4. října 2020

ČTEME: Kouzelné karamelky na dobrou noc

Ke knize Kouzelné karamelky na dobrou noc jsem se dostala úplnou náhodou, když mi napsala přímo autorka, jestli bych nechtěla knihu k recenzi. Měla a pořád mám plné ruce práce a psala jsem, že nemám bohužel kapacitu číst knížky a přijímat něco nového k recenzím. Ono se to možná nezná, ale i za recenzí dětské knížky je několik hodin práce. 

Autorka mi odepsala, že až se k recenzi dostanu, tak bude. A já si v tu chvíli uvědomila, že do mě zase někdo vkládá důvěru a já se stále nenaučila odmítat. Tak jsem přikývla. Moc si vážím každého, kdo mě osloví k recenzi a dnes bych vám tedy knihu chtěla představit.

Na první pohled si určitě řeknete co? Bonbony? A na noc? No, nenechte se zmýlit, jsou přece kouzelné a zoubky nekazí. V deseti různých příbězích ochutnáte deset různých karamelek a vyřešíte deset různých problémů, které řeší každá z nás a kdo říká, že ne, tak kecá! :-D. Tak se na ty Kouzelné karamelky pojďme společně podívat. 

 


 Cukrářka, paní Sladká, má ve své cukrárně kouzelné karamelky, které pomáhají proti lhaní, nečištění zoubků, nečesání, nespaní, mlsání, strachu ze tmy a dalším strastem, se kterými se s dětmi často potýkáme. Rozhlasová redaktorka Kateřina Kubalové psala příběhy původně pro své čtyři děti. No není to krásné, když se z příběhů najednou stane opravdová knížka? :-)


 

OBSAH KNIHY

  • Předmluva
  • Kouzelné karamelky na dobrou noc
  • Citronové karamelky pro nespavce
  • Mandlové karamelky pro mlsouny
  • Čokoládové karamelky pro neučesánky
  • Skořicové karamelky pro děti, které si nečistí zoubky
  • Pomerančové karamelky pro nepořádníky
  • Malinové karamelky pro rváče
  • Medové karamelky pro lakomce
  • Marcipánové karamelky pro děti, které se bojí tmy
  • Nugátové karamelky pro rváče
  • Pistáciové karamelky pro malé zlodějíčky
  • O autorce


KOUZELNÉ KARAMELKY NA DOBROU NOC

Tento úvod vás provede malým městečkem, kde se mimojiné nachází také malý obchůdek paní Sladké, který mají děti moc rády. Ve spodní části své výlohy má čokoládový zámek, obklopený loukou ze sladkostí, městečnem z mléčné a lesem z hořké čokolády. No a také má papouška Barču, který je až drze upovídaný. Paní Sladká zdědila kouzelnou kuchařskou knihu, podle které připravuje karamelky, které nekazí zoubky a umí ledasco napravit.


 

CITRONOVÉ KARAMELKY PRO NESPAVCE

Příběh citronových karamelek je o Toníkovi, který odmítá jít spát, jenže druhý den je pak protivný, nevyspalý a nic ho nebaví. Když šli s maminkou k paní Sladké, papoušek Barča začal pokřikovat, že je to uřvánek, nevyspálek, protiva a aby dostal karamelku. Paní Sladká vždy nenápadně vloží do balíčku ty vhodné karamelky. Toník se díky karamelkám dostal do říše, kterou má paní Sladká ve své výloze a kterou hned poznal. Dostal se do království, kde je zákaz spánku. Jak Toník problém vyřeší? A začne chodit včas spát? :-)


 

MANDLOVÉ KARAMELKY PRO MLSOUNY

Tento příběh je o Michalce, která chtěla jen mlsat. Nejedla zeleninu, maso, těstoviny, ani rajskou omáčku. A když šli jeden den vybral pro tetičku bonboniéru do obchůdku paní Sladké, papoušek Barča začal vykřikovat " nenažranec, nenažranec, mrkev dostaneš ..". Paní Sladká papouška okřikla a dala mamince balíček s karamelkami. Michalka se také dostala k čokoládovému zámku, kde tentokrát řádil obr Koblihoun. Zachrání Michalka království a přestane mlsat dobroty? :-)


 

ČOKOLÁDOVÉ KARAMELKY PRO NEUČESÁNKY

Příběh vypráví o holčičce Evičce, která česání doslova nesnášela. Vše je v naprostém pořádku, dokud neuvidí v maminčině ruce hřeben. Když šli koupit něco dobrého ke kávě do obchůdku paní Sladké, papoušek Barča opět spustil - "neučesanec, neplecha .. karamelku!". Karamelky jsou v balíčku vždycky tři. Jednu děti sní před spaním a další dvě využijí ve svém dobrodružství. Evička se dostala na náměstí čokoládového městečka, kde potkala holčičku s vrabčákem ve vlasech. Té holčičce se všichni smáli a Evička se jí rozhodla pomoct.


 

SKOŘICOVÉ KARAMELKY PRO DĚTI, KTERÉ SI NEČISTÍ ZOUBKY

Příběh o Lukášovi, který se s kartáčkem moc nekamarádil. Jeho zoubky nevypadaly jako bílé perličky, spíš jako umazané korálky, které někdo zapomněl venku v louži. Jeho rodiče zrovna měli výročí svatby a tak ho chtěli oslavit. Kde jinde koupit dobroty, než u paní Sladké. A zase papoušek Barča nezklamal a začal hulákat "špindíra, špindíra .. karamelku". Lukáš se ve spánku dostal na nádvoří čokoládového zámku, kde pršelo - pršel slaný déšť a všechno rozpouštěl. Jak ten déšť zastavit? :-)


 

POMERANČOVÉ KARAMELKY PRO NEPOŘÁDNÍKY

Viktorka si odmítala uklízet hračky, o které její rodiče neustále zakopávaly. Čekali ale návštěvu, tak se muselo uklidit o to víc. Zašli pak do cukrárny pro pár dortíků. Viktorce se líbil papoušek a chtěla po něm, aby něco povídal. Papoušek hned poslechl a řekl "čurbes, čurbes děláš!". Paní Sladká Barču napomenula a udivenému tatínkovi přibalila karamelky. Viktorka se ve spánku nedostala do čokoládového království, ale přímo do hlubokého lesa, kde byla úplná tma. Do tohoto lesa totiž mizí všechny neuklizené hračky. Jak tento příběh dopadne?


 

MALINOVÉ KARAMELKY PRO RVÁČE

Bětka, upřímně řečeno, nešla pro ránu daleko a kdo ji neposlechnul, toho praštila. A když se to s ní maminka snažila nějakým způsobem vyřešit, protože její rány často schytával bráška Jiřík, odpověděla jen "to má za to". Když šli s tatínkem do cukrárny paní Sladké koupit dobroty pro pradědečka, zase brášku bouchla. Papoušek Barča hned spustil "surovče, surovče, třískat prťata se nesmí!". Paní Sladká dala bezradnému tatínkovi balíček malinových karamelek. Bětka usnula rychle a ve spánku se přenesla na kouzelnou louku. Narazila na vrbu, která byla celá pomlácená. Zjistila, že potřebuje speciální mast, ale že je nemožné ji sehnat. Jak tohle Bětka vyřeší?


 

MEDOVÉ KARAMELKY PRO LAKOMCE

V tomto příběhu je hlavním hrdinou Kubík, který byl hodné dítě - poslouchal, chodil včas spát, všechno jedl, se sestřičkou se nepral ale jediné co, nechtěl se dělit o nic ani o pastu na zuby. Jednoho dne šli do obchůdku paní Sladké a snažili se Kubíkovi vysvětlit, že dort je velký pro všechny. Ani papouška Barči, který křičel něco o karamelkách, se nevšimnul, jak se nafouknul. Ve spánku se pak díky karamelce ocitl přímo na návsi sladké říše, kde viděl na plakátek obrázek čarovného lepikluka. Jenže to nebylo jen tak a lepikluk to nedělal pro zábavu. Byl totiž lakomý a proto se na něj ty věci lepily. Podaří se Kubíkovi kouzlo zlomit?


 

MARCIPÁNOVÉ KARAMELKY PRO DĚTI, KTERÉ SE BOJÍ TMY

Pro Sylvu byly večery vždycky těžké. Rodiče ji totiž vždy po pohádce zhasli lampičku a ona se bála tmy a všech strašidelných stínů, co se v pokoji objevily. Když vybírali u paní Sladké zákusek pro babičku Emu, papoušek Barča kloval paní Sladké do ramene se slovy "strašpytel, strašpytel". Barča šoupla balíček karamelek Sylvě do kapsy. Ve spánku se Sylva dostala na náměstí čokoládového městečka. Potkala tam skřítky, které ze světel z lampiček bolí oči a oni pak nemohou navštěvovat dětské pokojíčky. Jak tento problém Sylva vyřeší?


 

NUGÁTOVÉ KARAMELKY PRO LHÁŘE

Předpolední příběh je o Martinovi, který si často vymýšlel a neříkal pravdu. Lhal i o tom, že ho bolí v krku, aby mohl dostat medové cukroví od paní Sladké. V obchůdku hned začal papoušek Barča hulákat "karamelku, karamelku". Barča mu je strčila do kapsy, ani nevěděl proč. Jen co usnul, byl ve Sladké říši, kde potkal plačícího chlapečka, kterému za krkem seděla Pištimyš. Tu mu vykouzlila víla, protože ji tajně otrhal jahody. Na Pištimyš potřebuje speciální uspávací cukrátka. Jenže na ně chybí přísada, která je u jeskyně medvěda Nugátníka. Tohle bude ještě velké dobrodružství.


 

PISTÁCIOVÉ KARAMELKY PRO MALÉ ZLODĚJÍČKY

Vyprávění je tentokrát o Evičce, která jednou přišla ze školky a v batůžku ji něco divně chrastilo. No a maminka zjistila, že to jsou hračky, které se Evičce líbily u jejích kamarádek. Evička tvrdila, že jí to kamarádky daly. To se ale mamince nezdálo, protože to byly oblíbené hračky. Evička se nakonec přiznala, že to vzala a rozplakala se. Maminka ji následně sebou vzala do cukrárny pro objednaný dort, kde vysvětlovala Evičce že ji za to, co provedla, nic koupit nemůže. Od paní Sladké ale dostala karamelky. Evičce se moc nedařilo usnout. Nevěděla, co řekne kamarádkám. Hned, jak usnula, přesunula se do lesa z tmavé čokolády, kde potkala kluka celého opupínkovaného. To, že kradl, mu způsobilo pupínky. Jak teda vyřešit takový problém? 


 

VERŠE A BÁSNIČKY

V každém příběhu narazíte na krátkou básničku nebo verš, který si děti i snadno zapamatují. Jsou zvýrazněny růžovou barvou.


 

DOPORUČENÝ VĚK

Dle toho, jaký věk mají hrdinové příběhu, bych řekla, že je kniha vhodná pro děti kolem 4 let věku, aby ji dostatečně pochopili. Něco určitě můžete vyzkoušet u tříletých, záleží jak vnímají a jak by je to zaujalo. No a horní hranici bych nechala volně. Jelikož má knížka krásné ilustrace, může zaujmout i děti v první i třeba druhé třídě.



 

ZÁVĚREM

Když jsem byla jednou na táboře (ne tom hudebním :-D), měli jsme za úkol dokončit klasické pohádky a já se vyřádila v mém vymýšlení, díky kterému jsme jako tým vyhrávali. U Perníkové chaloupky tekla řekla z coca coly atd. A příběhy ve Sladkém království mi tohle všechno připomněly. Škoda, že se ty mé texty nezachovaly. Ale já vždycky měla představivost neskutečnou :-D. 

Moc se mi líbí ilustrace, které jsou takové správně holčičí a i ta knížka celkově barvou působí jako kdyby byla spíše pro holky - přeci jen růžovou knížku asi jen tak klukovi nekoupíte, pokud si o ni vyloženě sám neřekne.

Pohádky jsou milé, kouzelné, nadpřirozené a to mám ráda. Karamelky po mně holky nechtějí, což je fajn, ale neříkám, že bych někdy takové karamelky sama nepotřebovala. A příběhy jim přijdou srandovní, což je taky fajn :-D.

Příběhy jsou krátké, takže u nich děti vydrží - mně dlouho holky nevydržely u krátké pohádky. A vůbec bych se nezlobila, kdyby vzniklo audio. To holky vydrží poslouchat do usnutí.

Pokud vás kniha Kouzelné karamelky na dobrou noc zaujala a chtěli byste ji dětem pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Grada přímo ZDE.


Cena: 169Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat