaní, nošení v šátku i kojení.

 

DETAILY BÁSNIČEK

První je o méďovi s housenkou. Krátká básnička, která přitom tolik řekne. Mláďata spokojeně usínají na mamince. No, vlastně je to jako u nás doma, když na mě Olivka visí, usíná a manžel vedle mě na sedačce odpadává :-D.


 

Další básnička je o farmě, kde se Týnka pečlivě stará o všechna zvířátka. Opět o společném uspávání, jen zase trochu z jiného úhlu. U zvířat jsou lidé mnohdy rádi, že na nich usnou a užívají si to. Proč to takhle snadno nejde i s dětmi? Neznám nikoho, na kom by usnula třeba kočka a hned by ji šel odnést někam do pelechu.


 

V další básničce se přesuneme do podzimního období za veverkami. Opět názorná ukázka společného spaní, tulení, mazlení. Rodiče nablízku, pocit bezpečí.


 

Z podzimu se přehoupneme do zimy. Některá zvířátka celou zimu spí. Každé jinde a přitom spolu, přituleni, vzájemně se hřející, spokojení.


 

Autíčko jsem četla ve velkém Pohádkopsaní opravdu často a jsem ráda, že se objevuje i v této mini verzi, protože většina dětí má pocit, že spánkem přijdou o děsně důležité věci (zrovna naše Olívie by mohla vyprávět). Sofinka jednu dobu dokonce měla i malé autíčko k ruce, aby si odpoledne alespoň na malou chvíli lehla a odpočinula.



Mašinka s vagonky plnými zážitků je téma, které jsme taky docela řešili a pomohlo nám uspávat způsobem, že jsme si vyprávěli, co jsme ten den zažili. Do té doby jsme uspávali u kojení a nebylo nic takto potřeba ale pak nastalo období, kdy Klaudinka potřebovala zážitky zpracovat. Popovídaly jsme si a pak se jen otočila a spala.



Předposlední básnička je o utichání města, když přijde noc. Můžete vidět různé druhy společného uspávání - někde se zpívá, jinde uspává tatínek, nahoře v náručí, dole kojením apod.


 

No a poslední básnička jako borec na konec ze všech nejkrásnější. Těhotenství, porod, další těhotenství, dvě dušičky zase spolu, nošení a zároveň kojení v šátku. Krásné završení celého Pohádkopsaní. Opět laskavě, dojemně, kontaktně.



ZÁVĚREM

Stejně jako klasické Pohádkopsaní by ani tato mini verze neměla na nočním stolku chybět. Kniha je určena pro nejmladší čtenáře od prvních měsíců až do tří let. Ilustrace jsou opět dílem Lenky Šerákové, která pracovala i na původním Pohádkopsaní.

A jak píše sama autorka - mini Pohádkopsaní pomáhá navodit pozitivní pocity ze spánku a usínání, podporuje laskavý přístup k dětem a kontaktní rodičovství. Takový pocit ale nemáte pouze z Pohádkopsaní. Ten máte z naprosto čehokoliv, co Lenka napíše či vydá.

Prosimspinkej.cz je pro mě velmi důležitým webem a proto na něj odkazuji i v mé knize. Pokud vás mini Pohádkopsaní zaujalo a rádi byste ho zakoupili svým dětem anebo někomu, kdo má doma malé dítko, pro které by se hodilo, najdete ho přímo ZDE.


Cena: 249Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat