11. listopadu 2021

LUŠTÍME: Časopis Tečka - listopad/prosinec 2021

Nedávno do schránky přiletělo další dvojčíslo časopisu Tečka! Tentokrát na měsíc listopad/prosinec 2021. Proto není žádným překvapením, že se na titulní straně objevil čert.

Začínám mít pocit, že časopis Tečka! začíná laťku zvedat zase do výšin a tohle číslo je opravdu přeplněné různými druhy aktivit. O tom taky určitě dost vypovídá víc jak dvacet fotek v recenzi. Čeká vás křížovka, labyrint, říše snů, vánoční pošta, tajemství svíček, papírové ozdoby, omalovánky, pověry o zvířatech, sváteční stůl, únikovka a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 


PŘEHLEDNÝ OBSAH

Obsah je pokaždé tématicky laděný s celým dvojčíslem a přehledně v něm najdete, co na jaké straně můžete očekávat.


 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 

 

1. TOVÁRNA NA SNY

Továrna na sny, to by bylo bájo, kdyby něco takového existovalo, že? Jenže ono to opravdu existuje .. naše hlava je továrnou na sny. Stačí si jen správně přát a ono se to stane skutečností. Děti bychom to měli naučit co nejdříve. Třeba zrovna v této aktivitě, kam si mohou děti nakreslit své sny.

 

 

2. Z KALENDÁŘE

Tohle čtení Klaudinku dlouhodobě baví, až si řikám, že když bude začínat číst, nachystám jí ze všech Teček sadu tohoto čtení, aby měla vše pohromadě. Moc se u toho vždy nasmějeme a kolikrát i schválně vybíráme špatně, co z příběhu vznikne dál :-).


 

3. HLEDAČKA

Vánoční hledačka různých ozdob na stromečku i mimo něj. Můžete si u toho povídat, která ozdoba by se vám líbila na vašem stromečku a jestli nějakou takovou třeba k letošním Vánocům pořídíte.


 

4. KŘÍŽOVKA

Takové křížovky mě moc bavily jako malou a Klaudinka do nich pomalu taky dorůstá. Číst ještě úplně neumí, ale písmena psát umí a když spojíme síly, jde nám luštění skvěle od ruky.


 

5. LABYRINT

Labyrintové období u Klaudinky stále nepřechází. Proto jsme obě rády za každé další labyrintové luštění, které má nějakou další přidanou hodnotu, aby to nebylo moc jednoduché. Tentokrát je potřeba po cestě všechna písmenka a vepsat je do mraků. 


 

6. V ŘÍŠI SNŮ

Zajímavá dvoustrana o našem spánku. Proč spíme? Co se děje, když spíme? Z čeho vznikají sny?Co spánek zhoršuje apod. Můžete si popovídat i o tom, jaké sny jste měli v posledních dnech a co si z nich pamatujete.


 

7. DOBROU!

Potřebu spát mají nejen lidé, ale také zvířata. Kdo je největším spáčem? Kdo má oko na stráži? KDo spí pouze "na půl"? Jak to mají delfíni? A spí také rostliny? Zajímavé čtení o spánku zvířat bude bavit děti i dospělé :-).


 

8. VÁNOČNÍ POŠTA

Luštění v podobě vánoční pošty. Co se stane, když někdo zapomene uvést, pro koho dopis vlastně je? Dokážete vyluštit, co se v sopisech píše a podle toho určit správného adresáta? Zahrajte si na listonoše a hurá do toho!


 

9. TAJEMSTVÍ SVÍČEK

V jednoduchosti je krása a tady to platí obzvlášť. Krásné překvapení a třeba i drobný dárek pro prarodiče, paní učitelky ve školce/škole apod. Co vytvoříte za tajný vzkaz vy?


 

10. CHALOUPKA Z PERNÍKU

Jelikož je na nás ještě brzy, chaloupku jsme nechali nevystřiženou a vrhneme se na ní zhruba za měsíc, ale s recenzí jsem tak dlouho čekat nechtěla, proto ji zmíním jen takto nevystřiženou. Když použijete svíčku na baterky, můžete si z chaloupky vytvořit vánoční výzdobu vašeho pokojíčku :-).


 

11. VYRÁBÍME OZDOBY

U ozdob platí to samé, co u chaloupky. Necháme si je až na polovinu prosince, kdy zhruba budeme zdobit stromeček. Co jsou holky starší, chtějí ho dřív a dřív :-D. Ozdoby jsou ve tvaru hvězdy, zvonečku a ptáčka. Já osobně rok od roku měním klasické koule za podobné papírové výtvory a moc mě to baví.


 

12. OMALOVÁNKA

Omalovánka plná sladkostí. To by bylo, kdyby se jí Klaudinka ani nevšimla. Bohužel je velkou milovnicí různých donutů a to bylo úplně první, čeho si vůbec všimla. Omalovánky ji musí opravdu zaujmout, aby je chtěla vybarvovat a tohle je trefa do černého.


 

13. CO NEBO KDO JE BETLÉM?

Všetečka je skvělá rubrika plná vtipu a smíchu. Kolikrát si řikám, jak to vůbec někoho může napadnout a hned na to si řeknu, že to k tomu vlastně samo svádí. Takže, co nebo kdo je Betlém? Je to obchodní dům, kde Ježíšek nakupuje dárky? Je to beran s velkou tlamou? Nebo tajné heslo pro Ježíška, že už může přinést dárky?


 

14.  CO SE ŘÍKÁ O ZVÍŘATECH?

Co se říká o zvířatech? A věříte tomu? Má kočka 9 životů? Nosí černá kočka, která přeběhne přes cestu smůlu? Nosí pavouci štěstí? Kdo se chová jako slon v porcelánu? Další zajímavé čtení pro děti, které se naučí význam podobných slovních spojení.


 

15. OBRÁZKOVÁ SKLÁDAČKA

Opět něco nového, co vůbec neznáme a moc nás to zaujalo, tak bychom se nezlobily, kdyby se to brzy zase opakovalo. Obrázková skládačka, kdy k sobě připojujete jednotlivé částu obrázků a čekáte, co se z toho vyklube.


 

16. SLAVNOSTNÍ SVAČINKA

Další z Klasáčkových receptů, které si nemůžu vynachválit. Jsou to parádní tipy na jednoduché a hlavně zdravé a pestré svačinky pro děti i dospělé. Tentokrát tu objevíte tip na vajíčkové lodičky jako slavnostní svačinku třeba na Silvestra nebo i v období Vánoc.


 

17. STOLEČKU OZDOB SE

Krásná a jednoduchá inspirace na ozdobení slavnostního stolu. Mám moc ráda ozdoby z přírodnin, které jsou jednoduše vytvořené, zvládnou je i děti a vypadají tak krásně. Vyzkoušíte ledové osvěžení, vytvoříte sovičku ze šišky anebo zasedací pořádek z ozdobené šišky.


 

18. ÚNIKOVKA - MIKULÁŠSKÉ PÁTRÁNÍ

Únikovkaaa! Jako každý rok se 5. prosince odpoledne sešli u Mikuláše čert s andělem, aby vyrazili na mikulášskou pochůzku. Mikuláš už si v předsíni nazouval červené sněhule, když si všiml, že jeden z pytlů se sladkostmi zmizel. Byl to čert Blešivec, který ani moc nezapíral, ale zapomněl kam pytel schoval. Nechal si po cestě nápovědy, díky kterým můžete pytel objevit. Podaří se vám to?


 

19. ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE

Na úplném závěru posledního dvojčásla letošního roku je velmi zajímavá strana o tom, jak přivolat pomoc, protože zebra se za vás nerozhlédne. A když nahrajete QR kód, který najdete ve spodní části strany, můžete se podívat na videa od zebry.



ZÁVĚREM 

K tomu všemu ještě parádní miničtení o Dubáncích, ve kterém se dozvíte, co znamená advent, kdo rozdává nadílku, můžete si vyrobit také ozdoby na adventní věnec, ozdobíte Dubánkovi perníčky, napíšete dopis Ježíškovi a povíte si o vašich vánočních zvycích.

V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat