21. října 2020

UČÍME SE: Ptáci kolem nás - Nejkrásnější zvukové knížky

Zvukové knížky jsou často žádaným tématem, co se týče knížek pro děti. Jenže ne každá knížka zní tak, že se dá poslouchat a když už jde o zvuky zvířat, tak chceme, aby byly co nejvíce reálné a poslouchatelné. Aby co nejlépe zněly. A přesně to splňují knížky nakladatelství Edika, které zakoupíte na eshopu nakladatelství Albatrosmedia.cz a my je dostali k recenzi.

K této recenzi chystám časem ještě zvukové video, ve kterém s i jednotlivé zvuky poslechnete. Zatím jsem vám knížky pouštěla jen na Instagramu ve stories, kde je po zveřejnění této recenze přidám zase.

Užijte si recenzi těchto překrásných knížek, které jsou skvělé nejen zvukově, ale také svoji grafikou a krásnými fotkami. Pojďme se na ně společně podívat blíž.

 


PTÁCI NAŠICH LESŮ

Jako první jste se na knižním trhu mohli setkat s touto knihou. Abych se přiznala, tak na wishlistu jsem je měla opravdu dlouho, ale vždycky bylo ke koupi pro holky něco důležitějšího. Až se naskytla tato příležitost, kterou jsem chytila doslova za pačesy :-).


 

"Pozorovat volně žijící ptáky je veliké dobrodružství, ale kdo to zkoušel, ví, že to není zrovna snadné. Vyplatí se proto jít do přírody připraven a obeznámen s tím, co můžeme vidět a v našem případě i slyšet. Ať už půjde o vyhlášené mistry zpěvu nebo známé křiklouny. A může jít o zvuky tak výrazné a vzájemně odlišné, že i malé děti s drobnou průpravou dokážou záhy odhalit jejich původce. Díky této knížce se můžete nejen naučit rozeznávat jednotlivé ptáky podle zvuků, které vydávají, ale ledasco zajímavého se tu o nich také dočtete."

 

 

Ptáci, se kterými se v knize setkáte:

  • Mlynařík dlouhoocasý
  • Strakapout velký
  • Kukačka obecná
  • Brhlík lesní
  • Budníček větší
  • Králíček obecný
  • Káně lesní
  • Sojka obecná
  • Holub hřivnáč
  • Sýkora uhelníček
  • Bažant obecný
  • Puštík obecný
 


Každému z ptáků patří vždy celá dvoustrana a stejně tak ho jednoduše najdete dle pořadí v malých zvukových ikonkách na pravé straně knihy. U každého z nich se dozvíte jeho latinský název, základní informace, výskyt, potravu, hnízdo, snůšku apod. a také zjistíte nějaké zajímavosti.



O kukačce je známo, že klade vajíčka do hnízd cizích ptáků, ale věděli jste, že strakapoud na fotce výše je ještě mládě? Až mu budou tři měsíce, tak jeho červená korunka zčerná.


 
 
Ťukavý zvuk, který v lese uslyšíte, může být od brhlíka, který se snaží dostat za potravou například od štěrbiny, kde se ukrývá hmyz.
 

 

Budníček větší zpívá melodii, která pomalu stoupá a pak zase klesá. Sameček, který si hledá samičku dokáže zpívat celý den.


 

Vysvětlovat dětem, že se tento pták jmenuje králíček, je docela vtipná záležitost a docela by mě zajímalo, proč tomu tak je. Samečci zpívají vysokými tóny, která se opakuje několikrát za minutu.


 

Káně lesní a jeho chytlavé "mňoukání" můžete slyšet po celý rok. Je to náš nejhojnější dravec, kterého poznáte také podle dlouhých křídel, která mají zakončení podobné roztaženým prstům.



Sojka obecná má dobe známé pronikavé skřehotání, které až tahá za uši. Je velice chystrá a dokonce umí napodobovat zvuky jiných ptáků - což dělá za účelem napadení jejich bezbranných mláďat.


 

Holub hřivnáč svá ptáčata krmí speciální kašičkou, které se říká "holubí mléko". zvuk holuba hřivnáče je v podobě opakování 5 hlubokých tónů.


 

Sýkora uhelníček je nejmenší ze všech sýkorek - její délka je 11 centrimetrů. Na krmítku často uhýbá větším příbuzným, kterými jsou sýkora koňadra a sýkora mondřinka.


 

Bažant obecný vydává skřehotavý varovný zvuk, když ho vyplašíte a většinou také zběsile vyběhne nebo vyletí směrem od předpokládaného nebezpečí.

 

 

Puštíka obecného, latinsky Strix aluco, nejčastěji uslyšíte několik hodin po setmění nebo velmi brzy ráno. Mají vynikající sluch - každé ucho mají jinak vysoko, aby lépe zaměřili zdroj různých zvuků.

 

 

PTÁCI VOLNÉ PŘÍRODY

Tato kniha mi přijde na první pohled nejkrásnější z těchto tří. Zaujala mě nejen svou barvou, protože pro modrou mám slabost, ale také nádhernou labutí na titulní straně.

 

 
 
"Ptáci mokřadů vydávají jedny z nejpozoruhodnějších ptačích zvuků – od tklivého volání kolihy až po troubivý zpěv jeřába. V knize ale nemůže chybět ani elegantní labuť, jejíž hlas možná děti překvapí. Tato knížka nás provede fascinujícím světem úzce spojeným s vodou a seznámí nás s ptactvem, které v těchto vlhkých oblastech volné přírody žije. Knížka spojující obrázky a zajímavosti se zvuky a třebas i hrou na jejich poznávání se může stát dalším kamarádem našich dětí a celé rodiny."
 
 
 
 
Ptáci, se kterými se v knize setkáte
  • Koliha velká
  • Čírka obecná
  • Rákosník obecný
  • Potáplice severní
  • Tenkozobec opačný
  • Ústřičník velký
  • Kachna divoká
  • Jeřáb popelavý
  • Čejka chocholatá
  • Ledňáček říční
  • Lyska černá
  • Labuť velká

 
 
Pronikavé volání samců čírky obecné je překvapivě hlasité vzhledem k velikosti jejich těla, zatímco samice káchají podobně jako kachny.
 

 
 
Rákosník obecný je tažný pták, který k nám přilétá koncem dubna a s příchodem podzimu opět odlétá do Afriky.
 

 
 
Potáplice severní vydává pronikavé kvílení, které se v období hnízdění ozývá hluboko do noci, avšak jen v těch nejsevernějších oblastech Evropy.
 

 
 
Tenkozubec opačný má melodický zpěv a můžete ho zaslechnout od dubna do srpna u bahnitých břehů jezer a rybníků, kde hnízdí v malých koloniích.
 

 
 
Ústřičník velký je bahňák, který vydává pronikavé hvízdavé zvuky. V zimních měsících poletují hlasitá hejna po mořských březích celé Evropy.
 

 

Naléhavé káchání kachny divoké zná každý, kdo se někdy ocitl v okolí vodních ploch a mokřadů. Je to mnohokrát opakovaný zvuk, který postupně slábne.


 
 
Jeřáb popelavý u nás hnízdá teprve od konce 20. století a jejich troubivé  volání je slyšet na velkou vzdálenost. První se většinou ozývá samice a samec jí táhlým hlasem odpovídá.
 

 
 
Čejka chocholatá je další bahňák, kterého poznáte podle neobvykle širokých křídel. Zemědělci mají čejky v oblibě, protože se živí hmyzem, který při přemnožení ničí úrodu.

.
 
 
Ledňáček říční je takový můj malý sen. Moc bych si ho přála někdy vidět ale jedná se o velmi plachého ptáka, kterého jen tak nezahlédneme.Při letu vydává krátké pronikavé zvuky.
 
 
 
 
Lyska černá je hlučný pták, kterého můžete zaslechnout po celý rok, protože na jih odlétá jen část jejich populace. Vyplašená dokonce dokáže běhat po vodní hladině.
 

 
 
Labuť velká se ráda zdržuje ve vnitrozemí na sladkovodních tocích a vydává širokou škálu zajímavých zvuků. Dokonce umí výhružně syčet - což jsme určitě už všichni zažili. Mě jednou dokonce honila a nebylo vůbec snadné ji utéct.
 

 

PTÁCI NAŠICH ZAHRAD

Když už jsme se zaposlouchali do našich lesů, není vůbec na škodu přidat i naše zahrady. My osobně zahradu nemáme, ale přes léto jsme si užívali zahradu u kamarádky, kde nesmělo chybět ani pozorováná ptáků, kterým jsme nakonec i postavili budku.

 

 
 
"Zpěv ptáků, který můžeme zaslechnout ze zahrad, zpoza otevřených oken domů nebo třeba při nedělní procházce v parku, je velice rozmanitý. Možná nám zprvu přijde nemožné naučit se vnímat jednotlivé ptačí písně a volání, ale s troškou trpělivosti se nám to může podařit. Když se naučíme rozeznávat hlásky jednotlivých zpěváků kouzelné ptačí říše, otevře se před námi nový svět!"
 
 

 

Ptáci, se kterými se v knize setkáte

  • Zvonek zelený
  • Pěvuška modrá
  • Drozd zpěvný
  • Sýkora koňadra
  • Pěnice černohlavá
  • Sýkora modřinka
  • Kos obecný
  • Stehlík obecný
  • Vrána černá
  • Pěnkava obecná
  • Červenka obecná
  • Střízlík obecný
 

 

Pěvuška modrá vydává jasné, vysoké a melodické cvrlikání, které je slyšet téměř po celý rok a často zpívá z nekrytého hnízda.


 

Drozd zpěvný má pronikavé tóny, které uslyšíte kdykoliv během roku, když bude hezké počasí. A věděli jste, že drozdi si pochutnávají na šnecích? Berou do zobáčku ulity a rozbíjí je o kameny.


 

Sýkora koňadra je hbitý opeřenec, který má široký repertoár písní a volání a je dokonce jedním z prvních ptáků, které je zjara slyšet.


 

Pěnice černohlavá má melodickou písničku, která patří k nejkrásnějším ptačím zpěvům. Tento malý ptáček je velmi plachý a většinu času tráví ukrytý v podrostu.


 

Sýkora modřinka švitoří na zahradách, v živých plotech a lesích. Často je můžete spatřit, jak visí hlavou dolu, když se krmí na větvičce nebo krmítku.


 

Věděli jste, že někteří kosi mohou mít bílé nebo částečně bílé peří? Ale stává se to jen výjimečně.

 

 

Stehlík obecný vypadá jako vojáček v krásné uniformě. Zpívá vysoko švitořivým hlasem, jako kdyby se chtěl podělit o nejnovější drby. Vyzobává semena bodláků.



Skřípavé krákání se ke zlověstnému vzhledu vrány černé hodí nejvíc, ale vrány vydávají i mnoho jiných zvuků. Na podzim a v zimě se shlukují do velkých hejn.


 

Pěnkava obecná vesele trylkuje od konce února do června. Pěnkavy v různých částech světa mají různé dialekty - nikdy nezpívají stejně.

 

 

Zpívající červenku hledejte na nějaké hodně vysoké větvi. Její dlouhá švitořivá písnička je jedním z prvních ranních ptačích zpěvů. Vypadá sice mírumilovně, ale ve skutečnosti je to velmi agresivní pták.


 

Střízlík obecný je drobný ptáček se vzpřímeným ocasem, který dokáže nadělat velký hluk. I jeho líbezná a švitořivá písnička je jednou z prvních, které se nesou krajinou při svítání.


 

ZÁVEREM

Abych pravdu řekla, knihy jsem nikdy předtím neměla v ruce, tak mě překvapilo, jak jsou malé. Já jsem si myslela, že budou krapet větší, ale na druhou stranu jsou takto skladnější a můžou se lépe vézt třeba k babičce na přespání. Formát knih je cca 22x20cmpro představu. Ve srovnání s rukou jsem je nefotila, protože už tak je v recenzi fotek dost :-).

Ve skutečnosti jsou mnohem krásnější, než jsou na fotkách. I kdyby nebyly zvukové, byly by perfektní na seznámení dětí s ptáky kolem nich. Ten zvuk vše jen dokonale podloží a v dnešní hektické a celkově dost negativní době vás zvuky ptáků přivedou do úplně jiného světa.

Pokud byste chtěli tyto nejkrásnější zvukové knížky svým dětem pořídit, najdete je společně s dalšími zvukovými knihami na eshopu Albatrosmedia.cz v odkazech níže.

 

 

Cena: 332Kč (z původních 369Kč)

1 komentář:

  1. Děkuji za krásné, výstižné a podrobné zhodnocení. Ptáci našich zahrad máme doma a můžu potvrdit, že je to opravdu nádherná zvuková knížka s kvalitním zvukem a důležitými informacemi o těchto ptácích. Edika má opravdu povedené zvukové tituly. Moc ráda se podívám na další. Za blog věnovaný dětským knihám zdraví Ivet (https://knizkyzpaloucku.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat