3. listopadu 2021

HRAJEME SI: Carcassone SAFARI

Když jsem, ve spolupráci s vydavatelstvím Mindok, vybírala další hry k recenzi, chtěla jsem je tentokrát zaměřit na naší nejstarší Klaudinku, která nedávno oslavila 8. narozeniny. Hledala jsem pro ní něco, co by mohla střídat s jejím milovaným Karakem a protože holky dlouho bavily Děti z Carcassone, vybrala jsem Carcassone Safari, které mě zaujalo už v jarních mačkách od Ihryska a měla jsem ho od té doby v hledáčku.

Líbí se mi na něm, že je samostatně hratelné a zvířata jsou pro naše holky velkým lákadlem. Základní mechanismy hry jsou stejné jako u klasického Carcassone, jen procházíte africkou savanou a snažíte se uzavírat cesty s co nejvíce zvířaty. Také můžete stavět napajedla.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

BALENÍ HRY

Grafické téma hry zůstalo i na kartonovém "insertu" v krabici, kde vidíte jednotlivá zvířata i způsoby propojování cest - v podstatě je vidět, jak bude "mapa" v budoucnu vypadat. Tohle se mi moc líbilo u Dětí z Carcassone. Zároveň je krabice rozdělena pro lepší uložení komponentů.


 

OBSAH HRY

  • 72 destiček krajiny
  • 50 dílků napajedel
  • 1 startovní destičku
  • 1 počítadlo bodů
  • 5 oboustranných destiček 50/100
  • 30 dřevěných figurek
  • 5 dřevěných slonů
  • 2 dřevěné džípy
  • Pravidla/Návod


 

Milovníci vyloupávání herních komponentů si to užijí pořádně, protože se opravdu hodně loupe. Baví to především děti (a taky mnoho dospělých).

 

 

NÁVOD NA HRU

Nad savanou panuje tropické vedro. Vydejte se i vy na místa, kde si užijete výhledů na velká divoká zvířata - opice, lvy, sloni, zebry apod.


 

Mám ráda detailně popsané návody, nejspíš i proto píšu detailně popsané recenze. Dozvíte se vše, co potřebujete, vše je detailně vysvětleno a po přečtení pravidel většinou už nemáte žádné další otázky a nemusíte hledat videonávody. Hned se můžete vrhnout na hru.

Dozvíte se vše o herním materiálu a přípravě hry, také o průběhu hry a způsobech přiložení destičky, postavení figurky a započítání bodů. Detailně jsou rozepsané i jednotlivé součíti hry jako třeba buš a její přiložení, baobaby, džípy, napajedla a jejich uzavření apod.

Na zadní straně návodu je kompletní přehled všech destiček, což je skvělé, protože vidíte, které destičky čekat a také zjistíte, že neexistuje destička kompletně zelená plná buše, takže si na nic takového nenechávejte místo (jako já při první hře, hahaha).


 

DŘEVĚNÉ FIGURKY

Miluju dřevěné figurky. Takové mám celkově ze všeho nejraději. V této hře jsou nejen klasické figurky (Meeple), které z Carcassone můžete znát, ale obsahuje také slony a džípy. Slony využijete na tabulce s body a džípy budete přesouvat v průběhu hry.


 

DESTIČKY S BODY

Destičky s body jsou oboustranné a jsou pro přehled počtu bodů, protože tabulka s body je pouze do 49 a pak právě využijete tyto destičky.


 

DÍLKY NAPAJEDEL

Dílky napajedel jsou maličké potvory, které se snadno ztrácí! :-D Napajedly můžete získat hezký počet bodů a to v případě, kdy napajedlo začnete i když se přidáte do rozestavěného. Napajedla začínáte stavět jakmile se rozhodnete, že po položení dílku nepostavíte figurku ale na volný roh destičky přiložíte napajedlo. 

Pokládají se na dílky, kde nemohou nic překrýt a roh napajedla musí být zarovnán s rohem přiložené destičky a poté na dílek napajedla přiložíte svou figurku a obdržíte body. Sledujte vždy zvířata, která se na napajedlech nesmí opakovat. Napajedla můžete také rozšiřovat a získávat tak další body.

Napajedlo je uzavřeno, jakmile se skládá ze čtyř dílků.




 

POČÍTADLO BODŮ

Počítadlo bodů je z pevného kartonu. Svou figurkou se po něm posouváte kdykoliv uzavřete cestu - okamžitě se vyhodnocuje. Zároveň slouží pro přehled bodování ohledně počtu zvířat na uzavřené cestě a také ohledně bodování napajedel.


 

DESTIČKY KRAJINY

Destičky krajiny obsahují savanu s pěšinou a zvířetem, buš s baobabem a zvířetem, buš se zvířaty a na některých jsou dokonce ptáci, kteří se také započítávají! 

Líbí se mi, že jsou zvířata reálně ilustrovaná a nejsou to žádné "dětské" verze nepřirozených zvířat, jen je trochu škoda, že nejsou více zapuštěné do toho svého okolí. Klaudinka si myslela, že to jsou samolepky a měla je tendence sloupávat :-D.

Startovní destičku poznáte, že je složena ze 3 dílků dohromady.


 

Detaily náhodných destiček.










 

PŘÍPRAVA HRY

Nejdříve si najděte startovní destičku, kterou umístěte doprostřed stolu. K ní se přidají dva bílé džípy, které budete v průběhu hry přesouvat. Džípy nejsou žádného hráče. Z destiček krajiny vytvořte několik hromádek, ze kterých budete vybírat a dejte je k ruce tak, aby je měli všichni hráči nadosah. Náhodně každému z hráčů rozdělte dva dílky napajedel. Rozdělte figurky mezi hráče a slona postavte na počítadlo bodů. 


 

PRŮBĚH HRY

Aktivní hráč vybere destičku a přiloží ji k hracímu plánu a na tu destičku může hráč buď umístit svojí figurku nebo může přemístit jeden z džípů anebo může založit či rozšířit napajedlo. Jakmile získá nějaké body, okamžitě se započítávají.

Tímto způsobem skládáte krajinu tak, aby na sebe jednotlivé ilustrace navazovaly - buš musí navazovat na buš, cesta nemůže být ukončena savanou ale další cestou zakončenou v buši nebo v savaně tak, že je na první pohled zakončení vidět. 

Je na vás, co budete obsazovat, ale myslete na to, že máte pouze 6 figurek a jakmile není ukončena cesta či buš, figurka stojí na svém místě. Může se vám tedy stát, že najednou nebudete mít dostupné figurky a přijdete tak zbytečně o body, protože místo může obsadit protihráč.

Džípy vždy přemístíte na jiné místo, tak abyste protihráče motivovali místo obsadit. Za přesunutí džípu jsou také body. Čím víc různých druhů zvířatna své cestě máte, tím víc bodů dostanete. Nemá smysl mít cestu plnou žiraf, ale snažte se tam mít ideálně od každého druhu a to včetně ptáků.

Hra končí jakmile je přiložený poslední dílek.



ZÁVĚREM

I když se u hry musí přemýšlet nad tím, co kam skládat a jakým způsobem, považuji ji jako milou , klidnou rodinnou oddechovku, ke které si rádi sedneme bez ohledu na to, jak moc jsme unavení. Zabere zhruba půl hodinku (záleží na rychlosti hráčů), takže se kolikrát stihne i v čase odpoledního spaní naší nejmenší anebo před večerním spaním nejstarší.

I když je princip stejný, jako základní Carcassone, tématicky a s přidáním džípů i napajedel mám pocit, že hrajeme jinou hru. Velkou výhodu vidím v tom samostatném hraní, kdy není potřeba nic dalšího k tomu. Naše holky nerady prohrávají a zde je fajn, že si každý hrajeme většinou na svém "písečku" a pokud se nám vyloženě nechce, tak nemusíme ani škodit. 

I když se snažím, aby holky braly prohry s nějakým nadhledem, přeci jen je pro mě důležitější, aby vůbec chtěly hrát a chtěly u toho s námi sedět. Takže raději vybírám hry, kde ta prohra není tak viditelná anebo jsou kooperační.

Carcassone Safari je pro děti ve věku 7+, takže naše Sofinka je na ni ještě "malá" ale kolikrát se snaží asistovat nebo přikládat dílky na hrací plochu. Většinou ale stejně uteče do svého světa fantazie. Pro Klaudinku, která je teď v první třídě je hra zajímavá tématicky i herně a z toho mám radost.

Pokud vás hra zaujala a chtěli byste ji pořídit pro celou rodinu třeba rovnou k blížícím se Vánocům, najdete ji například na eshopu www.svet-her.cz přímo ZDE.

 

Cena: 539Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat