22. listopadu 2021

HRAJEME SI: Války Mágů

Co se týče deskových her, tak abych pravdu řekla, do novinek se tak úplně nehrnu. Spíš si raději počkám na první hodnocení a recenze, po kterých se rozhoduji, jestli hru chci nebo jestli se bez ní obejdeme. Jenže nastanou i výjimky, jako například v tomto případe, kdy se zamiluji a nadchnu na první pohled. Je to sice risk, ale kolikrát se riskovat vyplácí .. což se mi potvrdilo :-).

Při výběru dávám dost na první dojem a vzhled. Musí se mi hra líbit svým designem, tématem a musí na mě působit dobře. Jakmile se mi hra nelíbí svým vzhledem, tak i kdyby byla sebelepší na světě, nevybrala bych si ji. Odradilo by mě to. Výjimku jsem ale takhle udělala například u karetní hry Virus, která je vzhledem neatraktivní, ale přitom nadchne na první dobrou.

V dnešní recenzi bych vám, ve spolupráci s 4kids.cz, ráda představila deskovou hru Války Mágů, ve které se pokusíte stát nejbohatším a nejmocnějším mágem, který kdy žil. Sbírejte truhly, verbujte příšery a vyhrávejte v bojích. Pojďme se na ni tedy mrknout blíže :-).


 

OBSAH HRY

  • 5 desek hradu
  • 25 karet osad
  • 76 karet nestvůr
  • 50 žetonů truhly s pokladem
  • 45 bonusových žetonů
  • 60 žetonů jídla, run a soudků
  • Návod (CZ/SK) 
  • Kostka

 
 
Rozložený, rozbalený a vyloupaný obsah.
 

 
 
INSERT V KRABICI HRY
 
V krabici najdete insert rozdělený na tři části. Můžete s ním tedy jednoduše manipulovat v přípravě i průběhu hry. Nemusíte je vysypávat na stůl a nijak nepřekáží. Jelikož ale mám deskovky v policích "na stojáka" je potřeba komponenty napytlíkovat. 


 
 
NÁVOD KE HŘE
 
Nejednou jsme se setkali s návody, ve kterých by se čert vyznal. A to nešlo ani o nikterak komplikované hry. Proto jsem ráda za každý návod, kde je vše okamžitě pochopitelné a po přečtení můžeme hned hrát bez dalšího louskání pravidel.



 
 
ŽETONY SUROVIN
 
Miluju, když hra obsahuje různé druhy komponentů, i když zrovna takové titěrnosti jsou pro mě spíše smrt. Jakmile by se některý ztratil, asi by mi cvaklo. A že k tomu stačí málo. I proto jsem ráda, že je hra vyšeřena insertem v krabici, kde jsou komponenty uskladněny a nemusí se přemisťovat na stůl.
 

 
 
Ve hře najdete 30 žetonů jídla, 20 žetonů run (na fotce jich je 19 ale jeden byl schovaný pod insertem .. uff) a 10 žetonů soudků. Každý z nich má jinou funkci.
 
Jídlo i runy získáváte z bojů a můžete za ně verbovat nestvůry.
 
Díky soudkům můžete přimět kapitána, aby přehodil kostku, pokud nejste s jeho hodem spokojeni. Ale každý hráč může mít maximálně dva soudky.
 

 
 
BONUSOVÉ ŽETONY A TRUHLY S POKLADEM

Ve hře dále najdete 20 žetonů štítů, 8 žetonů magického štítu, 20 žetonů  dřevěných truhel, 20 žetonů kovových truhel a 10 žetonů zlatých truhel.
 
Žetony štítů můžete získat naverbováním nestvůr a to jak klasické, tak i magické. Jsou oboustranné, takže pokud budete mít dva, jen ten jeden žeton otočíte na dvojku.
 
Truhly získáváte z bojů a také pokud máte nejvyšší počet map získané aktivní tlupou, což uvidíte vždy u svého hradu. 

 
 
Stejně jako štíty, i truhly jsou oboustranné. Při hře byste tedy neměli vidět jejich druhou stranu a vybírat si je náhodně. Každá truhla má jinou hodnotu a i když budete první, který jich nasbírá 10, nemusíte vyhrát. Rozhoduje právě ta hodnota na zadní straně.
 


 
 
ŽETONY PŘEHOZENÍ
 
Pokud má kapitán žeton přehození, může ho otočit a přehodit svůj hod, pokud s ním není spokojený - hráč může mít několik žetonů přehození a použít je klidně všechny v jednom dni.
 

 
 
HRACÍ KOSTKA
 
Dřevěná kostka v černé barvě se zlatým číslováním. Já osobně mám raději těžší kostky, než lehké dřevěné ale není to nic proti ničemu :-).
 

 
 
DESKY HRADU HRÁČE
 
Tohle se mi upřímně strašně líbí! Každý z hráčů si vybere svojí postavu a tím zároveň i hrad a schopnosti. Většinou si vybíráme náhodně losováním, tak mi to přijde férovější. Každá postava má něco do sebe a je taky dobré si je zkusit postupně všechny vystřídat.
 
Desky jsou matné a z pevnějšího kartonu. Další karty, které v průběhu hry získáte, zasouváte pod ně, aby byl vidět vždy jen ten hlavní sloupeček. Jen je pak potřeba neujíždět s hradem a nedrcnout si do něj, jinak ho budete neustále upravovat. 

Graficky jsem taky nadšená!
 

 
 
Na každé desce vidíte hody kostkou a jídlo/mapa vs meče/maska. Řídíte se tedy dle hodu kostkou kapitána, který (jak jsem již zmínila) můžete i několikrát změnit.
 

 
 
KARTY OSAD

Karty osady jsou opět graficky povedené a připomínají mi hru Majesty. Osad je celkem 25 a skládají se z 1 karty hostince, 7 karet statku, 7 karet vesnice a 10 karet města.


 
 
Hostinec je ve hře vždy. Můžete na něj zaútočit, když nemůžete útočit nikam jinam a můžou na něj zaútočit všichni hráči. Nikam se nepřesouvá a neodkládá.


 
 
Karty statku, vesnice a města se v průběhu hry vykládají dle náročnosti. Tedy nejdříve statky, následně vesnice a nakonec města. Abychom si své hrady stihli nejdříve trochu vytunit, než začneme útočit pro větší kořist.
 

 
 
KARTY NESTVŮR
 
Nestvůry se ve hře dělí do třech různých druhů. Se dvěma Gobliny začíná každý hráč a následně v průběhu hry může verbovat zlé nestvůry a ultra zlé nestvůry. Zlé jsou modré a ultra zlé jsou zelené, které dávají mnohem víc na jídle i útoku.
 






 
 
PRŮBĚH HERNÍHO KOLA
 
Kartičky s průběhem kola vždy ve hře ocením, protože se nemusí koukat neustále do pravidel a máte kartu před sebou. Jen by jich nebylo na škodu víc - pro každého hráče. Aby ji měl každý před sebou a nemusela kolovat. Je oboustranná - z druhé strany ve slovenštině. 

Na kartičce je to tak jasně napsané, že to snad ani nemusím více vysvětlovat a rozepisovat. Nejdříve začíná kapitán, kterým je dle pravidel ten nejděsivější nebo nejstarší hráč. Hodí kostkou a rozjíždí se hra. 
 
Dle hodu kostkou si vezmou suroviny odpovídající hradu. Rozeberou se truhly dle počtu map a počínaje kapitánem se můžou vrhnout na útok.

Útočit nemusíte pouze na osady, ale můžete i na jiné hráče abyste jim sebrali truhly. Každá osada má nějakou schopnost obrany, kterou určuje štít a abyste mohli zaútoči, potřebujete alespoň tolik mečů jako je číslo na štítu (ideálně víc). Pak si vezmete vaši kořist.

Magický štít prolomíte pouze magickým mečem! Ty získáte z některých druhů příšer, tak si hlídejte, která ho má abyste ji mohli naverbovat.

Pokud chcete útočit na jiného hráče, platí pro to stejná pravidla. Soušet čísel na štítech, které vlastníte je síla vaší obrany. Pokud na vás někdo útočí stejným nebo vyšším počtem mečů, jste poraženi. Ale aby mohl útočník získat kořist, musí mít jeho tlupa MASKU (zloděje). A jedna maska = jedna truhla. Takže pokud má útočník víc masek a vy víc truhel, může jich sebrat tolik, kolik masek má.

Verbování příšer vás stojí vždy tolik, kolik druh příšery ukazuje. Takže zlé příšery stojí 2 žetony jídla a ultra zlé stojí 4 žetony jídla a 1 runu anebo 3 runy. Verbováním příšer získáváte další výhody pro boj i vaši obranu.
 

 
 
PŘÍPRAVA HRY PRO DVA HRÁČE
 
Jelikož se mi toho víc na stůl nevejde, připravila jsem hru pro dva hráče. Tak totiž nejčastěji hrajeme doma. Pouze na deskohraní hrajeme v plném počtu ve všech hrách. Příprava hry se dle počtu hráčů liší v tom, že se pokaždé vybírá jiný počet osad a otáčí se tolik, kolik je hráčů ve hře + hostinec je vždy.
 

 
 
DESKA HRÁČE V PRŮBĚHU HRY
 
Váš hrad v průběhu hry postupně narůstá a rozšiřuje se dle verbovaných příšer. K tomu všemu ještě velde svého hradu, někde po ruce, hromadíte žetonky jídla, run i soudků.
 
Někdy se to povede nakombinovat, jindy to tak úplně nevychází. Ale hra je z mého pohledu i z tohoto důvodu dobře znovuhratelná. Nikdy nevíte, co na vás vyjde či nevyjde a ideálně hrát samozřejmě v plném počtu. 
 
To mají hry vždycky úplně jiné grády :-).
 


KONEC HRY

Konec hry je ve chvíli, pokud má na konci fáze útočení hráč 10 a více truhel. Všechny truhly se otočí a spočítají se jejich hodnoty. Kdo má nejvyšší hodnotu, ten vyhrál. Je docela zajímavé sledovat, že do poslední chvíle kolikrát vůbec nevíte, jak na tom jste.


ZÁVĚREM

Když jsem hru poprvé rozbalovala, připomínala mi svým vzhledem mou oblíbenou hru Majesty. S dalším rozbalováním jsem si říkala, že s truhlami je to jako Karak a házení kostkou je takovým prvkem náhody, než aby se hra dala ovlivnit. Přišlo mi to všechno dohromady jako skvělý kombo a zároveň hra nezabere moc prostoru - ač se to tak na našem malém stolku v kuchyni možná nezdá.

Je určena pro 2-5 hráčů ve věku 10+ a zabere přibližně půl hodiny. Je tedy docela rychlá a troufám si říct, že po této hře vždycky rádi sáhneme, když budeme hledat nějakou rychlejší hru pro vyplnění času anebo když se nás sejde tak akorát na klidnější hraní. Hrajeme ji v partě teenagerů a dospělých, když se sejdeme na deskohraní a všichni se shodli na tom, že je baví. Doma ve dvou to není úplně ono, ale já si hru zamilovala a ráda si ji zahraji v různém počtu.

Pokud vás tyto krásné Války Mágů zaujaly, najdete je na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.

 

Cena: 689Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat