28. října 2020

ZA VÝLETEM: Rodinná farma Struhy

V polovině srpna jsme se vydali na výlet směr jižní Čechy. Byli jsme totiž pozváni na rodinnou farmu Struhy, kde nás čekala nejen prohlídka celé farmy a zajímavé povídání o rodinném podnikání, ale také ochutnávky a v podstatě celý den na farmě hezky se všim všudy - byli jsme zapojeni do každodenního chodu farmy. A už teď vám prozradím, že to byl ten největší zážitek letošního léta. 

 


Ale ať nepředbíháme, začneme hezky od začátku.


3 HODINOVÁ CESTA A PODOLSKÝ MOST

Abychom měli co nejvíce času užít si farmu plnými doušky, když už pojedeme 3 hodiny, vyrazili jsme už brzy ráno. Na cestě bylo pár zdržení, kojících přestávek, čůracích přestávek a na místo jsme dorazili skoro na oběd. Rozhodli jsme se nejdříve odložit si věci a posilnit se, než se vrhneme do prohlídky. A zajeli jsme si kousek od farmy na oběd. Rovnou jsme využili cesty a omrkli jsme Podolský most, který je docela středem pozornosti - no já se ani nedivím. Ten pohled byl parádní!

 


 

ATMOSFÉRA A KOUZLO FARMY

Celý život žijeme ve městech, ne v nějakých velkých ale i tak si velmi užíváme příležitost být někde takhle "mimo svět". První sousedé jsou o pěkný kus dál, takže opravdu farma a kde nic tu nic. Manžel sice vetšinu života žil v baráku, ale já jsem paneláková a o to vetší má pro mě vesnice (zvlášť přímo farma) takové to kouzlo .. takovou tu atmosféru, kterou více vídáme v televizi, než ve skutečnosti.

 


V první chvíli cítíte krávy, překvapivě, kdo by to řekl co? A najednou kolem vás běhají husy, slepice i kočky. Klaudinka byla okamžitě ve svém živlu a to doslova ve smyslu "jako doma". My se jen ujistili, jestli si může běhat kde chce a jestli to tam může prozkoumávat svým rychlostním tempem a nechali jsme je obě řádit a užívat si každou vteřinu.



Co lepšího mít na farmě pro malé dítě, než dětský elektrický traktor, který byl první hodiny tím nejžádanějším - až jsme si říkali, že ho budeme muset schovat, jinak z něj neslezou ani v noci. Sice kvůli tomu vznikaly trochu bitky, protože malý Tomášek se tak úplně nechtěl dělit - však přijely dvě ženský a sedly mu hned do auta :-D. Ale pak se začali střídat a svět byl zase v pořádku.



Mezitím, co holky prozkoumávaly farmu po svém, jsme se i my vydali na průzkum všeho, co bylo kolem nás a snažili jsme se nasbírat co nejvíce informací a zajímavostí.



Vládla tam taková ta klidná pohoda. Žádný shon, žádný stres, žádné pospíchání .. klid, léto, slunce .. anebo to umí dobře skrývat. Z nás tam spadlo napětí běžných dnů a brali jsme to jako takovou malou dovolenou a odpočinek.



Klaudinka si nejvíc ze všeho užívala kočky a když jsme se jí pak ptali, co se jí na farmě líbilo nejvíc, tak řekla, že zrzavá kočička. Běhalo jich tam kolem několik a i já jsem si docela užívala takové to zvířecí mazlení a pozornost.

 


K večeru jsme se vydali na výlet po okolí, abychom omrkli i další pole a udělali jsme takový okruh kolem vesnice. Spíš jsme si mysleli, že usne Olivka. Jenže lítání na farmě a léto v plném proudu naopak vyčerpalo Sofinku. Ještě, že jsme měli sebou kočár :-D.



PŘÍBEH RODINNÉ FARMY

Já jsem milovník příběhů. Miluju všechny příběhy, které jsou schované za úspěchy ať už větších nebo menších firem. Baví mě poslouchat to nadšení a zápal, ta vděčnost, to kouzlo splněných přání.

Před deseti lety se rodina Kojetínových rozhodla zakoupit zemědělský areál, kde bylo jen pár krav

Je úplně jedno, jestli se úspěch dostaví za rok, za pět nebo deset let. Sny jsou přece od toho, aby se plnily a splní se všem těm, co si za nimi jdou.

Farma Struhy jsou ekologickou farmou a veškerá produkce má certifikát BIO, což není úplně jednoduché udržet, ale daří se jim to. Celé je to udržitelný systém, kterému věří a doufají, že až budou děti dospělé, farma jim zajistí živobytí i náplň práce.

Hospodaří na 140ha půdy a zatím na všem pěstují pouze krmení pro krávy. Z plodin pěstují především jetelotrávy, trávy, luskoobilné směsky, čirok, žito, pšenici, oves, hrách a ječmen. 

Krávy krmí především objemnými krmivy a to vyrobenými senážováním. Rozdíl mezi senáží a siláží je především ten, že senáž kvasí přirozeným způsobem a konzervaci zajištuje přirozeně bakteriemi vytvořená kyselina mléčná (stejně jako kysané zelí) kdežto kukuřičná siláž zkrmovaná v konvenčních chovech je vysoce energetické krmivo. Velmi dobré pro vysokou užitkovost, ale z druhé strany je konzervované kyselinami pro snížení pH. Kyseliny obsažené v siláži se prolínají i do kvality a chuti mléka negativním způsobem. Tím že mléko zpracovávají na farmě je pro ně vůně a chuť syrového mléka velmi důležitá. 

KRÁVÍN, KRÁVY, TELATA

Aktuálně mají na farmě něco kolem 140ks všech kategorií -  toho je 60 krav. Dojených je aktuálně 45 a 15 je zasušených - čeká v brzké době na porod. Většina zvířat se volně pase - některá přes den a některá den i noc. Tím že krávy krmí méně intenzivně, mají i nižší  nádoj, zato ale velmi vysoké mléčné složky ve smyslu tuku 4,5 - 4-8 % a bílkovina 3,5 %. Což nebývá zvykem.
 
 




Krávy se mohou volně pohybovat a dokonce se chodí samy podojit podle toho, jak samy potřebují a na to využívají robota. Ráno krávy vypustí, odpoledne je pak zase zaženou zpátky do stáje. Robot dokonce sám dokáže určit, jestli má kráva na dojení nárok. Nekteré chodí po 4 hodinách a jiné po 6 nebo 8 hodinách a když neni správná doba, tak ji robot pošle dál a nepodojí.



Zastoupení plemen je v převážné většině Brown Swiss, které si dovezli jako malá telátka z alpského Ällgau. Toto plemeno vyniká v mnoha vlastnostech nepochopitelně nedoceněných na zdejším území. Především dlouhověkost, konstituční pevnost, zdraví je velmi cenněná vlastnost. Vlastní také pár kusů českého červenostrakaktého plemene i několik zástupkyň holštýnského skotu. Nikdy bych nečekala, že řeknu o krávě, že je krásná ale tam je jedna hezčí, než druhá.

 


Čisté kotce, dostatek vody, hromada sena .. mazlení, hlazení, láska. Navíc, pokud si dobře pamatuju, tak má každá kráva své jméno. Já si pletu vlastní děti ale na farmě Struhy přesně ví, jak je která kráva pojmenovaná.





Často všichni slýcháme slovní spojení "práce jako na baráku", ale já už bduu vždycky používat jen "práce jako na farmě". Doufám, že až se situace uklidní a najedeme v rámci možností zase do starých kolejí, že se na farmu vrátíme třeba na celý víkend a dáme si tam všichni malou brigádičku jako výpomoc, kde bude třeba.




Je to práce v podstatě nonstop a to i v noci bez ohledu na cokoliv. Rodina tedy bydlí přímo na farmě a při jakémkoliv problému může zasáhnout okamžitě. Jejich zaměstnanci jsou, mimo členy rodiny, také lidé z blízkého okolí.




KRMENÍ TELAT

Kolem 17. hodiny dostávají telata najíst. Ohřeje se jim mléko a každé tímto způsobem krmené tele se tedy nakrmí. Může se jim to nechat takto zavěšené anebo můžete kyblík podržet - jen pozor, protože telata mají velkou sílu a jdou často silou proti kýblu a tedy i proti vám. Narážení do kýble je dá se říct takový reflex, kterým telata naráží do vemene a tím ho masírují.

 




Na krmení jsou používány tyto velmi vtipné kýble. Jo uznávám, že jsem se chechtala jak praštěná, když jsem to viděla poprvý v životě ale tak život ve městě mě tohle nenaučí. A manžel nebyl pozadu, dělal s tim blbiny a taky v tom viděl úplně jiný věci :-D.



 

I Klaudinka si samozřejmě krmení telátka vyzkoušela a šlo jí to jako profíkovi. Byl to pro ní velký zážitek a nejen tohle. Když našla u slepic vejce, tak ho hned radostně přinesla. Škoda, že tu nemáme mnohem víc možností, jak tohle všechno zažívat častěji.



Klaudinka byla do chodu farmy, narozdíl od Sofinky, mnohem více zapojena a neustále si hledala, co by mohla dělat, s čím by mohla pomoct a co by ješte mohla prozkoumat. Sofinka je svoji povahou trochu jinde, ale Klaudinka z této návštěvy vytřískala maximum.



PASTVA

Kousek za farmou, minutku cesty, se nachází pastva, na kterou nás rodina Kojetínových také vzala a bylo zvláštní, když se kolem vás jen tak prochází krávy a vy jim ještě uhýbáte, aby vás nesrazily. My pastvu vždycky vidíme jen z dálky při jízdě autem a najednou jsme na jedné byli.





Krávy tam mají prostoru, že by člověk nevěřil. Docela jsme se s Tomem zapovídali o tom, jak probíhají porody, jaké komplikace už museli řešit, viděli jsme i fotky komplikací u porodu. Na všechno jsou v podstatě sami jen v rodinném kruhu a s přáteli. Takže řeší doslova první poslední.


 

FAREMNÍ MLÉKÁRNA

Mléčné výrobky, které jsou vyráběny a také prodávány pod značkou farma Struhy jsou bez jakýchkoliv konzervantů, barviv nebo škrobů. Výroba je z mléka, čistých mlékárenských kultur a syřidla podle tradičních postupů a receptur.



Faremní mlékárnu si nepředstavujte jako něco velkého. Je to příjemná, tak akorát velká místnost, kde jsme se mohli podívat, jakým způsobem vše vzniká. Kvalita mléka je závislá především na kvalitě krmení, které si na farmě sami pestují a dávají si na nem záležet.



Když jsme byli na exkurzi, zrovna se chystali na velkou akci v Praze, takže jsme viděli výrobu halloumi sýrů, nachystané lahve na mléko i tvaroh v pytlích. Vše nám bylo popsáno, vše nám bylo vysvětleno, vše jsme si mohli prohlédnout.

 


Dozvěděli jsme se, že mimojiné vyrábí mléko také přímo pro baristy, aby vydržela pěna v cappuccinu i po vyšlehání. A zrovna chystali sýry Halloumi, které jsou dokonalé třeba na grilování. Jen dva jogurty nemají označení bio, protože u nás není k sehnání bio mák a bio čokoláda, která vydrží tekutá.



Takto se chystal tvaroh, který se připravený v pytlích musí pravidelně otáčet a přeskládávat. Ono se to nezdá ale práce i v takto malé mlékárně musí být dost fyzicky náročná. Mlékárnu má na starost především maminka Tomáše Kojetína, která snad už ani víc usměvavější být nemůže :-). Říkala nám, že mlékárna je jako její dítě, protože se musí řídit tím, co kdy za jak dlouho bude hotové a podle toho si plánovat dny, cesty apod.



PRODEJNA PŘÍMO NA FARMĚ

Součástí faremní mlékárny je i prodejna, kde si můžete zakoupit vše z jejich sortimentu. Otevírací doba prodejny je každý den od 14 do 17 hodin a pokud byste si chteli projít rovnou celou farmu, je lepší se domluvit předem po telefonu, aby na vás meli dostatek času.

 

MOBILNÍ APLIKACE

Mobilní aplikace pro nás byla snad tou největší zajímavostí. Mobilní aplikace je totiž propojena s dojícím robotem a rodina Kojetínových má tamto přehled v tom, která kráva se kdy dojila, kolik toho nadojila, jestli se některá třeba vůbec nedojila a hned se začne řešit, jestli není nějaký problém.

Taky vidí, jak dlouho se která kráva dojí a prostě je to dokonalý přehled v tom všem, který jim usnadňuje práci. Mobilní aplikace dokáže ve dne v noci upozornit na jakýkoliv problém, takže je Tomáš neustále v pohotovostním režimu. 

Vše je zobrazeno v barevném režimu - zelený, žlutý a červený, pokud se nepletu.


ZÁVĚR DNE NA FARMĚ

Jak jinak zakončit tak povedený den, než opečením buřtů. Holky byly špinavé doslova od hlavy až k patě, jak si den na farmě užily a já na ně fascinovaně koukala a byla jsem ráda, že jsme takový výlet po dlouhém plánování konečně domluvili. Holky šly teda před spaním ještě do sprchy.



SNÍDANĚ ŠAMPIONŮ

Ráno na nás čekala snídaně v podobě ochutnávky tvarohových pomazánek - česnekové a paprikové, což jsou nejoblíbenější pomazánky mého manžela. 

A taky nesmělo chybět faremní máslo a také mléko do kávy nebo k čoko kuličkám, které snídaly holky.

V jejich nabíce najdete ale také zakysanou smetanu, tvarohové dezerty, čerstvé sýry s bylinkami a kořením, různé druhy jogurtů a mnoho dalšího.



ZÁVĚREM

Ještě jednou děkujeme rodině Kojetínových za tak vřelé přivítání a skvělé zážitky na jejich farmě, o kterých holky básní ještě teď a když jsem chystala článek, zase jsme si na všechno zavzpomínali. Byl to parádní výlet a moc jim fandíme.

Pokud budete poblíž nebo i když budete jen projíždět, až bude situace zase trochu normální, zastavte se je pozdravit a podpořit je svým nákupem, protože každý nákup - i ten malý, se počítá :-). 

Brzy se můžete těšit na článek, který bude zaměřený čistě na produkty farmy Struhy a to včetně kmínového jogurtu, který má opravdu potenciál i když na první dobrou si chuť člověk jen tak neodkáže představit, ale mají to velmi dobře vymyšlené. A já osobně jsem si zamilovala jogurt s makovým proteinem. 

Hodně štěstí, hodně zdraví a mnoho úspěchů přejem.

Snad brzy naviděnou!

   

 

Žádné komentáře:

Okomentovat