7. října 2020

HRAJEME SI: Pop to the shops - Pojďte nakupovat!

Hry od značky Orchard Toys si užíváme už téměř rok, ale kochám se nad nimi už mnohem déle. Dříve jsem je pouze okukovala na zahraničních stránkách, než tu začaly být více k dostání. A rozhodně s nimi nekončíme, protože nás všechny moc baví. Líbi se mi, jakým způsobem jsou vytvořené i graficky vymyšlené a hlavně se mi líbí jak jsou pevné a bytelné.

Ve spolupráci s booksforjoy pro vás mám recenzi další nakupovací hry - tentokrát to je hra Pop to the shops, která je v mezinárodní edici (jsou v ní centy). Zase moc hezká nakupovací hra, která hezky odsejpá, je krásně barevná a děti moc baví.

Tak se na ni pojďme podívat pořádně do detailu.

 


OBSAH HRY

  • Hrací deska
  • 48 karet s položkami k nákupu
  • 4 nákupní tašky
  • 4 figurky ve 4 barvách (červená, zelená, modrá, žlutá)
  • 4 stojánky na figurky ve 4 barvách
  • Peníze (50,20,10 cents)
  • Kostka

 


KOSTKA A NÁSTAVCE

Hrací kostka je klasickou házecí kostkou, kterou cítíte v ruce (je těžší) ale přijde mi o kousek větší, než jsou právě ty běžné. V malém sáčku na zip u ní najdete také čtyři nástavce na figurky ve čtyřech různých barvách. Figurky do nich nasazujte opatrně. Nástavce si rozevřete a následně figurky vložte, aby nedošlo k potrhání.

 


FIGURKY

Já prostě miluju ten způsob kreslení a grafiky u her Orchard toys. Jsou hezky velké - mají zhruba 8 centimetrů, takže se s nimi dětem dobře hraje a postupuje. Opatrně se nasadí do nástavců, aby mohly stát a postupovaly po hrací desce.



HRACÍ MINCE - CENTY

Centy jsou z pevného kartonu, tak jako všechny komponenty her Orchard Toys, což je teď u nás doma o to víc skvělé, protože je ani ta naše malá hryzalka Olívie nerozkouše. Karton jinak cupuje hlava nehlava. 

 

 

Ve hře najdete centy o hodnotě 50, 20 a 10. Taky se mi líbí, že je mohou děti využít i ve svém domácím obchůdku jako mince. Jsou totiž poměrně velké. Takže se ani jen tak nezakutálí a malé děti je jen tak do pusy nestrčí, to by se musely hodně snažit a to už si všimnete.

 


POLOŽKY K NÁKUPU

Položek k nákupu je celkem 48 a jsou rozděleny podle barev hráčů a pak jsou neutrální. Barva vyznačuje stejně barevný obchůdek, ze kterého budete hru startovat. Ty jsou v obchůdku připraveny k nákupu. Neutrální kartičky si losujete bokem a vytvoří vás nákup.




I tyto komponenty jsou hezky pevné a bytelné. Z mého pohledu vydrží opravdu hodně a velikostně jsou tak akorát, aby se s nimi dobře pracovalo.



NÁKUPNÍ TAŠKY

Nákupní košíky jsou ve hře celkem 4, pro každého hráče jeden. Opět krásně vymyšlené, bytelné a odolné. Velké jsou pro představu jako dlaň a nakupujete do nich dle svých vylosovaných položek k nákupu. Mají šest čtverečků na šest různých potravin.

 



HERNÍ PLÁN

Herní plán má přibližně 40 centimetrů a je ve tvaru puzzlí, které snadno složíte do sebe. Každá figurka má tedy svůj domeček, ve kterém startuje a nesmí nakupovat potraviny z toho svého obchůdku, ale o tom už později v pravidlech hry. S dětmi můžete trénovat i hledání stejných položek - nemusíte hrát podel pravidel. A také tím, že budete jednotlivé položky nazývat, rozšíříte slovní zásobu.

 


PŘIPRAVENO KE HŘE

Hru nachystáte tak, že každému hráči rozdělíte peníze v počtu dvou 50 centů, dvou 20 centů a jednoho 10 centu. Každý z hráčů si zvolí svou figurku a tím pádem i svoji barvu a připraví si před sebe nákupní tašku. Kartičky položek k nákupu roztřídíte do jednotlivých obchůdků a ty ostatní (s bílým podkladem) otočíte obrázkem dolu a rozmístíte je na volné místo kolem hrací plochy.



PRAVIDLA HRY

Z karet, které rozprostřete na stole, si každý hráč vybere jednu - pokud je z jeho vlastního obchodu, tak ji vrátí zpátky a vybere si jinou. Kartička, kterou si zvolí, znázorňuje první položku, kterou musí hráč koupit.

Když se hráč dostane do požadovaného obchodu, musí slušně požádat prodavače o položku, kterou si chce koupit a poté musí zaplatit příslušnou částku peněz. Hráč takto získá kartu s barevným pozadím a tu, kterou si vylosoval vrátí zpátky do krabice.

Hráč umístí nakoupenou položku do své nákupní tašky, vrátí figurku do svého obchodu a vezme si novou neutrální kartu, kterou použije v dalším kole. Pokud hráč nemá dostatečný počet centů na nákup vylosované položky, tak ji vrátí zpět a vylosuje si jinou.



DETAILY FIGUREK

Figurky jsou odlišeny barvou oblečení a každá z figurek je jiná. Je docela vtipný, že se u nás vždycky holky perou o jednu figurku, přitom jsou ve hře čtyři. Ale mojí modrou mi nikdo nebere! Moc dobře ví, že máma má vždycky modrou :-D.





DETAILY OBCHODŮ

V každém obchůdku vidíte, stejně jako na kartičkách, hodnotu nákupních položek. Děti se tak zároveň učí čísla. A jak jsem psala už výše, můžou si i hezky rozšířit slovní zásobu. Všimněte si, že každý obchůdek má jiné zaměření. Můžete si s dětmi i říct, jak se takovému obchůdku říká.

 




CÍL HRY

Vítězem je hráč, který jako první naplní svou nákupní tašku šesti položkami.



ZÁVEREM

No prostě další skvělá hra do sbírky a těším se, jakou zase časem objevíme. Nakupování holky moc baví ať už jde o shopping list či lunch box také od Orchard toys anebo o hru obchod od Albi. 

Jsem ráda, že jsou hry Orchard toys takto dostupné a že si je můžeme užívat. A hlavně jsem ráda, že je na mé doporučení opravdu kupujete a že vás také baví. Troufám si říct, že u her značky Orchard toys nikdy nešlápnete vedle - alespoň dle toho, co zatím doma máme

Pokud vás hra Pop to the shop zaujala, zakoupíte ji na eshopu booksforjoy.cz přímo ZDE.

 

Cena: 389Kč 

 

1 komentář:

  1. Ty jo. Hru máme doma a nezaujala vůbec. Není tam žádný herní zážitek. Jen házení kostkou a porovnání, jestli na dané zboží mám nebo nemám peníze. Jediné využití vidím pro výuku cizích jazyků jako zajímavý doplněk výuky...

    OdpovědětVymazat