12. října 2020

LUŠTÍME: Roztančené fixy - edice Kvído

"Roztančené fixy jsou interaktivní grafomotorické sešity plné obrázků a aktivit s příběhy dvou barevných fixek, které učí Kvída ale i děti kreslit, psát a rozvíjet při tom jemnou motoriku a zrakové vnímání. Každý z nich má 50 stran plných úkolů pro děti předškolního věku".

Tak zní představení těchto parádních sešitů, které jsme dostali k recenzi ve spolupráci s Albi. V nabídce mají pro děti 3+, 4+ a 5+, takže zhruba pro ty naše cácorky. Sofinka se teprve učí držet správně tužku, protože chce být jako ségra - té jsem vzala 3+, protože s podobnými věcmi teprve začíná. A Klaudinka to má už přímo jako přípravu na školu a tréning grafomotoriky.

Vyfotila jsem z každého kousek, tak se na ně pojďme blíž podívat :-).

 

 

ROZTANČENÉ FIXY - OBJEVITEL 3+

Jako první se podíváme na Roztančené fixy ve verzi 3+, kterou jsem zvolila pro Sofinku. Sofinka zatím vyloženě na luštění není, spíš si ráda prohlíží a dělá, že čte. Víc a víc ovšam napodobuje ségru a už jsou ve věku, kdy musí být opravdu všechno dvakrát. Však to znáte :-D.


 

V levé části se dočtete ve všech verzích stejný text a představení sešitu Roztančené fixy. Také se dozvíte doporučení, jakým způsobem s pracovním sešitem pracovat. V pravé části jsou dvě gumičky na fixy - modrou a červenou, které se v příběhu budou střídat.

 

 

Děti s roztančenými fixy vytvoří zrní pro slepičku a kohoutka, spustí pády oříšků, dokreslí déšť i dráhy housenek k ovoci, chapadla medúzkám i koleje pro vláček, prošijí tričko a dokreslí hřebeny i sjezd na klouzačce.


 

Také je potřeba dokreslit kornout na zmrzlině a sluníčku paprsky.


 

Šňůry od draků, vodu při kropení hadicí, opět bude i déšť, který bude tentokrát dopadat na květiny a křížem krážem meče.


 

Utěrku i kobereček, jehelníček a ježčí bodliny i hopsání cvrčka či trasu horolezce, cyklisty a běžce. No a co takovou trasu po kruháči v autě? Vlnky vody u lodiček, pohyby motýla, včelky a cvrčka, sprchu nebo dárky.


 

Čepici, šálu a rukavice a hasiče hasící hořící dům.


 

Dokreslíte i házení míčky, cukrátka a lízátka, housenku, schody pro mravence i sněhuláka. Jablka na stromě a šnečí ulity, bubliny bublifuku všech velikostí, duhu nebo vlnu ovečce.


 

Je toho tak moc, že nebudete vědět co dřív a budete listovat jeden list za druhým. Zamotáte klubíčka a vznikne krásná kytička a co taková dráha ve vesmíru pro rakety? A samozřejmě mnohem více toho na vás čeká v Roztančených fixách 3+ :-).


 

ROZTANČENÉ FIXY - OBJEVITEL 5+

V porovnání s Roztančenými fixy 3+ mi verze 5+ přijde víc na jemnou motoriku, soustředění a mnohem jemnější tahy. Například místo větších vln vlasů u klauna zde děti tvoří malé kudrlinky. Je to už mnohem více příprava na psaní jako takové, ale určitě sešity kombinujte i s velkoformátovým kreslením, aby se dostatečně uvolnila a připravila celá ruka.


 

Úvod v sešitě je úplně stejný, jako v tom předchozím. Také jsou na pravé straně prakticky zagumičkované fixy, jen musím říct, že se tam hůře zasunují ale to není nic, co by něčemu vadilo. U nás je tedy zasunuji já, protože se u toho holky vztekají, že jim to nejde :-D.

 

 

Zde děti tedy čeká už drobnější psaní v podobě vlnění housenky, pohupování loďky, krtčích kopečků nebo přesné čáry u šnečků. Také různé kopečky, obloučky, zuby i schody až po pyramidy.


 

Dokreslíte létání včeliček, jízdu traktoru po poli, spojíte zvířátka s potravou, zdoláte hory s horolezcem a na kurtu tenisák tvoří barevné obloučky. Nazdobíte motýlka a zaskáčete si se žabkou či dokončíte druhé poloviny obrázku s obličejem a stromem anebo kočkou a květinou.

 

 

Zatáčky vedoucí k vozíku a kroužky, čárky, obloučky, špičky. Kudrlinky dlouhovlásky či zas dokreslit další obrázky.


 

Zdobení na koberci i překreslení koleček (na další straně kostiček) nebo dlouhá šňůra od telefonu, to jsou další úkoly.


 

Šupiny i bubliny. Driblování kopání, lítání, jedna klička za druhou. Prostorová orientance v tomto pracovním sešitě dostává pěkně na frak a děti musí často zrcadlit správné umístění teček, čtverečků, čar i celých polovin obrázků.


 

Upletete svetr, dokreslíte chybějící části obrázků i vzor na džbánu, šňůry na balonech či pavučinu od pavouka. Je toho spousty, co jsem ještě nezmínila.


 

SMAZATELNÉ FIXY

V každé verzi Roztančených fixek jsou dvě barvy, ale můžete si dokoupit i sadu ostatních barev, na kterou můžete mrknout ZDE - doplníte si tak žlutou, oranžovou, zelenou a světle modrou. 

Jsou praktické svým širokým víčkem, které musíte násilněji otevřít, než se ojezdí, na nemž je stírací široká houbička - svou šířkou zabere větší prostor a nemusíte fixy při mazání tolik šudlat.

Nezapomínejte na to, že je opravdu potřeba fixy hned smáznout. Zkuste dítko naučit, že když si stranu dokreslí a chystá se na další, aby ji smazalo anebo hned jak sešit odloží, aby vše smazalo. Pak totiž fixy hodně zaschnou a nejdou dolu. Nenechávejte to na následující den ale pokud se tak stane, stačí vzít vlhkou houbičku. Je ale možné, že pak barvu nedostanete dolu úplně.

 



 

DOPORUČENÝ VEK

Věkem bych se tak úplně nezabývala, protože si je holky půjčují, takže pokud šestiletému dítěti koupíte 3+ nebo rovnou všechny tři postupně, vůbec to ničemu nevadí. Alespoň je bude střídat a o to víc bude mít možností. Nemůžu tedy říct, že by byly 3+ o dost jednodušší, než 5+. Rozhodně zabaví a o tom to je. Takže i když je Klaudince 7, tak jsem neřešila tolik ten věk, ale chtěla jsem využít jejího zájmu o pracovní sešity.

 

ZÁVEREM

Další perfektní tip do auta na cesty, i když sama upřímně nechápu, že děti dokáží něco takhle luštit. Já jsem kolikrát ráda, že na sebe otevřu okno, aby mi nebylo špatně. Ale holky neustále něco šušní, hrají si, luští a tohle je super varianta, kde máte fixy neustále po ruce. Navíc s praktickou kroužkovou vazbou a magnetickým zapínáním jsou dokonale vyladěné :-).

Líbí se mi, jak jsou fixy zapojeny do příběhu, který dětem můžou rodiče číst a který celé luštění zpestří a je o kus víc zábavnější. Líbí se mi také varování na magnetické části, že je potřeba fixy otřít co nejdříve, když s nimi děti přestanou pracovat. Fixy jdou pak dolu opravdu špatně a mohou zanechat barevnou stopu. S tím jsme se již setkaly u kartiček se smazatelným fixem, kdy jsem to včas nezkontrolovala a černou jsem už dolu pořádně nedostala.

Pokud by se vám hodil tip na dárek třeba k Mikuláši nebo něco drobnějšího jako tip na dárek k Vánocům od rodiny, tohle je skvělá inspirace. Roztančené fixy najdete na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 224Kč (z původních 249Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat