27. října 2020

UČÍME SE: Zvířata našich lesů a Zvířata ze safari - Nejkrásnější zvukové knížky

Minulý týden jsem vám představila tři zvukové knížky ze stejné série ale na téma ptáci - článek najdete v tomto odkaze Ptáci kolem nás. Abych to oddělila, nechala jsem si zvířata našich lesů a zvířata ze safari do druhého článku. Dokonce jste se mě i ptali, jestli jsou zvukové knížky i se zvířaty a ne jen s ptáky, tak doufám, že vám recenze v rozhodování pomůže.

Ne každá knížka zní tak, že se dá poslouchat a když už jde o zvuky zvířat, tak chceme, aby byly co nejvíce reálné a poslouchatelné. Aby co nejlépe zněly. A přesně to splňují knížky nakladatelství Edika, které zakoupíte na eshopu nakladatelství Albatrosmedia.cz a my je dostali k recenzi.

I v tomto případě chystám časem ještě zvukové video, ve kterém s i jednotlivé zvuky poslechnete. Zatím jsem vám knížky pouštěla jen na Instagramu ve stories, kde je po zveřejnění této recenze přidám zase, ať slyšíte jak krásně zní.


 

ZVÍŘATA ZE SAFARI

V knize zvířata ze safari se seznámíme nejen se zvířaty, o kterých já sama čtu úplně poprvé, ale také si poslechneme zajímavé zvuky, které možná i známe docela jinak. Opět nesmí chybět krásné fotky reálných zvířat.



"Stačí zavřít oči a rázem se ocitneme na tajuplném africkém kontinentu, kde nás obklopí osobité zvuky savany. Řev lvů, chechtání hyen, troubení slonů a kvílení šakalů se mísí se zvuky méně známými. Poznáte například hlas kulíška, maličké sovičky? Stačí zmáčknout tlačítko a hra na poznávání může začít."



Orel jasnohlasý je majestátní opeřenec, kterému se často říká také "hlas Afriky". Rád krade kořist jiným ptákům a to včetně volavky obrovské.



Kříženci zebry se nazývají zebroidé. Kříženec zebry a koně je zorse no a kříženec zebry a osla se nazývá zonky. Dožívá se 25 let a má jedno mládě ročně.



Hroch obojživelný má velké dolní špičáky, které využívá k soubojům a tlusté koživité pysky jim slouží k trhání potravy. Dožívá se 40-50 let a má jedno mládě každé dva roky.



Pavián čakma žije ve skupinách o 15-100 ale i více jednotlivců, které vede dominantní samec. Měří až 120cm a dožívají se 30-40 let.



Hyena skvrnitá žije ve smečkách, které vede dominantní samice. Jejich hlasitý křik je jedním z nejcharakterističtějším zvukům savany, stejně jako jejich smích a chichotavé zvuky, kterými dávají najevo svou podřazenost.



Sparák šedý je pták, který létá docela pomalu, ale dokáže hbitě a rychle poskakovat po větvích v korunách stromů. Dožívá se pibližně 20 let a měří až 48 cm.



Slon africký vydává hluboké mručivé zvuky, které nejsou pouhým lidským uchem slyšet, ale oni je vnímají pomocí speciálních senzorů na ploskách chodidel.



Šakal čabrakovitý se stavbou těla podobá středně velkému psovi. Samci a samice tvoří páry na celý život a společně loví, vychovávají mláďata i brání teritorium.



Kulíšek perlový je jedna z nejmenších sov Jižní Afriky. Většinou loví v noci, ale často je aktivní i ve dne. Zpívají charakteristický hvízdavý duet, především na začátku období rozmnožování.



Gepard štíhlý možná překvapí tím, že vydává štěkání a cvrlikání podobné ptačímu zpěvu. Také využívají vrčení a předení. Patří mezi ohrožené druhy, a to kvůli pytlákům a úbytku přirozeného prostředí.



Kasina senegalská je narozdíl od jiných žab přizpůsobená spíš k chození a běhání, než ke skákání a jejich kvákání zní tak trochu jako praskání bublin.



Lev pustinný většinu dne odpočívá a loví především v chladnějších nocích anebo brzy zrána. Řev lvího samce je nejsilnějším zvukem, který dokáže kočkovitá šelma vydat - je slyšet na vzdálenost až 8km.



ZVÍŘATA NAŠICH LESŮ

Zvířata našich lesů nás zavedou do okolí českých lasů. Celá grafika této knihy je takový temnější až noční s krásnými sytými barvami a reálnými obrázky zvířat. I zde jsem narazila na zvíře, o kterém jsem četla úplně poprvé.



"S pomocí 12 tlačítek zažijeme kouzelnou atmosféru lesa, polí a parků a poslechneme si živočichy, kterým patří svět, když se pomaloučku, polehoučku začne stmívat a my se ukládáme k spánku. Slavík, sýček, jelen a liška… tím naše dobrodružství v přírodě teprve začne. V knize na nás čekají mnozí další tvorové, s nimiž se v naší přírodě můžeme setkat. Tato knížka nám zaručeně pomůže odehnat noční můry a díky ní se budete těšit na každou noc."



Slavík obecný je nenápadný stěhovavý ptáček, kterého spíš uvidíte, než uslyšíte. V noci zpívají pouze ti nezadaní, kteří si hledají samičku.



Jelen evropský se na podzim, v období páření, nedá přeslechnout. To zrovna jeleni bojují o stáda laní a snaží se odehnat své rivaly. Shazují parohy od února do dubna a nové jim vyrůstají teprve v červenci.



Sýček obecný když je rozrušený, tak pokyvuje hlavou a to mu pomáháodhadovat vzdálenost. Je to jedna z našich nejmenších a nejohroženejších sov.



Liška obecná je jednou z našich nejrozšířenějších nočních šelem, která se dobře přizpůsobila jak životu ve městě, tak i na venkově. Strašidelně chraplavý štěkot samic se v krajině ozývá od prosince do února.



Lelek lesní je tajuplný pták, který je aktivní hlavně za soumraku. Přilétají k nám na konci jara a zůstávají až do srpna či září. Živí se létajícím hmyzem, hlavne můrami a brouky.



Ježek západní má vynikající čich a sluch. Jsou to samotáři, ale když se potkají, tak spolu komunikují chrochtáním, funěním a pískotem. 



Sova pálená vydává hrůzostrašný křik a je u nás stále vzácnější. Díky skvělému zraku, sluchu a tichému letu je u nás obávaným nočním lovcem. Díky srdcovitému tvaru obličeje lépe slyší.



Skokan hnědý má dlouhé zadní končetiny a skáče, kdežto ropuchy lezou. Většina samců zpívá, aby přilákala samičky, ale skokan hnědý nafukuje hrdelní rezonanční vak a jemně skřehotá.



Puštík obecný vydává uklidňující houkání. Tyto oblíbené sovy si nalézají partnery zhruba v jendom roce a zůstávají s nimi po celý život.



Ropucha obecná většinu času tráví na souši, ale každé jaro se vrací do rodné vodní nádrže, aby se tam spářily. Samci vydávají vysoké kvákavé zvuky, aby nalákaly samičky.



Kobylka zelená má charakteristický zvuk letních večerů, které vydávají samci tak, že o sebe třou přední křídla. Říká se tomu stridulace. Snaží se tím udělat dojem na všechny samičky.



Jezevec lesní vyráží každý večer na stejnou cestu za potravou. Je velmi čistotný a mimo svou noru si vyhrabává ještě malé dirky, kam chodí vykonávat potřebu.



ZÁVEREM

Pro představu připomínám formát knih, který je cca 22x20cm. Musím říct, že mě překvapilo, kolik zajímavých informací se dokáže nacpat do pár řádků.

Dětem tedy tyto knihy kromě krásných reálných obrázků a zvuků předají ještě základní a zajímavé informace, které se snadno zapamatují. Vše je krásně zpracováno, jednoduše popsáno a ten poslech je takovou třešničkou toho všeho.

Pokud byste chtěli tyto nejkrásnější zvukové knížky svým dětem pořídit, najdete je společně s dalšími zvukovými knihami na eshopu Albatrosmedia.cz v odkazech níže.

 

 

Cena: 332Kč (z původních 369Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat