5. října 2020

ZA VÝLETEM: Obora Svatý Linhart - Siluety zvířat

Tento výlet jsme sice podnikli v létě, ale obora je úžasná i na podzimní výlety - o cestě za pokladem právě na Svatém Linhartu jsem psala nedávno v tomto článku. A musím říct, že podzimní slunečné dny jsou mnohem lepší na pozorování zvířat. Takže než se počasí opravdu zkazí, nenechte si výlet ujít.

A co se týče letních parných dnů, tak je to perfektní místo kde se schováte před prudkým sluncem. Jen ta zvířata mohou být více schovaná - to ale neplatí pro siluety zvířat, které se můžete pokusit najít úplně všechny. Nám se to zatím nepodařilo, ale je možné, že některé jsou už tak poničené, že nejsou vidět.

Pojďme si tedy říct, co vše na tomto místě můžete vidět a zažít :-).

 


SILUETY ZVÍŘAT

Cesta k siluetám zvířat je na opačné straně, než jsme šli hledat poklad, o kterém píšu hned v úvodu. V tomto případě se budete u rozcestníku držet pravé strany a nepůjdete podél plotu. 

Nedávno jsem zjistila, že si můžete v infocentru zakoupit Průvodce lázeňskými lesy, ke kterému dostanete tužku. Můžete vypracovat slepou mapu a na druhé straně máte seznam všech zvířat. Tak se vám třeba povede všechny najít.

Docela vtipné, že jsem to zjistila po letech, ale už to vím :-D. My tam většinou jsme buď když je už zavřeno anebo rovnou vyrazíme na cestu, protože je parkoviště o kus dál a nám se nikdy nechce vracet k hlavní budově. Takže jsme ještě kavárnu ani infocentum nezkoumali.

.

 

Na stezce, která se mimochodem nazývá Branaldova cesta, najdete celkem 25 zvířat, pokud se vám to povede. Chce to opravdu koukat kolem seme a také do stromů a přímo nad sebe. Zvířata jsou kolikrát opravdu schovaná - z mého pohledu až strašidelně číhají.

.

 

Jsou pevně připevněné k zemi a z nějakého kovového materiálu, takže vydrží opravdu všechno možné, ale po těch letech je to na nich už dost znát. Tak se těším až někdy bude nějaká renovace a zvířata dostanou zase zpátky svůj ucelený vzhled. Některé vypadají pořád dobře, ale jiné jsou už kolikrát celé sedřené.


 

Jak jsem psala, že některé jsou schované až strašidelně, tak si ani nedovedete představit, jak jsem se lekla, když jsme cestu šli úplně poprvé. Nikde nikdo, protože jde opravdu o obrovskou plochu, slyšíte jen zpěv ptáků, sem tam různé zašustění a najednou na vás kouká vlk :-D. No hrklo ve mně a takhle jsem se lekla ještě několikrát.


 

Je to parádní zpestření jinak obyčejného výletu a my se tam vždy rádi vracíme. Příroda je tam krásná, klid, pohoda a cesta, kterou naprosto bez problémů zvládnou kola, odrážedla i kočárky. Jen chvíli vede mírně do kopce ale to není nic, co by se nezvládlo :-).


 

Nezapomínejte koukat i k výšinám. Zrovna třeba ptáci se dají hodně rychle přehlédnout. Tento spodní je přiblížený, jinak ho takhle velikého neuvidíte.


 

Děti se u nich mohou vyfotit. Mohou si je také zblízka prohlédnout a pojmenovat. Takže je to parádní i na rozšíření slovní zásoby. My cestu poprvé šly snad když byl Klaudince rok a půl a to ještě znakovala, tak jsem jí říkala jen základní zvířata. Já sama kolikrát ty názvy neznám :-D.

.

 

Některé siluety jsou veliké a jsou takovou doslova ozdobou lesa - například siluety, které jsou hned ze začátku. Pak to ale začne být zákeřnější a když tak nad tím přemýšlím, vůbec by nebylo brát dětem dalekohled, protože něco nevidí i když se snažíte ze všech sil ukazovat "táááámhleeee" a říkáte si, proč nejste Saxana, aby ruka dosáhla dál.


 

 


 

Holky jsou vždycky nadšené, když nějaké zvíře najdou. Hned k němu běží, aby si ho prohlídly, pohladily a aby se u něj vyfotily. Vždycky si výlet pořádně užijí a u každé siluety se těší, která další bude následovat.


 

A my si výlet taky užíváme. Holky se tam krásně vylítají a přitom jsme schovaní přes prudkým sluncem. Posloucháme šumění stromů a zvuky přírody. Jako v jiném světě. Zvlášť v tomto období, kdy je celý rok nějaký špatný.


 

Konec stezky poznáte podle cedule, na které je vyobrazena celá stezka se všemi názvy a každé zvíře tam má svoji fotku, takže přesně poznáte, co jste viděli a neviděli. Buďte ale ve střehu i na tomto místě, ať nepřehlédnete poslední siluety.


 

Zde si můžete dát třeba pauzu na svačinu a nabrat síly na další dobrodružství. To vás totiž čekájí krásné vyhlídky na divoká prasata a daňky. A když se vám poštěstí, budete je mít doslova na dosah ruky.


 

DIVOKÁ PRASATA

Pokud chcete vidět malinká mláďátka, tak v tuhle dobu už rochňali svými rypáčky všude okolo, ale nepovedlo se mi je dostatečně zachytit. Když jsme pak byli na stejném místě za pár měsíců, už to byli pořádní mackové. Byli jsme tam začátkem července a už tam hezky pobíhali. Malincí divočáčci, jako malé děti. Mláďata já vždycky ráda pozoruji a i proto se sem tak rádi vracíme. Rozloha obory pro prasata je 3,3ha. Nevím, jak moc jsou aktuální informace na webu ale měly by tam být dvě bachyně Žofka a Bohunka a 10 selat. Vrh selat je od března do května a jde o 3-12 kousků.



 

KRÁSNÉ LÁVKY

Já nevím, jak vy, ale já tyto lávky miluju. Líbí se mi, jak vypadají, jak se po nich chodí, že jsou dostupné i pro kočárky, odrážedla a jsou prostě krásné. Zapadnou do přírody a umožní nám dívat se na zvířata krásně zblízka. Tohle jsou lávky z celého našeho výletu - začínáme u divokých prasat a končíme u daňků.



 


 



 
 


 

 


 

DAŇCI

Naskytla se nám krásná podívaná. Už byl večer a slunce pomalu ale jistě zapadalo. Daňci byli hned u lávky a my si ten pohled užívali. Vůbec jsem nevěděla, že mají ty parohy chlupaté .. nebo se mi to zdá a jenom tak vypadají? Tady bych mohla koukat hodiny. To ticho a klid. Málokdy potkáte nějakého kolemjdoucího. My se tam ještě nikdy nesetkali s nějakými davy i když je často parkoviště nacpané k prasknutí.

 



 

Samci v řijnu věnují během říje nejvíce sil obraně svého pářícího území, toto území si označují močením. K zastrašení soků a k vábení samic vydávají zvláštní zvuky, tzv. rochání. Rozloha jejich obory je 18,5 ha.



DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI 

Průběžně budete narážet na informační cedule, na kterých si můžete přečíst zajímavé informace. V oboře jich je opravdu mnoho na různá témata a´t už faunu nebo přímo zvířata.


 

Ke konci vašeho okruhu, pokud se zrovna nevydáte ještě jinou cestou, narazíte také na zříceninu kostela svatého Linharta, která ještě v dnešní době stále schovává nějaká tajemství.


 

JELEN SIKA DYBOWSKÉHO

V mém článku na konci, ale v oboře na začátku narazíte na vyhlídku jelenů. Opět nevím, jak moc jsou aktualizované informace z webu, ale v oboře můžete vidět 2 dospělé samce jelena, 5 laní, 2 dvouleté špičáky a 5 loňských kolouchů. Ti byli při našem výletě někde zalezlí, ale viděli jsme jich pár alespoň z dálky.

 

 

INFOCENTRUM A KAVÁRNA 

Denní nabídku najdete také na webu https://www.llkv.cz/linhart/kavarna/

Můžete si tam dát točené pivo, víno, zákusky, polévku, toasty, horké nápoje apod. A pak je ještě u lanového centra stánek, kde je točená malinovka, kofola i pivko a v létě i zmrzlina. V infocentru zakoupíte také turistické známky a turistické vizitky

Otevírací doba :pondělí až čtvrtek: 11h – 17h a pátek, sobota a neděle: 11h – 18h.

 

 

 

STROMOVÉ DOMKY

Vstup do stromových domků je zdarma, ale musí s vámi být vždy instruktor. Účelem je umožnit návštěvníkům nahlédnout do říše stromů a umocnit blízký kontakt s přírodou. My se v nich ještě podívat nebyli, protože jsme vždy měli s sebou nějakého prcka bez možnosti hlídání.



PŘÍRODNÍ LANOVÉ CENTRUM

Na svatý Linhart se z mého pohledu jezdí především kvůli přírodnímu lanovému centru, které je opravdu krásné a na kterém jsme taky ještě nebyli :-D. Chce si to naplánovat čas čistě jen na tohle lanové centrum a až pak třeba se projít na oboru.


 

Přírodní lanové centrum je rozděleno na několik okruhů - dětský, junior, střední, vysoký, lanový a pak je ještě top-rope překážky. Ceník a bližší informace o jednotlivých okruzích najdete na webu https://www.llkv.cz/linhart/plc/. Otevírací doba lanového centra je - Pondělí až pátek 14:00-18:00, Sobota, neděle 11:00 – 18:00.



Doufám, že se vám článek s tipem na výlet líbil. Určitě si na oboru zajděte hned jak budete v okolí, protože to za to opravdu stojí a je jedno, jestli je zrovna jaro, léto nebo podzim. Věřím že i v zimě to může být příjemná procházka :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat